25 Μαΐ 2016

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία

Στρατής Μαζίδης

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το συριακό πόλεμο και το προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, Ράκκα καθώς όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ένα αγώνα δρόμου ποιος θα μπει πρώτος στην πόλη. Πηγές του ιρανικού Φαρς αναφέρουν ότι:«Οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν αναπτυχθεί στις ανατολικές περιοχές της επαρχίας του Χαλεπίου και το βορειοανατολικό τμήμα της
επαρχίας Χάμα, κυρίως στην Ithriya και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν από κοινού επιχειρήσεις με σκοπό την απελευθέρωση της Ράκκα».Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε παλαιότερα κείμενά μας στη Freepen.gr το Φεβρουάριο όπου η 555η Ταξιαρχία του Συριακού Στρατού είχε προωθηθεί εντός της επαρχίας της Ράκκα, στα δυτικά με βασικό πρωταρχικό στόχο την ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης της Τάμπακα στα περίχωρα της πόλης από την οποία απείχε περί τα 35 χλμ. Εκείνη την εποχή είχαν λάβει σχετική εντολή και οι Δυνάμεις του Τίγρη μετά την εκκαθάριση του οδικού άξονα Χανασέρ-Χαλεπίου να αναμείνουν στην περιοχή. Τελικά προκρίθηκε η επιχείρηση της απελευθέρωσης της Παλμύρα η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν από δύο μήνες.

Σύμφωνα με το Φαρς «η συριακή και η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να πραγματοποιήσουν μεγάλο αριθμό αεροπορικών επιδρομών πάνω από κέντρα της ISIL στη Ράκκα με στόχο να αποδυναμώσουν τις ικανότητες άμυνας της ομάδας και να προετοιμάσουν το έδαφος για να προελάσουν οι χερσαίες δυνάμεις».

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν τον συντονισμό της διαδικασίας των επιχειρήσεων αυτών σε μεγάλη κλίμακα κατά τους τελευταίους δύο μήνες και θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά οι επιθέσεις της al-Nusra Front και Ahrar al-Sham σε τμήματα της Χάμα, της Χομς και του Χαλεπίου καθυστέρησε το χρονικό προγραμματισμό αποδεικνύοντας τα όσα υποστηρίξαμε πριν λίγες ημέρες στη Freepen.gr ότι δηλαδή η εκεχειρία ευνόησε ουσιαστικά την Τουρκία και τα τα τζιχανστιστικά δίκτυα τα οποία τροφοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν από την Αγκυρα και για αυτό τώρα η Ρωσία δήλωσε πως θα ξεκινήσει άμεσα πάλι βομβαρδισμούς των οδών ανεφοδιασμού των ισλαμιστών.

Κι ενώ ο συριακός στρατός έρχεται από τη δύση, από το βορρά φαίνεται πως ετοιμάζονται να κατέβουν οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) που αποτελούνται κατά βάση από Κούρδους και δηλώνουν έτοιμοι να απελευθερώσουν και αυτή τη Ράκκα. Η πιο κοντινή θέση της SDF στη Ράκκα απέχει περί τα 37 χιλιόμετρα.

Εν τω μεταξύ πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ έριξαν φυλλάδια πάνω από την πόλη ζητώντας από τους αμάχους να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο οι τζιχαντιστές έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους να φύγουν ενώ οι ίδιοι φυγάδευσαν τις δικές τους οικογένειες με κατεύθυνση το Ντέιρ Εζόρ.Η Ράκκα εξελίσσεται σε νέο Βερολίνο. Ποιος θα μπει πρώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: