22 Απρ 2016

Ο Σόϊμπλε επαναφέρει την πρότασή του για φιλικό Grexit

«Μία εξωτερική υποτίμηση (σ.σ.: που σημαίνει Grexit), θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Με αυτή τη φράση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  επανέφερε το θέμα του Grexit, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρότασή του για φιλικό Grexit με προικοδότηση της χώρας μας με 50 δις ευρώ και σ΄τηριξη της νέας δραχμής με εγγυημένη υποτίμησή της κατά 25%, γεγονός που θα έδινε φτερά στην χαμε΄νη αναταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα όμως στις δηλώσεις του φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, γεγονός που δξμαίνει ότι, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δε΄χονται την πλειονότητα των ακεράιωνς απαιτήσεων που θέτουν οι δανειστές, με σύνέπεια στις περαιτέρω βάναυσες περικοπές σε συτνάξεις, μισθούς, σιεοδήματα κλπ. Και όλα αυτά γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι δέσμοι της εμμονής της Ουάσιγκτον για να παραμείνουμε στην "ευρωπαράδεισο" !   κΤο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι και τόσο απαισιόδοξος σε ό,τι  αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- δανειστών, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου άλλαξε αίφνης στάση απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.Oπως γράφει η Deutsche Welle, η συγκρατημένη αισιοδοξία του γερμανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται να συνδέεται και εν μέρει με τα όσα αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt περί λήψης επιπλέον μέτρων λιτότητας «εν αναμονή», που θα ψηφιστούν από την ελληνική βουλή μεν, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Ο διαδικτυακός τόπος politico. eu αποδίδει την πατρότητα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση υπό μορφή non paper το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής Σύνοδος του ΔΝΤ. Η ιδέα πίσω από την πρόταση είναι να περάσουν σε δεύτερο πλάνο οι διαφωνίες για το πόσο θα πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 ή την Χ ημερομηνία. 

Σύμφωνα πάντα με το politico.eu αυτό το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο συζητήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ουάσιγκτον, αιφνιδίασε την Κομισιόν, αλλά δεν κατάφερε να λειάνει τις διαφορές Σόιμπλε - Λαγκάρντ ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.Εξάλλου, όπως αναφέρουν γερμανικές εφημερίδες, το Βερολίνο έχει στραμμένο το βλέμμα του κυρίως στο Λονδίνο ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. Ωστόσο, για την "Suddeutsche Zeitung", η  συγκρατημένη αισιοδοξία του Γερμανού υπουργού μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Αθήνα άφησε να εισέλθουν στο έδαφός της ξένοι αξιωματούχοι για την βοηθήσουν να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.  

Focus

Ο Σόιμπλε δεν είναι τόσο απαισιόδοξος για την Ελλάδα, γράφει γερμανικό περιοδικό "Focus", επικαλούμενο τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να περιμένει μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- πιστωτών. "Δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα λειτουργήσει, αλλά δεν ήταν απαισιόδοξος", όπως δήλωσε χτες στο Βερολίνο, αναφέρει το περιοδικό. 

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι μία συμφωνία με τους δανειστές θα μπορούσε να επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν όμως το Πάσχα των Ελλήνων. 

Suddeutsche Zeitung 

Για πρώτη φορά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι λίγο αισιόδοξος με την Ελλάδα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δέχτηκε για πρώτη φορά ξένους αξιωματούχους στη χώρα.

"Τώρα χιλιάδες Γερμανοί, Γάλλοι και άλλοι ξένοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στην Ελλάδα, θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο να υπάρξουν απαραίτητες υποδομές για την φιλοξενία των προσφύγων", σχολιάζει η εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung".

Δεν υπάρχουν σχόλια: