15 Μαρ 2016

Η Ελάδα πρωταθλήτρια σε δαπάνες για το ΝΑΤΟ


Πρωταθλήτρια σε στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ αναδείχτηκε η Ελλάδα το 2015, δαπανώντας 3,812 δισ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το 2014 που ανέρχονταν σε 3,5 δισ. ευρώ. Αν και γονατισμένη απο την οικονομική κρίση, η χώρα μας συνεχίζει να είναι ανοιχτοχέρα όσον αφορά τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, κάνοντάς μας "υπερήφανους" αφού είναι απο τις λίγες χώρες με την υψηλότερη σχετικά ποσοστιαία συμμετοχή σε σχέση με το ΑΕΠ σε ΝΑΤΙοϊκές δαπάνες-συμμετοχή  που ανέρχεται σε 2,1 του ΑΕΠ έναντι λιγότερο του 2% των περισσότερων άλλων χωρών και 1,7% της Τουρκίας.  Οι άλλες χώρες που συμμετέχουν με αντίστοιχα υψηλά ποσοστά όπως η Ελλάδα είναι  η Μ. Βρετανία, η Εσθονία, η Πολωνία και οι ΗΠΑ. 

Η Ελλάδα επίσης δαπανά ημερησίως ποσό της τάξης του ενός εκ. ευρώ ή 365 ευρώ το χρόνο για δαπάνες που αφορούν στρατιωτικές παρεμβάσεις της δύσης σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ερυθραία, το Σουδάν κλπ.

Στην πρόσφατη  συνοδο κορυφής των μελών του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε  η αύξηση της ισχύος και των δυνατοτήτων της NATO Response Force,  λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. «Κάναμε άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προσαρμογής του ΝΑΤΟ στο αλλαγμένο και πιο προκλητικό περιβάλλον ασφαλείας» δήλωσε ο γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ειδικότερα, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ έλαβαν αποφάσεις για τις αεροπορικές να ναυτικές δυνάμεις της NRF, καθώς και τις ειδικές δυνάμεις. Σημειώνεται πως η NRF θα έχει πλέον δυναμικό 40.000 στρατιωτικών- κάτι που συνιστά ιδιαίτερα σημαντική αύξηση από το προηγούμενο επίπεδο, των 13.000. Επίσης, αποφασίστηκαν επίσης μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, τόσο σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο- περιλαμβανομένης της δυνατότητας του SACEUR (Supreme Allied Commander Europe) να κινητοποιήσει δυνάμεις για επιχειρησιακή δράση μόλις ληφθεί η πολιτική απόφαση. Επίσης, εγκρίθηκε ένα νέο concept σχεδιασμού εκ των προτέρων..
Ο δικός μας λεβέντης υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζεται μόνον από τις εξελίξεις στα ανατολικά και ότι οι εξελίξεις στο Νότο αποτελούν άμεσες πολύπλοκες απειλές που το ΝΑΤΟ οφείλει να καλύψει με άμεσο τρόπο, εφαρμόζοντας σε πρακτικό επίπεδο το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης στην περιοχή. Υπέβαλε πρόταση για την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου (NATO Force Integration Unit - NFIU) στην Κρήτη, πρόταση που συγκράτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg. Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης για την πρόθεση μεταφοράς αεροπορικής δραστηριότητας από τη Σούδα στην Κάρπαθο. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της Νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εργασιών προς αυτήν την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: