12 Μαΐ 2016

Έκκληση από ευρωβουλευτές: Όχι άλλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Να μην επιβάλλουν άλλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κάλεσαν τους δανειστές της χώρας οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων αλλά και των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, στα πλαίσια συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.


Ορισμένοι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν το ΔΝΤ ότι επιδεικνύει υπερβολική αυστηρότητα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ενώ οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε επίσης ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Κύρτσος, μέλος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, και η Μαρία Σπυράκη, μέλος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως “για την λύση του ελληνικού προβλήματος, η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε και πάλι την εύκολη λύση, την αύξηση της φορολογίας. Το πρόγραμμα δυστυχώς δεν είναι βιώσιμο και τον επόμενο Οκτώβριο ίσως χρειαστούν νέα μέτρα.Το χρέος για το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελεί ‘’το τελευταίο φύλλο συκής’’ μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους”.

“Ύστερα από απαίτηση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα δέχθηκε τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρέμβασης και την προετοιμασία των λεγόμενων προληπτικών μέτρων για το 2018”, ανέφερε ο Γ.Κύρτσος και έκανε λόγο για αριστερό λαϊκισμό.

Αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα με λιγότερους φόρους και μικρότερες δαπάνες, ζήτησε η Μαρία Σπυράκη. 

“Μνημείο οικονομικής υποτέλειας και επιβολής οικονομικής ισχύος εις βάρος της Ελλάδας", χαρακτήρισε τη χτεσινή απόφαση του Eurogroup ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής και υπογράμμισε ότι "ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρέδωσε τα κλειδιά του υπουργείου του, παρέδωσε τα κλειδιά της ελληνικής Βουλής και από δω και πέρα θα αποφασίζουν οι δανειστές, νομοθετώντας και τυπικά, με Προεδρικά Διατάγματα, τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: