Σε επανάληψη του περσινού σεναρίου που κατέληξε στο εφιαλτικό «αριστερό» μνημόνιο του Ιουλίου διενεργείται η φετινή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με συνεχή αναβολή της κατάληξής της, μέχρις ότου η κυβέρνηση στερηθεί εντελώς από ρευστότητα και δεχτεί αμαχητί τις εξοντωτικές απαιτήσεις των δανειστών.
Η διαφορά με τα περσινά τεκταινόμενα είναι ότι τότε, το φοβερό δίδυμο Βαρουφάκη-Τσίπρα θεωρούσε πως η καθυστέρηση με τη βλακωδέστατη “δημιουργική ασάφεια”, βοηθούσε τη δική μας πλευρά. Δεν είχαν καταλάβει οι άμοιροι και άμυαλοι ότι, στην πραγματικότητα η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ευνοεί τους δανειστές που κρατάνε στα χέρια τους τον κρουνό της ρευστότητας. Αυτοί χτυπάνε το ζουρνά και εμείς χορεύουμε πεντοζάλι και όχι μόνο.
Και τώρα όπως και πέρυσι, αλόφρονες οι κυβερνώντες της ΠΦΑ προσφεύγουν σε μαζικές κατασχέσεις αποθεματικών δημόσιων φορέων για να καλύψουν τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, μέχρι να ολοκληρωθεί-αν και όταν ολοκληρωθεί- η συμφωνία και καταβληθεί η δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Στο ράλι για τη συγκέντρωση ρευστότητας και υπό την πίεση του Κουαρτέτου, εκτός από κατασχέσεις αποθεματικών δημόσιων φορέων, προωθούνται και μαζικές κατασχέσεις ταμειακών λογαριασμών από άτομα και επιχειρήσεις με χρέη στο δημόσιο και δημόσιους φορείς. Έως τα τέλη του 2015, οι κατασχέσεις έφταναν τις 2.000 το μήνα, όμως από τις αρχές του 2016 έχουν ξεπεραστεί όλα τα ρεκόρ. Τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 15.000 κατασχετήρια, τον Φεβρουάριο 22.000 και τον Μάρτιο ο αριθμός άγγιξε τις 28.000. Ακόμα και οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων που έχουν χρήματα από 1.000 ευρώ και πάνω πέφτουν σαν το χαλάζι.
Υπενθυμίζεται ότι, στην εποχή της ευρωκόλασης έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα του δημοσίου να ενθυλακώνει 250 ευρώ από καταθέσεις από 1.000 – 1.500 ευρώ.Για καταθέσεις άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχέσει ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Το κράτος δεν μπορεί να κατασχέσει χρήματα μισθοδοσίας και σύνταξης έως 1.000 ευρώ, αλλά και χρήματα προθεσμιακών λογαριασμών.
Το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Επίσης, για το χρέος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πρέπει να καταβάλλει συνολικά 11 δις.
Δε χρειάζεται να είναι μάγος κανείς για να προβλέψει ότι, το τέλος και της φετινής διαπραγματευτικής φαρσοκωμωδίας θα είναι εξ’ ίσου αν όχι περισσότερο τραγικό από το περσινό. Εκτός και αν, ο από μηχανής Θεός της Ελλάδας, μας οδηγήσει στην πρόταση Σόϊμπλε για φιλικό Grexit και συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό μας νόμισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου