Μετά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, προετοιμάζονται 500 ακίνητα προς πλειστηριασμό από τις τράπεζες, ενώ μετά την λήξη της απεργίας των δικηγόρων, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και την πλήρη απελευθέρωση πώλησης κόκκινων δανείων προς τα διεθνή funds με σταδιακό τρόπο. Όπως έχουν αναφέρει οι συναρμόδιοι υπουργοί Σταθάκης και Τσακαλώτος η πρόταση που εξετάζεται είναι, να ξεκινήσουν οι πωλήσεις στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, να δούμε πως θα πάνε και ακολούθως να επεκταθεί το μέτρο σε όλα τα δάνεια και στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά αν και ειδικά στα καταναλωτικά υπάρχει το μικρότερο ενδιαφέρον λόγω απειροελάχιστων εξασφαλίσεων.
Επίσης υπάρχει και το σχέδιο πώλησης ενήμερων δανείων με στόχο την βελτίωση της ρευστότητας.Θα ξεκινήσουμε με ειδικά δάνεια π.χ. ναυτιλιακά και θα επεκταθούμε και σε άλλες κατηγορίες ενήμερων δανείων.
Σε ένα βάθος 2-3 ετών οι ισολογισμοί των τραπεζών θα μειωθούν σημαντικά καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κλείσει αυτό το χάσμα δανείων προς καταθέσεις, δεν μπορεί οι τράπεζες να έχουν εξάρτηση από το ευρωσύστημα περί τα 100 δισεκ. λόγω ελλείμματος σε καταθέσεις τουλάχιστον 85 δισεκ»
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 115,5 δισεκ. στις τράπεζες
Τα 115,52 δισεκ. NPE δεν είναι αυθαίρετη εκτίμηση.
Πειραιώς 36,9 δισεκ. ή 50,7% επί των δανείων (Επίσημο)
Eurobank 22,6 δισεκ. ή 43,8% επί των δανείων (Επίσημο)
Alpha bank 31,8 δισεκ. ή 51,3% επί των δανείων (Επίσημο)
Εθνική 22 δισεκ. ή 50% επί των δανείων (Επίσημο).
Attica bank 2,22 δισεκ. ή 56,5% επί των δανείων (Επίσημο)
Έρχονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων μετά την λήξη της απεργίας των δικηγόρων
Με την λήξη της απεργίας των δικηγόρων θα ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και ξεκινούν άμεσα.
Ο αρχικός στόχος είναι να τεθούν σε πλειστηριασμό 500 ακίνητα περίπου από 100-150 εκατ κάθε συστημική τράπεζα αρχικά.
Στόχος είναι να εκποιηθούν 5000 ακίνητα το 2016.
Ποια ακίνητα αφορούν;
Η συμφωνία που υπάρχει περιλαμβάνει και την πρώτη κατοικία, οι τράπεζες μπορούν να εκποιήσουν τα πάντα.
Ωστόσο στην αρχή στόχος είναι να τεθούν σε πλειστηριασμό επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα ή κατοικίες που δεν θα είναι πρώτη κατοικία.
Ο αρχικός στόχος δεν θα είναι τόσο οικονομικός όσο να προκληθεί φόβος ώστε οι στρατηγικά κακοπληρωτές ή όσοι βολεύονται με την ασυλία του δεν πληρώνω να προσέλθουν να διαπραγματευτούν με την τράπεζα το δάνειο τους.
«Είναι ξεκάθαρο ότι αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 380-400 χιλιάδες πολίτες με προβλήματα στα δάνεια τους υπολογίζουμε ότι περίπου 60-70 χιλιάδες αν στριμωχτούν θα προσέλθουν για να κάνουν διακανονισμό.
Ξέρουμε ότι πάνω από 250 χιλιάδες πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν οπότε εκεί οι επιλογές των τραπεζών είναι σχεδόν μηδενικές.
Οι τράπεζες δεν θέλουν να εκποιούν πρώτες κατοικίες, ωστόσο πρώτη κατοικία του 1 εκατ θα την βάλουμε σε πλειστηριασμό.
Ο στόχος των τραπεζών δεν είναι να πλήξουμε τον φτωχό πολίτη αλλά αυτόν που έχει και με πρόσχημα την κρίση δεν πληρώνει αλλά ταυτόχρονα διαθέτει χρήματα σε θυρίδες ή αλλού» αναφέρει το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
Οι πλειστηριασμοί πρέπει να έχουν αρχικά ένα στόχο να ενεργοποιήσουν τους πολίτες, να προκαλέσουν φόβο και να υποχρεώσουν κάποιους στρατηγικά κακοπληρωτές να πληρώσουν.
Το φαινόμενο της Ισπανίας δεν θα το δούμε στην Ελλάδα, όπου οικογένειες εκδιώκονται από τα σπίτια τους επειδή δεν πληρώνουν τις τράπεζες αναφέρει το ίδιο στέλεχος.
Πηγή : Αττικά Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου