9 Απρ 2016

Το φιλικό Grexit με συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή είναι η μόνη λύση

Θεόδωρος Κατσανέβας

Με δεδομένη την άτεγκτη στάση των θεσμών στην επιβολή ολοένα και πιο σκληρών μέτρων λιτότητας και την υποχρέωση καταβολής 11 δις τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο, αυξάνονται ανησυχητικά οι πιθανότητες  σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι,  το ελληνικό δημόσιο και  οι ελληνικές τράπεζες να μη διαθέτουν ρευστότητα και η χώρα να βρεθεί σε αδιέξοδο. Στην περίπτωση αυτή,  το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι το λεγόμενο GrGrexident,  η απότομη δηλ. αναγκαστική στάση πληρωμών λόγω έλλειψης ρευστότητας, η οποία θα  μας οδηγήσει είτε σε παράδοση άνευ όρων στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ή σε μια άναρχη έξοδο χωρίς σχέδιο έξοδο από το ευρώ με  συνακόλουθο πανικό και πιθανές τραγικές οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Γι αυτό οφείλουμε να έχουμε έτοιμες εναλλακτικές λύσεις για την άρση του αδιεξόδου.  Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο ενός Grexident βρίσκεται μέσα στους σχεδιασμούς του Βερολίνου και αυτό διαφαίνεται από συνδυαστικές πληροφορίες και ενέργειες.
Με ρεαλισμό και γνώμονα το συμφέρον της χώρας, μια μέση εφικτή, έξυπνη λύση είναι η συντεταγμένη προσωρινή έξοδος της χώρας από το ευρώ και η πιθανή επανένταξή της αργότερα, όταν ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της και υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. ( Ας το αποκαλέσουμε Greeturn). Η συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή με νοικοκύρεμα και αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομίας, μπορεί να συνυπάρξει με τη χρήση του ευρώ όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός αυτής, όπως μεταξύ άλλων, η Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ισραήλ, κλπ. Για τη ευέλικτη αυτή πρόταση έχουν μιλήσει πολλοί διαπρεπείς οικονομολόγοι και ειδικότερα ο Χανς Βέρνερ Ζιν, ο μέγιστος των Ευρωπαίων κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος της Αγκέλας Μέρκελ. Με το προσωρινό Grexit, θα αποφευχθεί το φαινόμενο ντόμινο που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης, κάτι που το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχτεί αμχητί.
Σήμερα, η  αντίσταση στις Βερολινέζικες συνταγές της ακραίας λιτότητας, διογκώνεται παντού. Όμως, αν η πολιτική αυτή ανατραπεί από την  Ελλάδα, θα πέσουν τα προκεχωρημένα "φυλάκια" του Βερολίνου σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και αλλού και στο τέλος το ίδιο κεντρικό "κάστρο" των Μερκελ-Σόιμπλε. Στην περίπτωση αυτή, το δάγκωμα του θηρίου στην Ελλάδα πριν ξεψυχήσει θα είναι πολύ οδυνηρό. Για τους παρόμοιους λόγους, χρειαζόμαστε χρόνο. 
Οι διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν με τις χώρες των BRICS, να ισχυροποιούνται στη διεθνή σκακιέρα. Οι ΗΠΑ, επιθυμούν μια ισχυρή Ευρώπη ως προμαχώνα απέναντι στη Ρωσία, αλλά όχι μια πανίσχυρη Γερμανία. Και κάθε άλλο παρά αδιαφορούν για την πιθανή απώλεια της χώρας μας από τη δική της σφαίρα επιρροής. Στη σημερινή χρονική συγκυρία, το προσωρινό Grexit και η συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή, με παράλληλη χρήση του ευρώ και έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, είναι  ένα βελούδινο προσωρινό διαζύγιο, που δε θα τραυματίσει τη χώρα μας, εφ' όσον υπάρχει αμοιβαία συνεννόηση και κατανόηση και ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Είναι προτιμότερο από "κολοτούμπες" και τα συνακόλουθα βαριά τραύματα για όλους.
Στα περιθώρια του παρόντος σύντομου άρθρου δεν μπορεί να γίνει διεξοδική ανάλυση ζητημάτων του χρέους και άλλων πολυποίκιλων θεμάτων που έχουμε παρουσιάσει σε μελέτες, βιβλία και άρθρα μας, όπως και στο πιο πρόσφατο πρόγραμμα των 26 σημέιων για τη συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή που διαφέρει από την επικίνδυνη άναρχη μετάβαση.. Επισημαίνονται εδώ, βασικές αρχές όπως η υποτίμηση  της δραχμής κατά 25%-ένα στόχο που ΄λεχει δεσμευτεί να στηρίξει το Βερολίνο μαζί με προικοδότηση της χώρας μας με 50 δις. Παράλληλα, μια σειρά μέτρων όπως  η προστασία των καταθέσεων και των δανειοληπτών  σε αναλογία 1: 1, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, το νοικοκύρεμα της οικονομίας, η στοχευμένη ανάπτυξη, η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης με αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς,θέματα που έχουμε αναλύσει με το πρόγραμμα των 26 σημείων μετάβασης στη δραχμή.
Τα μέτρα αυτά με πολλά άλλα μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σε μια αναπτυξιακή τροχιά για την ανατροπή του μνημονίου της φτώχειας, της ανεργίας και της υποτέλειας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρέους.  Η αρχική περίοδος χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα όσον αφορά τον έλεγχο του πληθωρισμού, Γι΄αυτό, απαιτείται διαχειριστική σύνεση με έκδοση χρήματος που δε θα ξεπερνά ένα ορισμένο μέγεθος σε επίπεδα της τάξης του 15-20% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους γνωστούς δείκτες Μ2, κλπ.Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι οι αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων, με απαγόρευση της εξαγωγής συναλλάγματος χωρίς εύλογη αιτιολογία. Επί μέρους ζητήματα που θα προκύψουν, μπορεί να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση σύμφωνα με οργανωμένο σχέδιο.
Το Μνημόνιο, ας το εκλάβουμε ως ένα τρανταχτό χαστούκι, ως ένα χρήσιμο μάθημα για να μην επαναλάβουμε τα τραγικά λάθη του παρελθόντος και να βγούμε από την πλαστή ευημερία της εύφορης κοιλάδας των δανεικών που μας οδήγησε στην υποτέλεια. Απαράβατη προϋπόθεση είναι, η χώρα να κυβερνάται, με την αίσθηση του μέτρου και του δικαίου, με αποτελεσματικότητα, ικανότητα και εντιμότητα, από τους άριστους και όχι τους αρεστούς Ίσως κάπου μας χρειαζόταν ο Γερμανός μας. Αλλά όχι οι Γερμανοί με κατοχική προοπτική. Η ανατροπή του μνημονίου με συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή, προσωρινή ή μόνιμη, με αυτοδύναμη ανάπτυξη και νοικοκύρεμα του κράτους, με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι σήμερα η καλύτερη λύση. Το προσωρινό βελούδινο διαζύγιο με προσωρινό ή μόνιμο Grexit και συνύπαρξη διπλού νομίσματος ευρώ και δραχμής, είναι η μόνη λύση



Δεν υπάρχουν σχόλια: