23 Μαρ 2016

Σαμποτάρει τη συμφωνία από την πρώτη ημέρα η Aγκυρα!

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής που έβαλαν οι Τούρκοι στη συμφωνία τους με τους «28» της Ε.Ε., άρχισαν τα ανατολίτικα κόλπα. Μέσα σε δύο ημέρες, πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά, δείχνοντας ότι η Αγκυρα σαμποτάρει τη συμφωνία για το προσφυγικό με το «καλημέρα». Η όψιμη οργή στην Αθήνα είναι μεγάλη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να ενημερώσει τόσο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ηδη ζητήθηκε η παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν Μάαρτεν Φερβέι, ώστε να σταματήσουν τα τουρκικά παιχνίδια στο Αιγαίο.


Υποδεχόμενος χθες τον άβουλο, άφωνο και δήθεν Επίτοπο για το μεταναστευτικό Δ. Αβραμόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Εχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών, και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μια ευρωπαϊκή λύση».

Παρά το ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία, τόνισε ότι, για να πετύχει, απαιτείται η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι, αν δεν γίνει αυτό, «δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας».

Αμέσως μετά, όμως, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ήδη 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρα μας από τα μικρασιατικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών. Δεύτερη προϋπόθεση, όπως σημείωσε, είναι το να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου με την ευρωπαϊκή.

Ο κ. Αβραμόπουλος,  εκτίμησε ότι, με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς. «Σύντομα, ο μηχανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί και θα ξεκινήσουν και οι επιστροφές προς την Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία».

Και κλινάμαξες του ΟΣΕ για τη στέγαση 

Εξι κλινάμαξες επιστρατεύει σε πρώτη φάση ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ειδομένη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασής τους. Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι παραμένουν στην περιοχή, πολλοί εκ των οποίων έχουν συμπληρώσει έναν μήνα στον καταυλισμό και συνεχίζουν να περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις για το Προσφυγικό.

Οι κλινάμαξες, χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία. Οπως έγινε γνωστό, συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένονται να καταφθάσουν σήμερα στην περιοχή, ενώ σε δεύτερη φάση στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν για στέγαση 20 βαγόνια στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.569 πρόσφυγες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 28.593. Στον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν καταγραφεί 13.250 πρόσφυγες. Η κατάσταση παραμένει κακή, παρά τη βελτίωση του καιρού, καθώς οι εθελοντές δίνουν καθημερινό αγώνα για την εξασφάλιση των ειδών πρώτης ανάγκης.
Αρ. Μάτιος

Ξεπέρασε χθες τους 50.000 ο αριθμός των προσφύγων

Συνεχίζεται η «απόβαση» των εισβολέων στα ελληνικά νησιά καθώς, παρά τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, οι προσφυγικές ροές από τα παράλια της γειτονικής χώρας παραμένουν αυξημένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ξημερώματα της Κυριακής (που η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ) ως χθες το απόγευμα πέρασαν στη χώρα μας 1.662 άτομα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια σε 50.411. Η νέα «φουρνιά» προσφύγων κατευθύνθηκε κυρίως στη Λέσβο, στη Σάμο και τη Χίο, που μαζί με τη Ρόδο και την Κω φιλοξενούν πλέον περίπου 5.500 άτομα.

Περισσότεροι από 5.100 πρόσφυγες έχουν βρει «καταφύγιο» στο λιμάνι του Πειραιά, γύρω στους 8.500 βρίσκονται σε άλλες δομές της Αττικής (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Μαλακάσα, Λαύριο, Αγιος Ανδρέας), ενώ στην Ειδομένη οι πρόσφυγες πλησιάζουν τους 14.000.

«Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, καθώς, για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης. Σημειώνεται ότι στο -υπό εκκένωση- hot spot της Μόριας στη Λέσβο παραμένουν περίπου 2.500 πρόσφυγες, ενώ χθες το πρωί πλοία από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετέφεραν άλλα 2.000 άτομα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας.


Με στοιχεία από το  http://goo.gl/ju74KX

Δεν υπάρχουν σχόλια: