22 Μαρ 2016

Το μεγάλο μυστικό της Μέρκελ! Πώς έκλεισε τα σύνορα για να κάνει αποθήκη μεταναστών την Ελλάδα

Ανδρέας Καψαμπέλης

Αμεση αντανάκλαση στην αντιμετώπιση της χώρας μας τουλάχιστον ως προς το προσφυγικό θα έχουν τα εκλογικά αποτελέσματα στα τρία ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας που χαρακτηρίστηκαν ως ήττα για την Ανγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απειλείται αλλά η πολιτική των κλειστών συνόρων στην Ευρώπη που ήδη έχει εμφανείς παρενέργειες για την Ελλάδα θεωρείται όχι απλώς τετελεσμένη αλλά σύντομα θα ενισχυθεί ακόμ α περισσότερο. 


Η εικόνα που είχε καλλιεργηθεί στην Ελλάδα ότι η κ. Μέρκελ αποτελούσε σύμμαχό μας για το προσφυγικό κατέρρευσε μόλις βγήκαν τα πρώτα exit polls την περασμένη Κυριακή στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Σαξονία. Βέβαια αυτό ήταν μια εικονική πραγματικότητα και τίποτε άλλο αφού η καγκελάριος είχε ήδη δώσει το πράσινο φως για το κλείσιμο των συνόρων επιτυγχάνοντας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για λογαριασμό της δικής της χώρας. 

Μια εβδομάδα αργότερα, το σκηνικό στη Γερμανία δεν έχει και μεγάλη σχέση με αυτό που διάφοροι στην Ελλάδα εικάζουν ότι συμβαίνει. Σε αντίθεση με τον Ιανουάριο που οι πρόσφυγες περνούσαν κατά χιλιάδες τα γερμανικά σύνορα, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουν περιοριστεί πλέον σε μερικές δεκάδες καθημερινώς. Αυτό έχει δώσει κατ' αρχάς μια τεράστια ανάσα στη γραφειοκρατία και τον κρατικό μηχανισμό που μπορούν να διεκπεραιώνουν με μεγαλύτερη άνεση τις σχετικές εκκρεμότητες. Δεύτερο και σημαντικότερο είναι το θέμα αφορά ολοένα και λιγότερο τη γερμανική κοινή γνώμη η οποία, αντίθετα με τους προηγούμενους μήνες, βλέπει τώρα τις εικόνες της Ειδομένης και των ελληνικών νησιών ως πολύ «μακρινές». Έχει σημειωθεί μάλιστα το παράδοξο να ακούγονται πλέον φωνές ότι σε λίγο θα παρουσιάζονται ελλείψεις μεταναστών που είναι απαραίτητοι σε ετήσια βάση στη γερμανική οικονομία... 

Σε αυτό το φόντο, η πολιτική του «φρουρίου» νομιμοποιείται και εντείνεται. Για την Μέρκελ, που παρουσιαζόταν ως πιο μετριοπαθής, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα διότι, βοηθούσης και της κουλτούρας της γερμανικής πολιτικής σκηνής δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο, ούτε από την αντιπολίτευση, που να αμφισβητεί τη θέση της τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2017 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Επιπλέον, έχει συνάψει άτυπη εκεχειρία με τους εταίρους της Χριστιανοκοινωνιστές οι οποίοι, βλέποντας τον περιορισμό των προσφυγικών εισροών, έχουν σταματήσει να την επικρίνουν. Πέραν τούτου η μεγάλη εκλογική ενίσχυση του ακραίου αντι-μεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που μετέχει πλέον σε οκτώ από τα 16 κρατίδια και ετοιμάζεται να καλύψει τη μικρή απόσταση για να μπει και στην ομοσπονδιακή Βουλή έχει ως αποτέλεσμα να μη μεταφέρεται η δυσαρέσκεια προς ναζιστικά σχήματα. 

Τώρα, παρά τη ρητορική που χρησιμοποιείται, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το κλείσιμο και των άλλων, πέραν του βαλκανικού, ευρωπαϊκών διαδρόμων. Η συνεργασία της Ιταλίας με την Αλβανία στην Αδριατική έχει ένα ακόμη σκέλος. Το βάρος πέφτει στο οδικό και σιδηροδρομικό ορεινό πέρασμα Μπρένερ στις Άλπεις προκειμένου να μην αποδειχθεί η νέα Ειδομένη της Ευρώπης. Το «κλείσιμο» αυτής της διόδου αποκτά μεγαλύτερη σημασία για όσους γνωρίζουν ότι η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων με την Ιταλία από την Αυστρία είχε αναδειχθεί ως βήμα προσέγγισης με την αυτόνομη περιοχή του Νότιου Τιρόλου όπου πλειοψηφεί συμπαγής γεωγραφικά γερμανόφωνη κοινότητα αποκομμένη νοτίως των συνόρων από τον εθνικό κορμό της. Στην Αυστρία όμως ήδη το Κόμμα της Ελευθερίας έχει σκαρφαλώσει σε ποσοστό πάνω από 30% αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι και σε μυστική εσωτερική δημοσκόπηση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα -του οποίου αρχηγός είναι ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν- ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό έχει αντιπροσφυγικές θέσεις. Αυτό εξηγεί εν όψει και των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα την πολύ σκληρή τακτική που ακολουθεί έναντι της οποίας και η Μέρκελ είναι πολύ ανεκτική αλλά δεν εξηγεί την πολιτική αφέλεια της ελληνικής κυβέρνησης τουλάχιστον κατά το προηγούμενο διάστημα. 

Επίσης η Αυστρία μετέχει επιτελικά στη αστυνομική δύναμη που βάσει διακρατικών συμφωνιών βρίσκεται στα Σκόπια και όπως αποδεικνύουν επίσημα στοιχεία κακοποιεί και κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες για να τους υποχρεώσει να γυρίσουν στην Ελλάδα. Ούτε αυτό όμως προβάλλεται και καταγγέλλεται από ελληνικής πλευράς μολονότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ευρωπαϊκών κανόνων τους οποίους μια χώρα όπως η Αυστρία (και όχι κατ΄ανάγκην τα σημερινά Σκόπια...) θα έπρεπε να σέβεται και να προστατεύει. 

Με δεδομένο αυτό το σκηνικό, η Γερμανία προκειμένου να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την αυλή της αναδείχθηκε στον πρωταγωνιστή των παραχωρήσεων προς την Τουρκία όπως φάνηκε και κατά το διήμερο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στην ουσία πρόκειται για μια συμφωνία όχι μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά της Γερμανίας (βοηθούμενης από την Ολλανδία που ασκεί την προεδρία) με την Τουρκία. Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι γνωρίζοντες, ακόμη και το σημείο που αναφέρεται στην επανεγκατάσταση προσφύγων προς την ΕΕ, στο πλαίσιο του «ένας προς έναν», εμπεριέχει μια παγίδα. Η αξιολόγηση κάθε περίπτωσης, με βάση τους φακέλους και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, θα γίνεται κατά βάση από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και με τη «βοήθεια της Γερμανίας» όπως έσπευσε να πει η κ. Μέρκελ. Στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι θα επιλέγουν ποιους χρειάζονται, ανάλογα με τα προσόντα, ειδικότητες κλπ, από την αποθήκη ψυχών στην οποία μετατρέπεται και επισήμως η Ελλάδα. 

Υπάρχει ωστόσο και μια παράμετρος που προς το παρόν απασχολεί ελάχιστους στην κυριευμένη από το αντιπροσφυγικό άγχος Γερμανία. Όσο μεγαλώνει η προσέγγιση με την Τουρκία τόσο χαλαρώνουν οι δεσμοί με τη Βρετανία, εγκλωβίζοντας σε μια τεράστια αντίφαση την κυβέρνηση της κ. Μέρκελ. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζονται πολύ αρνητικά από το ενδεχόμενο να καταργηθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια καθοριστική «λεπτομέρεια» στο δημοψήφισμα του ερχόμενου Ιουνίου και να δώσει τη νίκη στο Brexit που όμως αποτελεί εφιάλτη για το Βερολίνο καθώς θα σημάνει τη διάλυση της ΕΕ και στρατηγική ήττα για την πολιτική της γερμανοποίησης της Ευρώπης... 


Πηγή : press.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: