Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει τώρα παράλληλα με τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με το ενδεχόμενο πάντως ενός “κουρέματος” της ονομαστικής αξίας του χρέους να μη φαίνεται πιθανό.
Για την ελάφρυνση του χρέους πιέζει τόσο η ελληνική πλευρά όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θεωρεί πως η επίτευξη μεγάλων πλεονασμάτων επ' άπειρον δεν είναι μία ρεαλιστική προοπτική για την Ελλάδα, και προκρίνει επέκταση της ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα και της περιόδου χάριτος, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, η Γερμανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιτείνουν πως με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις η χώρα μας θα πετύχει μεγάλα πλεονάσματα σε βάθος αρκετών δεκαετιών, και απορρίπτουν οποιαδήποτε μορφή “κουρέματος” του χρέους.
Λαμβάνοντας προφανώς υπ' όψιν τις ανησυχίες της Γερμανίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε σήμερα μία συμβιβαστική πρόταση: “Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους [...] θα μας καθοδηγήσει προς έναν μηχανισμό που δεν θα απαιτεί κανένα κούρεμα, αλλά πιθανότατα θα απαιτεί ήπια αναδιάρθρωση (reprofiling) του χρέους με τη χρήση διαφόρων μηχανισμών”, ανέφερε, και πρόσθεσε: “Αλλά αυτό θα ενεργοποιηθεί όταν καταστεί απαραίτητο, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση όλων των μέτρων που συζητώνται αυτήν την ώρα και βασίζονται σε ρεαλιστικές προβλέψεις”.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις για το χρέος δεν αποτελούν προτεραιότητα. “Αυτό δεν είναι στο προσκήνιο. Αυτό που είναι στο προσκήνιο είναι ότι αυτά που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν”, ανέφερε.
Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη δική του άποψη για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. “Πρώτα απ' όλα, ίσως είναι απαραίτητη επειδή θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ένας άλλος τρόπος είναι να πούμε ότι είναι απαραίτητη, αλλά όχι τώρα, είναι απαραίτητη ίσως σε οκτώ χρόνια ή σε δεκαπέντε χρόνια. Θα το δούμε αυτό στη βάση της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους”, σημείωσε. “Και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για το αν πρέπει να λυθούν αυτά τα προβλήματα τώρα, ακόμα και αν αφορούν στο μέλλον [...] ή να υποσχεθούμε έναν μηχανισμό ότι θα τα αντιμετωπίσουμε με τον τάδε και τον δείνα τρόπο αργότερα. Όλα αυτά είναι υπό συζήτηση”.
Πηγή: http://goo.gl/mGyXHa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου