4 Μαρ 2016

Mervyn King, π. διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Αγγλίας: "Εσκεμμένες πολιτικές δράσεις οδήγησαν στην ελληνική κρίση. Μόνη λύση για την Ελλάδα η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα"

Με νέα κριτική κατά της Ευρώπης επανέρχεται ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Mervyn King, υποστηρίζοντας πως η τρέχουσα οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση της Ελλάδας δημιουργήθηκε από εσκεμμένες πολιτικές δράσεις και μόνη λύση για την Ελλάδα και άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Όπως μεταδίδει to Business Insider που επικαλείται δημοσίευμα της Telegraph, ο Mervyn King που διετέλεσε επικεφαλής της BoE κατά την περίοδο μεταξύ του 2003 και του 2013, προέβη στο παραπάνω σχόλιο, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του "The End of Alchemy", στο London School of Economics.
"Στην Ευρωζώνη, οι χώρες της περιφέρειας δεν έχουν κανένα εφόδιο, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη λιτότητα. Καλούνται απλώς να περικόψουν τις δαπάνες, δίχως κανενός είδους αίτημα για να ισοφαρίσουν. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα.

Ποτέ δεν φαντάστηκα πως βιομηχανική χώρα θα γνώρισε ύφεση βαθύτερη από εκείνη που βίωσαν οι ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930 και αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα.
Είναι τρομακτικό και συνέβη σχεδόν ως αποτέλεσμα εσκεμμένων πολιτικών δράσεων, κάτι που το κάνει ακόμη χειρότερο", επεσήμανε.
Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, ο Mervyn King εμφανίζεται να αντικατοπτρίζει τις θέσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και υποστηρίζει πως η μόνη λύση για να επιστρέψουν, η Ελλάδα και άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, στην ανάπτυξη, είναι η επιστροφή στο εθνικό τους νόμισμα.
Σημειωτέον πως ανάλογα επιχειρήματα παραθέτει και στο βιβλίο του, ο Mervyn King, που μεταξύ άλλων προτείνει την έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε., προκειμένου να προλάβει τη διάλυσή της.
Ο ίδιος, μάλιστα θεωρεί δεδομένη μια επόμενη κρίση, σημειώνοντας πως οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να έχουν το "κουράγιο" να λάβουν αποφασιστικά μέτρα, για να προστατευθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: