27 Μαΐ 2016

Αόριστες υποσχέσεις για διευθέτηση του μη βιώσιμου χρέους

Σε μια αόριστη υποσχετική για διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους μετά το 2018, όπως ακριβώς επεδίωκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017, κατέληξε το Eurogroup. Η απόφαση που ελήφθη ικανοποιεί τους Ευρωπαίους, αλλά δεν δίνει ουσιαστική ανάσα στην Ελλάδα και απέχει πάρα πολύ από όσα ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με αποτέλεσμα να μην ξεκαθαριστεί η χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους, όταν το ΔΝΤ θα καταρτίσει νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Το ΔΝΤ
Παρά την ενθουσιώδη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «καταφέραμε να υπάρξει μια συμφωνία που δίνει προοπτική στην Ελλάδα, φέρνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ενισχύει την εμπιστοσύνη», ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε χθες ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα, ώσπου να λάβει περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Τουλάχιστον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για πρώτη φορά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η απόφαση του Eurogroup θέτει ένα αδρό πλαίσιο πιθανών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ούτε εκτίμηση της αποδοτικότητάς τους. Ουσιαστικά, θα γίνει μόνο μια παρέμβαση που μειώνει κατά περίπου 220.000.000 ευρώ τη δαπάνη για τόκους το 2017. Επειτα η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, προτού επανεξεταστούν οι ανάγκες ελάφρυνσης του χρέους. Στα λίγα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για επαναγορά χρέους και, μαζί με τα μη επιστραφέντα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να επαναγοράσει ο ESM μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και του πρώτου δανείου από την ευρωζώνη.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup, ώστε να υπάρχει παράθυρο να χαμηλώσουν. Εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν τελικά να πέσουν από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%, αν όχι στο 1,5% που ζητάει το ΔΝΤ.
Μ. Ροζάκος
Δημοσιεύθηκε χθες ο κατάλογος με τις 19 άμεσες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ
Η πώληση του 17% της ΔΕΗ ακόμα και εντός του 2016, η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 35% των ΕΛΠΕ (ή η αναζήτηση εναλλακτικής λύσης), η πώληση του 5% του ΟΤΕ, η έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού εντός του έτους είναι μερικά από τα σημεία του στρατηγικού σχεδίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεκαεννιά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan), που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)

Συγκεκριμένα, πρόκειται για: 1) Δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια, 2) Ελληνικό, 3) Αστέρα Βουλιαγμένης, 4) Αφάντου Ρόδος, 5) ΔΕΣΦΑ, 6) ΟΛΠ, 7) ΟΛΘ, 8) ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ, 9) Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, 10) Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα, 11) μαρίνες, 12) Εγνατία Οδό, 13) ΕΛΠΕ, 14) ΟΤΕ, 15) ΔΕΗ, 16) ΕΥΑΘ, 17) ΕΥΔΑΠ, 18) ΔΕΠΑ, 19) ΕΛΤΑ.

Σημειώνεται πως πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν εντάσσονται στο νέο υπερ-ταμείο. Για τη ΔΕΗ αναφέρει πως επιδιώκεται η πώληση του 17% ενδεχομένως και εντός του 2016. Προωθείται η πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τρίτο τρίμηνο 2016.
Για τα ΕΛΠΕ (35% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ) αναφέρεται πως προγραμματίζεται η πρόσληψη συμβούλων μέχρι το τρίτο τρίμηνο 2016 για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων. Για τον ΟΤΕ, θα πωληθεί το 5% που κατέχει το Δημόσιο με μεταφορά του στο ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να προσληφθεί άμεσα σύμβουλος.

Για την ΕΥΑΘ το ΤΑΙΠΕΔ, να επιλέξει συμβούλους μέχρι το τρίτο τρίμηνο 2016 για αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών για την πώληση του 23% των μετοχών. Στην ΕΥΔΑΠ, όπου το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 27%, αναφέρεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει συμβούλους μέχρι το τρίτο τρίμηνο 2016.
Στα ΕΛ.ΤΑ. αναμένεται ο διορισμός νέου προέδρου και νέου διευθύνοντος συμβούλου και στη συνέχεια η μεταφορά του οργανισμού στο νέο υπερ-ταμείο έπειτα από σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Φ. Κόλλιας
Και στα νησιά (από 1η Ιουνίου)ο νέος ΦΠΑ!
Με συντελεστή ΦΠΑ αυξημένο από το 23% στο 24% θα χρεωθούν όλοι οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που θα εκδοθούν από την 1η Ιουνίου και μετά, ακόμη κι αν αφορούν παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε πριν από την ημερομηνία αυτή. Αυτά αναφέρονται σε διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής σχετικά με την εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ.
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οποιαδήποτε υπαγόμενη στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ συναλλαγή πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών έχει πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Μαΐου θα χρεωθεί με ΦΠΑ 24% αντί 23%, εφόσον το τιμολόγιο εκδοθεί από την 1η Ιουνίου και μετά!

Επιπλέον, με συντελεστή ΦΠΑ αυξημένο από το 16% στο 24% θα χρεωθούν όλοι οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που θα εκδοθούν από την 1η Ιουνίου και μετά σε κατοίκους των νησιών Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος, ακόμη κι αν αφορούν παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε πριν από την ημερομηνία αυτήν. Δηλαδή, στις περιπτώσεις αυτές οι καταναλωτές θα χρεωθούν με τιμολόγια αυξημένα κατά 6,9%, λόγω απότομης αύξησης του ΦΠΑ από το 16% στο 24%. Γενικότερα, δε, όποιες συναλλαγές πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου στα παραπάνω 11 νησιά θα χρεωθούν με συντελεστές ΦΠΑ αυξημένους από 5%, 9% και 16% σε 6%, 13% και 24%, οπότε οι καταναλωτές ή οι λήπτες των υπηρεσιών θα χρεωθούν με ανατιμήσεις από 3,6% έως 6,9%, εφόσον τα τιμολόγια εκδοθούν από την 1η Ιουνίου και μετά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: