22 Μαρ 2016

Νέα "αριστερή" φοροκαταιγίδα και όποιος αντέξει

Μάριος Ροζάκος

Οριζόντια φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών προκαλεί η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι κυβέρνησης - δανειστών για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, καθώς περιλαμβάνει επαχθείς αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, ενώ επιφυλάσσει και νέα ψυχρολουσία με αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα προκαλέσει μεγάλο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις. Επιπλέον, το κυβερνητικό... success story περιλαμβάνει ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα, με εξαίρεση τα ενοίκια. Ετσι, θα προκύψουν τεράστιες επιβαρύνσεις για φορολογουμένους που έχουν παράλληλα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και από ατομικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα ή γεωργικές εκμεταλλεύσεις.


Από το νέο σύστημα βάλλονται περισσότερο τα εισοδήματα από 20.000 έως 23.000 ευρώ και πάνω, αλλά οι εισοδηματικές απώλειες ξεκινούν ήδη από τα 9.000 ευρώ!
Ειδικότερα, η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει:

Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων φυσικών προσώπων, πλην ενοικίων, με έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.888 ευρώ (από 9.545 ευρώ σήμερα) για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η έκπτωση φόρου «ψαλιδίζεται» στα 2.000 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα. Οι συντελεστές φόρου διαμορφώνονται ως εξής:
* 22,5% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ,
* 29% για το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και έως τα 30.000 ευρώ,
* 37% για το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά τα 30.000 ευρώ και έως τα 40.000 ευρώ,
* 45% για το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.

Νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία μάλιστα θα προκύπτει πλέον με βάση κλιμάκια εισοδήματος και διαφορετικούς συντελεστές, ενώ μέχρι τώρα επιβαλλόταν με έναν συντελεστή επί του συνόλου του εισοδήματος. Από την εισφορά θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα επιβάλλονται συντελεστές: 2,2% για τα επόμενα 8.000 ευρώ εισοδήματος, 5% για τα επόμενα 10.000 ευρώ, 6,5% για τα επόμενα 10.000 ευρώ, 7,5% για τα επόμενα 25.000 ευρώ, 9% για τα επόμενα 155.000 ευρώ και 10% για το υπερβάλλον εισόδημα.

Μειώσεις 40% στις επικουρικές ζητούν οι θεσμοί
Ορθάνοιχτα παραμένουν τα ζητήματα της εθνικής σύνταξης, των επικουρικών συντάξεων, των ασφαλιστικών εισφορών και των ποσοστών αναπλήρωσης, καθώς άλλη μια φάση διαπραγματεύσεων του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών ολοκληρώθηκε χθες το πρωί χωρίς να γεφυρωθούν οι μεταξύ τους διαφωνίες.

Μολονότι και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο χθες για πρόοδο στις συνομιλίες τους, οι συνολικά έξι συναντήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αθήνα δεν στάθηκαν αρκετές για να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των Ευρωπαίων και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα ποσοστά αναπλήρωσης και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ «κλειδί» στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

To έλλειμμα
Οι θεσμοί εκτιμούν ότι για να καλυφθεί το σύνολο του ελλείμματος, ύψους 600.000.000 ευρώ, στην επικουρική ασφάλιση απαιτούνται μειώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 40% σε κάποιες περιπτώσεις. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να το συζητάει, αλλά δεν θέλει το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, μετά τις μειώσεις στις τελευταίες, να υπολείπεται των 1.400 ευρώ. Για να καλυφθεί η όποια διαφορά μπορεί να προκύψει, το υπουργείο Εργασίας επιμένει να ζητάει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Ομως οι θεσμοί δέχονται αύξηση εισφορών κατά μία μονάδα το πολύ, και μάλιστα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - την επόμενη τριετία.

Οσον αφορά την εθνική σύνταξη, οι πιστωτές δεν συμφωνούν με τη χορήγησή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που η ελληνική πλευρά φαίνεται να συζητάει στο πλαίσιο του να πετύχει τα 384 ευρώ αυτής της παροχής να χορηγούνται για συντάξεις με 20 έτη ασφάλισης και άνω. Για την περίπτωση της συνταξιοδότησης με 15ετία, η ελληνική πλευρά δέχεται η εθνική σύνταξη να υποχωρήσει, όχι όμως κάτω από τα 345 ευρώ.

Στο σκέλος του ποσοστού αναπλήρωσης η ελληνική πλευρά προτείνει να φτάσει έως το 65%, για άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ οι θεσμοί θέλουν να μην υπερβαίνει το 50% το πολύ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι προφανές ότι οι νέες συντάξεις που θα προκύπτουν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 20%, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η επιβάρυνση και για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
«Η Ευρώπη στην κόψη του ξυραφιού»
Για την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη, και την ανάπτυξη μίλησε χθες ο πρωθυπουργός στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη». Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει ανοιχτά τα σύνορα στη λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους, και αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (το «πρώτο δειλό βήμα», όπως το χαρακτήρισε) για το Προσφυγικό υποστήριξε ότι, αν δεν κατέληγαν οι «28» σε αυτό το κείμενο, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που θα μετατρέπονταν σε αποθήκες ψυχών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού, αντιμετωπίζοντας την τριπλή κρίση της οικονομίας, του Προσφυγικού και της ασφάλειας, και υπογράμμισε ότι η κρίση παίρνει τον χαρακτήρα δομικής υπαρξιακής κρίσης της Ευρώπης. Αναφερόμενος στην κυβέρνησή του, είπε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύθηκε σκληρά και αμφισβήτησε ευθέως τις πολιτικές λιτότητας, αντιμετωπίζοντας τους εκβιασμούς των δανειστών και εκείνων που προσπάθησαν να σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό. «Καταφέραμε μια αξιοπρεπή συμφωνία. Στις 12 Ιουλίου 2015, η Ελλάδα και η Ευρώπη άντεξαν» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει ρωγμές στο τείχος του νεοφιλελευθερισμού.

Νίκος Ελευθερόγλου
Η Κατσέλη για «κούρεμα» καταθέσεων,  ανακεφαλαιοποίηση και capital control
Κατηγορηματική ότι δεν υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων ούτε νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη σε χθεσινή συνέντευξή της.
Σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πια πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, αφού ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στο 18%, υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 16,7%. Πάντως, χαρακτήρισε προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία, όπως επισήμανε, αντιστοιχούσαν το 2007 μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων, αλλά σήμερα έχουν εκτιναχθεί στο 42%. Για αυτόν τον λόγο σημείωσε ότι «αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση».
Οσον αφορά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), η κυρία Κατσέλη εκτίμησε ότι μπορεί να αρθούν εντός του 2016, εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου και επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς κανονικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε 15 μέρες  νέος γύρος με τους δανειστές
Δύο εβδομάδες εξ αποστάσεως επαφών για όλα τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν ορθάνοιχτα έχει μπροστά της η κυβέρνηση, ώσπου οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου και οι ομόλογοί της από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και τον ESM αναχώρησαν χθες λόγω του καθολικού Πάσχα, ύστερα από μια σύντομη τελευταία συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Πέμπτη, με το δημοσιονομικό κενό να αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που θα εξετάσουν. Η ελληνική πλευρά μιλά για «τρύπα» 600.000.000 ευρώ, που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί πώς θα καλυφθεί.

Μολονότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν μίλησαν χθες για «σημαντική πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα, όπως η φορολογία εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού», οι διαφορές που χωρίζουν την ελληνική πλευρά και τους πιστωτές στα δύο αυτά μέτωπα είναι μεγάλες. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι πιστωτές εμμένουν σε απελευθέρωση της πώλησής τους, πώληση σε πακέτο με «πράσινα» δάνεια και εξαίρεση μόνο των δανείων πρώτης κατοικίας με δανειολήπτες που προστατεύονται σήμερα από πλειστηριασμούς βάσει του νόμου Κατσέλη.
Υπ' αυτές τις συνθήκες, ο στόχος της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 11 Απριλίου, όταν συνεδριάζει το Euro Working Group, ή το αργότερο έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Απριλίου μοιάζει φιλόδοξος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: