29 Μαΐ 2016

Και νέα βαρύτατα μέτρα απαιτούν οι θεσμοί και θα συμφωνήσουν φυσικά οι "αριστεροί" καρεκλοκένταυροι υποτακτικοί

Και νέα μαστιγωτικά μέτρα σε βάρος της χώρας και του άφωνου Ελληνικού λαού μαγειρέυονται από την ΠΦΑΣ κατ΄εντολή των κατοχικών δυνάμεων της ευρωφυλακής. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης τσακαλώτος, θα έχει σήμερα το απόγευμα (18:00) νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα με τα οποία θα νομοθετηθούν τα συμπληρωματικά μέτρα, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.Στην τηλεδιάσκεζη θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της επιστροφής του ΕΚΑΣ, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα. Ήδη, από το Euro Working Group της προηγούμενης Δευτέρας υπήρξε η αντίδραση των θεσμών, οι οποίοι ζήτησαν ισοδύναμα μέτρα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Η πρόβλεψη, μέχρι στιγμής του πολυνομοσχεδίου, αναφέρει ότι με τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα δοθεί για τελευταία φορά το ΕΚΑΣ σε περίπου 100.000 από τους 380.000
χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί οι 100.000 που θα το χάσουν, θα υποχρεωθούν επιπλέον να επιστρέψουν σε δώδεκα δόσεις, με παρακράτηση από τη σύνταξη, όσα ποσά εισέπραξαν για το ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο του 2016 που μπορεί να φθάνουν και τα 1.600 ευρώ.

Αναφορικά με το ΕΚΑΣ, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή,  κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είχε πει ότι δεν θα ακυρωθεί η πρόβλεψη για επιστροφή του και τα χρήματα θα προέλθουν από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα ενταχθούν τα χρήματα από το επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα. Πόροι θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από μη εγγεγραμμένα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
 Τα βασικά προαπαιτούμενα

Η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων επείγει δεδομένου ότι στις 2 Ιουνίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είναι πιθανόν να αποφασίσει να επαναφέρει το waiver, δηλαδή την εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από τους κανόνες που απαγορεύουν στην ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο τίτλους χώρας με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Τα βασικά προαπαιτούμενα που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα αφορούν στα εξής:

Στο ΕΚΑΣ. Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση αν δεν ανακτήσει τα αναδρομικά των 80 εκατ. ευρώ να λάβει ισοδύναμα μέτρα.Όλα δείχνουν πως η κάλυψη των αναδρομικών μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δυσχεραίνει και πως η λύση για το θέμα θα είναι αυτή που θα υποδειχθεί από τους δανειστές.

Στο Ελληνικό.

Οι θεσμοί θέλουν να κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο η σύμβαση παραχώρησης στη Βουλή.

Στα κόκκινα δάνεια.

Οι δανειστές θέλουν να πωλούνται και τα δάνεια που φέρουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στη βάση αυτή ζητούν άρση των εγγυήσεων.

Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει πρόσθετη νομική κάλυψη για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικά μισθολόγια:

ΕΕ,ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ ζητούν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών ανά υπουργείο ώστε να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια.

Κτηματαγορά:

Οι δανειστές θέλουν να προσχωρήσει η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τις συναλλαγές στο real estate.

Εφόσον όλα εξελιχτούν ομαλά οι θεσμοί θα συντάξουν την έκθεση προόδου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα κατατεθεί σε κάποια εθνικά κοινοβούλια και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.

Η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης εκτιμάται ότι θα χρειαστεί δύο εβδομάδες και στη βάση αυτή εκτιμάται πως η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα δοθεί περίπου στις 15 Ιουνίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: