"Ιστορικό χαμηλό" καταγράφουν σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού τα ποσοστά πληρότητας για το μεγαλύτερο μέρος τωνξενοδοχειακών μονάδων, ακόμη και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, εκπέμποντας για ακόμη μια φορά σήμα κινδύνου για την πορεία της σεζόν, αλλά και για τα προσδοκώμενα έσοδα.Η κατάσταση αυτή τη στιγμή, όπως περιγράφηκε και κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου που δέχθηκαν το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, είναι απογοητευτική. Τα στοιχεία με βάση την ζήτηση από τις κύριες
τουριστικές αγορές του εξωτερικού και τα πακέτα που δίνουν οι tour operators δείχνουν ότι σε προορισμούς όπως στα Δωδεκάνησα και στη Χαλκιδική, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιμηκύνουν την περίοδο προσφορών μέχρι τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να τονώσουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, να εξασφαλίσουν πακέτα για την περίοδο αιχμής και να πετύχουν καλύτερες πληρότητες.
τουριστικές αγορές του εξωτερικού και τα πακέτα που δίνουν οι tour operators δείχνουν ότι σε προορισμούς όπως στα Δωδεκάνησα και στη Χαλκιδική, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιμηκύνουν την περίοδο προσφορών μέχρι τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να τονώσουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, να εξασφαλίσουν πακέτα για την περίοδο αιχμής και να πετύχουν καλύτερες πληρότητες.
Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, σχεδόν στο σύνολο της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου, υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων για τη θερινή περίοδο, τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, όσο και σε σχέση με τις αρχές του χρόνου. Αποτέλεσμα είναι σε ορισμένες περιοχές, οι κρατήσεις να είναι ελαφρά αυξημένες ή να κινούνται στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι αλλά σε πολλές άλλες, να είναι μειωμένες, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης, να καταγράφονται στους προορισμούς που δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα της εικόνας τους από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όπως η Κως.
Εντούτοις το πλήγμα για τις τουριστικές εισπράξεις δεν προέρχεται μόνο από τη μείωση της ζήτησης, αλλά από το γεγονός, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, πως οι πληρότητες των ξενοδοχείων υστερούν σημαντικά, καθώς ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν καταλύματα από πλατφόρμες ενοικίασης.
Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός υπάρχει και όσον αφορά τη ρωσική αγορά. Τα νέα από το Ελληνο- Ρωσικό Φόρουμ για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε χτες με θέμα "Ρωσία και Ελλάδα: πραγματικότητα και προοπτικές συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού", με τη συμμετοχή και ρωσικών tour operators, είναι μοιρασμένα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, αποτελεί το πιο δημοφιλή προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες και οι αφίξεις από τη Ρωσία θα μπορούσαν να φθάσουν εφέτος ακόμη και το ένα εκατομμύριο, έναντι των 512 χιλ. πέρσι. Ωστόσο, το ζήτημα ωστόσο είναι κατά πόσο οι ελληνικές προξενικές αρχές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των θεωρήσεων visa από τη Ρωσία.
Δεν έχουν σταματήσει άλλωστε τα παράπονα εξαιτίας της ανετοιμότητας των visa centers και της υποστελέχωσής τους. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρέαδης, υπάρχει μεν η διαβεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών για θεωρήσεις 7.000 visa (από 2.000 σήμερα) έως το τέλος Μαΐου, συμπληρώνοντας όμως ότι οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς θα είναι ικανοποιημένοι αν οι αφίξεις από τη ρωσική αγορά εφέτος φθάσουν τις 850 χιλ. Ο μέγιστος αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία στην Ελλάδα ήταν το 2013, με πάνω από 1,35 εκατ. αφίξεις.
Η κατάσταση πάντως, σύμφωνα και με τα υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών, δείχνει να έχει ομαλοποιηθεί σε σύγκριση με τα όσα συνέβησαν στα visa centers την περίοδο του Πάσχα, όταν δεκάδες πελάτες πρακτορείων κινδύνευσαν να χάσουν τα διακοπές τους επειδή δεν είχαν έγκαιρα βίζα στα χέρια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου