Στους Γύπες των αγορών παραδίδει η ΠΦΑ τα κόκκινα δάνεια βγάζοντας αριστερό φλάς για να μπορέσει να πάρει τη δόση της. Κάπως σαν τον ναρκωμανή που εξαρτάται απο τον ναρκοέμπορο. Βαστικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο των 13 προαπαιτούμενων, που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να γίνει εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μέχρι την Παρασκευή.Η κυβέρνηση μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει από τη Βουλή το δεύτερο πακέτο των μέτρων. Στη συνέχεια το Euroworking Group θα εγκρίνει τη χορήγηση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο και το κουαρτέτο των δανειστών βρήκαν το ρυθμιστικό πλαίσιο πώλησης των «κόκκινων» δανείων στους «γύπες» της αγοράς. Η ελεύθερη αγορά αγοράς και πώλησης τους θα ξεκινήσει να λειτουργεί τους πρώτους μήνες του 2016.
Το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στη μεγάλη «μπίζνα» της διαχείρισης των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 40 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών δανείων.
Στο επίκεντρο βρίσκονται κλάδοι όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, η ακτοπλοΐα, οι εταιρείες τροφίμων και άλλα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εξαιρεθούν της πώλησης σε funds τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία, είτε αυτά αφορούν νοικοκυριά που έλαβαν στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας είτε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες που έχουν πάρει δάνεια με εχέγγυο τα σπίτια τους.
Τα στεγαστικά που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία θα παραμείνουν «προστατευμένα» μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όποτε και θα υπάρξει νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα καθορίζει τους όρους και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα βγαίνουν στο «σφυρί».
Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προστατεύονται βάσει του ευρωπαϊκού ορισμού.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ενώ ο ορισμός μικρή επιχείρηση αφορά εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.
Ο Γιώργος Σταθάκης μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς σημείωσε πως η συμφωνία «προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια και, μέχρι τις 15 Φλεβάρη που θα φτιαχτεί το κανονιστικό πλαίσιο από εμάς, εξαιρούνται τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αυτά ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό (πέντε εκατομμύρια τζίρος και 100 τόσοι εργαζόμενοι) και τα καταναλωτικά. Μετά τις 15 Φλεβάρη θα ισχύει το κανονιστικό πλαίσιο που θα ψηφίσουμε μέχρι τότε».
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών οι δύο πλευρές έκλεισαν πολύ γρήγορα το φορολογικό κομμάτι για τις αγορές με «πλαστικό χρήμα» από το 2016, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου.
Συμφώνησαν ακόμα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, τον ΑΔΜΗΕ και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο που θα εφαρμοστεί από το καινούργιο έτος.
Αυξήσεις μισθών διαφορετικών ταχυτήτων προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαπράγματευσης.
Δηλώσεις Τσακαλώτου μετά τη συνάντηση
Αναλυτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τους πιστωτές απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε -μεταξύ άλλων- τα εξής:
Δημοσιογράφος: Κλείσαμε σε όλα τα θέματα; Και στα 13;
Τσακαλώτος: Νομίζω ότι οι τεχνικές ομάδες έχουν κάποιες ακόμη λεπτομέρειες.
Δημοσιογράφος: Ο νόμος θα πάει αύριο στη Βουλή; Πότε θα ψηφιστεί;
Τσακαλώτος: Τρίτη βράδυ. Αναμένεται ότι το EWG θα είναι Τετάρτη, οπότε η εκταμίευση θα είναι στο τέλος της εβδομάδας .
Δημοσιογράφος: Έχουμε κάποια λεπτομέρεια για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;
Τσακαλώτος: Έχουμε μια στρατηγική έκθεση που σιγά-σιγά θα μετατραπεί σε νόμο. Δηλαδή οι βασικές αιχμές, ποια περιουσιακά στοιχεία θα είναι μέσα, η διοικητική μορφή, πώς θα γίνει το κομμάτι των επενδύσεων.
Δημοσιογράφος: Οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 πάνε για το χρέος;
Τσακαλώτος: Όχι. Ό,τι ήταν στο πρόγραμμα 2015, 2016, 2017, το είχαμε συμφωνήσει από πριν.
Δημοσιογράφος: … κάτω από 50 δισ. το ταμείο;
Τσακαλώτος: Αυτό θα το δείτε. Η στρατηγική έκθεση δεν μιλάει για αριθμούς.
Δημοσιογράφος: Στόχος να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων;
Τσακαλώτος: Σε εύλογο χρόνο.
Δημοσιογράφος: Το ΤΧΣ θα περάσει στο νέο ταμείο;
Τσακαλώτος: Ναι. Θα έχει μια διοικούσα επιτροπή που θα επιβλέπει και από κάτω θα έχει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: Δηλαδή ακίνητα, τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις, άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα.
Δημοσιογράφος: Θα φύγουν και κάποια περιουσιακά στοιχεία από το ΤΑΙΠΕΔ για να πάνε στο ταμείο;
Τσακαλώτος: Το ΤΑΙΠΕΔ όλο θα πάει.
Δημοσιογράφος: 15 Φεβρουαρίου είναι deadline για την πρώτη αξιολόγηση;
Τσακαλώτος: 15 Φεβρουαρίου είναι το πότε θα ισχύσει ο νόμος.
Δημοσιογράφος: Θα έχουμε και μειώσεις μισθών;
Τσακαλώτος: Τις μειώσεις μισθών τις διαπραγματευτήκαμε το καλοκαίρι. Αυτό που λέτε το προέβλεπε το σχέδιο Γιούνκερ επί του οποίου ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η νέα συμφωνία προβλέπει απλά διαφορετικές ταχύτητες αυξήσεων .
Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει μείωση για κανέναν δηλαδή;
Τσακαλώτος: Ακριβώς. Δεν είναι λοιπόν «το ίδιο και χειρότερο από εκείνο του Γιούνκερ» όπως έχει γραφτεί…
Με στοιχεία από την Efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου