8 Μαΐ 2016

Ο Ευρωραγενίτσαρος Παυλόπουλος και η Γκεσταπίτικη Αμερικανο-Ευρώδουλη Καθημερινή

Πέτρος Ιωάννου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν πάντα ένας πιστός υπηρέτης του Ατλαντισμού και κορυφαίος Ευρωγενίτσαρος Η πρόσφατη δήλωσή του ότι, "το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί το άνθρωπο" δεν ήταν τίποτα άλλο από μια κουτοπόνηρη ματιά προς την άλλη, την καθαρή πλευρά του λόφου που βλέπει ότι η ευρωκόλαση συνεχίζει να καταστρέφει τη χώρα. Και το κυριότερο, τη μεγάλη πιθανότητα το ευρώ να μας αποχαιρετίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο Π.Π. βλέπει μακρυά. Ας τα έχω και λίγο καλά
μαζί με τους δραχμηστές σκέφτηκε αφού το Grexit είναι πολύ-πολύ πιθανό να επισυμβεί.. Όμως, η Σιβυλική και ελαφρών βαρών  δήλωσή του, ξεσήκωσε θύελα αντιδράσεων απο τη "συμμορία του ευρώ", από όλες τις γωνιές της, δεξιές και αριστερές. Πως είναι δυνατόν ο εγγυητής της Ευρωφυλακής να κλείνει το μάτι στους φυλακισμένους ;  Γι΄αυτό και ο ίδιος μετά τις αντιδράσεις, τα μάζεψε και παρέμπεμψε  στον άμεμπτο έως ακράιο ευρωραγιάδικο βίο και πολιτεία του. Για αποκατάσταση της τάξης ( ! ), η έντυπη θεραπαινίδα και κορωνίδα του Γκεσταπίτικου Αμερικανο-ευρωκαθεστώτος η Καθημερινή, θυμίζει την ευρωλαγνική πορεία του ανδρός. Ας την παρακολουθήσουμε για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Γράφει λοιπόν η Κ στο Κυριακάτικο φύλο της 8/5/2016.
"Μόλις λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόταν τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιατάρακτη... αυτό το διακύβευμα το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός». Αυτά επισήμως. Διότι ανεπισήμως αλλά σαφώς, από το Προεδρικό διαμηνύονταν πως ο Παυλόπουλος δεν πρόκειται να γίνει ο Πρόεδρος της δραχμής.
Την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου υπήρξαν ουκ ολίγες πρωτοβουλίες του κ. Παυλόπουλου προς διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όχι μόνον μέσω δηλώσεων αλλά κυρίως μέσω δημόσιων και παρασκηνιακών επαφών με παράγοντες της Ε.Ε. Πολιτικά στελέχη που είχαν σαφή εικόνα της δραστηριότητας που επέδειξε εκείνη την περίοδο η Προεδρία εμφανίζονταν, περιέργως για την ένταση του τελευταίου 24ώρου πριν από το δημοψήφισμα, βέβαιοι για τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν: την αποπομπή Βαρουφάκη, τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την τελική υπογραφή μιας, σε εκείνο το σημείο, επώδυνης συμφωνίας.
Το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο κ. Παυλόπουλος επικοινωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο και το Παρίσι διαμηνύει ως προϋπόθεση για να μπει φρένο στην πορεία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη την ύπαρξη διακομματικής στήριξης στο νέο πρόγραμμα. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσίπρας ζητεί, τύποις με δική του πρωτοβουλία, επισήμως τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό διεξάγεται την επομένη και βρίσκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματεύεται με τους κ. Ολάντ και Γιούνκερ, τον δε Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην τελευταία συνομιλία, παρών ήταν και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προσεκλήθη από τον κ. Παυλόπουλο, προκειμένου να ακούσει με τα αυτιά του την άρνηση της Μόσχας να... αποδεσμεύσει τα αεροπλάνα με τα ρούβλια προς την Αθήνα.
Αποτέλεσμα της συγκυρίας, της ανωριμότητας της κυβέρνησης Τσίπρα και του χαρακτήρα του ανδρός, η Προεδρία Παυλόπουλου απέχει πολύ από την εικόνα αποστασιοποίησης του παρελθόντος. Σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι βλέπουν μία de facto μετατόπιση από το πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών. Ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε ανύποπτη στιγμή ως προς τις εξελίξεις του περασμένου Ιουλίου, είχε άλλωστε υπογραμμίσει ότι «ο ρόλος μου, οι αρμοδιότητές μου και κυρίως η λαϊκή ετυμηγορία των τελευταίων εκλογών μού επιβάλλουν να κάνω τα πάντα, αγγίζοντας ακόμη και τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, ώστε η πορεία της Ελλάδας να είναι αδιατάρακτη εντός Ευρώπης και Ευρωζώνης».
Ο ίδιος εξεπλάγη δυσάρεστα από τον θόρυβο που προκάλεσε η πρόσφατη αναφορά του ότι «η οικονομία και το νόμισμα πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο». Κυρίως διότι η ίδια φράση είχε χρησιμοποιηθεί στις επίσημες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο δείπνο προς τιμήν του Φρ. Ολάντ (22/10/2015), κατά τη συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ (18/1/2016) αλλά και κατά την υποδοχή του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντ. Κόστα στις 11 Απριλίου, ημέρα που είχε ξεσπάσει η υπόθεση με τις υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου και η Προεδρία τασσόταν ευθέως υπέρ της υποκατάστασης του ΔΝΤ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM.
«Το περιεχόμενο μιας φράσης δεν μπορεί να κρίνεται συγκυριακά», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου, απαντώντας σε όσους έσπευσαν να «νουθετήσουν» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Προς απάντηση, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 28 Μαΐου 1979 κατά την τελετή ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε., εκεί όπου ο ιδρυτής του κόμματος σημείωνε ότι «εξίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που... θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία».
Αυτά λοιπόν για τον Π.Π. έτσι για να μην παρεξηγιόμαστε. Ο άντρας ήταν και είναι Ευρωγενίτσαρος. Θα αλλάξει κοστούμι όταν το ευρώ μας αφήσει χρόνους, κάτι που είναι φυσικά πολύ-πολύ πιθανό. Τότε που πολλοί θα πρέπει να σπέυσουν στα ελικόπτερά τους και να εξαφανστούν.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: