Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Αφού έδωσε για μία ακόμη φορά τα πάντα, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία, σε μία διαφαινόμενη συμφωνία πολύ απεχθέστερη από εκείνη του περασμένου καλοκαιριού, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το μεγάλο κόλπο. Το οποίο ελπίζει ότι θα του δώσει μεγαλύτερα ερείσματα στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Την πολιτική μετάλλαξή του σε... σοσιαλδημοκράτη.

Το τίμημα βέβαια είναι πολύ βαρύ για τη χώρα που καλείται να "προικίσει" τον χρόνο που κερδίζει ο κ. Τσίπρας στην πρωθυπουργική καρέκλα με υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας της στο διηνεκές και αφαίμαξη κάθε ιδιωτικής περιουσίας. Τώρα λοιπόν ο πρωθυπουργός ελπίζει σε ένα πολιτικό deal, το οποίο δουλεύεται εδώ και καιρό και από την πλευρά του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς.
Καθώς οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι αν βάλουν στο... μαντρί της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα του αφαιρέσουν και τις τελευταίες ριζοσπαστικές αναλαμπές, καθιστώντας τον περισσότερο συστημικό... Βεβαίως οι σχεδιασμοί του κ. Σουλτς, συναντούν προβλήματα όχι γιατί δεν θέλει ο Αλέξης, που ωστόσο ακόμη και σε αυτό το μέτωπο προτιμά κατά την προσφιλή του τακτική να κερδίζει χρόνο. Τη... σούπα τη χαλά σε σημαντικό βαθμό η περίεργη και ανεπιθύμητη γα τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο οι προσπάθειες του Γερμανού πολιτικού να ευδοκιμήσουν οι γέφυρες επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσαν καρπούς. Άλλωστε, ποιο ΠΑΣΟΚ;
Ίσως ο μεγάλος συμβιβασμός να προέλθει μέσα από τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Με τη συμμετοχή πρώην ΠΑΣΟΚων, στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου. Όπως πχ η κυρία Ξενογαννακοπούλου ή ο κ. Ρέππας για τους οποίους ακούγεται ότι έχουν ρίξει γέφυρες. Και θα ακολουθήσουν και άλλα πρώην ΠΑΣΟΚικά στελέχη. Ενώ μάλλον θα υποβαθμιστεί η συμμετοχή αντιδρώντων (πχ οι 53)  και πιο αριστεριστικών στοιχείων. Μην εκπλαγείτε αν δείτε και πολιτικές... ανακαλύψεις του ΓΑΠ, του οποίου το περιβάλλον έδωσε και δίνει στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ, να παίρνουν πόστα στον ανασχηματισμό.
Στροφή λοιπόν προς τα δεξιά, σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας αν υποθέσουμε ότι είναι πράγματι αριστερός και όχι απλά οπορτουνιστής όπως τον χαρακτήρισε και ο κ. Μητσοτάκης. Χωρίς βέβαια να αποχωρίζεται τον λαϊκισμό και να αφομοιώνει τα χειρότερα χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ του οποίου τον πολιτικό χώρο θέλει να καταλάβει. Απλά προσπαθεί καιροσκοπικά να περιορίσει τη φθορά και τις διαρροές από τους πιο κεντρώας προέλευσης ψηφοφόρους του, όπως καταγράφεται και δημοσκοπικά.