29 Μαΐ 2016

Συνελήφθηκε τεράστιο κύκλωμα δουλεμπόρων με προκάλυμα "φιλανθρωπική" ΜΚΟ


Το σάπιο κύκλωμα των περισσότερων "φιλάνθρωπων" που δρουν με προκάλημα δήθεν ΜΚΟ και τα οικονομάνε γερά υπηρετώντας το δουλεμπόριο μεταφοράς εποίκων στην Ελλάδα αποκαλύπεται συνεχώς. Με «βιτρίνα» όμιλο εταιρειών με ποικίλες δραστηριότητες, αλλά και μια ΜΚΟ, με έδρα το κέντρο της Αθήνας, δρούσε το δίκτυο διακινητών παράτυπων μεταναστών και προσφύγων και εφοδιασμού αλλοδαπών με πλαστά έγγραφα σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, αλλά και τρίτες χώρες, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, μετά από πολύμηνες έρευνες, σε συνεργασία με τις αστυνομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τον συντονισμό της EUROPOL.

Πρόκειται για δύο ξεχωριστές οργανώσεις, που όμως δρούσαν παράλληλα και συνεργάζονταν μεταξύ τους, οι οποίες δραστηριοποιούνταν εδώ και δύο χρόνια, διακινώντας παράτυπους μετανάστες, ενώ προμήθευαν με πλαστά έγγραφα αλλοδαπούς, σε 15 χώρες της Ευρώπης και άλλες χώρες του εξωτερικού. Οι παραπάνω οργανώσεις εξαρθρώθηκαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση προχθές, με την κωδική ονομασία «Ερμής», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Προτεραιότητα EMPACT 2.5» για την παράνομη μετανάστευση, (δράση της οποίας ηγείται η χώρα μας), με τον συντονισμό της EUROPOL στην Χάγη, όπου επικεφαλής ήταν Έλληνας αξιωματικός.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή στο διεθνές δίκτυο συνολικά 105 ατόμων, (64 στην Ελλάδα και 51 σε άλλες χώρες). Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές 16 άτομα στην χώρα μας και συγκεκριμένα οκτώ υπήκοοι Μπαγκλαντές, έξι υπήκοοι Σουδάν, ένας υπήκοος Πακιστάν και ένας Συρίας, ενώ άλλα τουλάχιστον τρία άτομα συνελήφθησαν στην Τσεχία και τέσσερα στην Γαλλία.
Επίσης, εντοπίστηκαν δύο εργαστήρια κατασκευής πλατών εγγράφων στην Αθήνα, πλήρως εξοπλισμένα και κατασχέθηκαν πλήθος πλαστών διαβατηρίων, ταυτοτήτων, αδειών παραμονής, αδειών οδήγησης ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και άλλων εγγράφων. Από τα διαβατήρια που βρέθηκαν, 51 είναι καταγεγραμμένα στο «Σέγκεν», ως απολεσθέντα.

Ενδιαφέρον έχει η δραστηριότητα του αρχηγού της μιας οργάνωσης, υπηκόου Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συστήσει όμιλο εταιρειών (ξενοδοχείο, εστιατόρια, ταξιδιωτικό γραφείο, χρηματική διαμεσολάβηση - μεταφορά χρημάτων, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες διαδικτύου), αλλά και την Μ.Κ.Ο. με την επωνυμία «Χαρά», οι οποίες ήταν καθ' όλα νόμιμες, με έναρξη εργασιών στην εφορία και όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, αλλά ουσιαστικά απέκρυπταν τις παράνομες δραστηριότητες του.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο ρόλος της ΜΚΟ και αν έχει συμμετοχή στην παράνομη δράση του ιδρυτή της. Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη οργάνωση παρείχε φαγητό και άλλες υπηρεσίες σε αλλοδαπούς, με νόμιμες διαδικασίες, ενώ οι λεπτομέρειες διερευνούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, που έχουν ενημερωθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Από την έρευνα της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η δράση του δαιδαλώδους δικτύου Οι αμοιβές του εγκληματικού δικτύου για τα πλαστά έγγραφα διαφοροποιούνταν ανάλογα με την ποιότητα, το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου, αλλά κυμαίνονταν από 100 έως 3.000 ευρώ.

Η πρώτη οργάνωση, με αρχηγό τον επιχειρηματία στο κέντρο της Αθήνας αποτελούνταν από υπηκόους Μπανγκλαντές, οι οποίοι, μόνο κατά το τελευταίο έτος, είχαν αποστείλει με «courier» 126 δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 34 δέματα, τα οποία περιείχαν 78 έγγραφα, κυρίως διαβατήρια Μπανγκλαντές, πλαστά ή γνήσια, με επικολλημένες πλαστές άδειες παραμονής. Η δεύτερη οργάνωση αποτελούνταν από υπηκόους Σουδάν, οι οποίοι δρούσαν με παρόμοιο τρόπο με την πρώτη και είχαν ως σημείο αναφοράς κατάστημα πώλησης αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα.

Το ηγετικό μέλος της (υπήκοος Σουδάν) αναλάμβανε την προώθηση μεταναστών σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι διαφόρων χρηματικών αμοιβών. Μόνο κατά το τελευταίο έτος είχαν αποστείλει με «courier» τουλάχιστον 431 δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18, τα οποία περιείχαν συνολικά 60 ταξιδιωτικά έγγραφα, παντός τύπου και από διάφορες χώρες (διαβατήρια, ταυτότητες, VISA, άδειες οδήγησης, κλπ).

Εκτός από την κατάρτιση πλαστών και τη διακίνηση κλεμμένων γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων, διαπιστώθηκε η παράνομη προώθηση μεταναστών από τα μέλη του κυκλώματος, προς Αυστρία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και άλλες χώρες, με αμοιβές από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο προώθησης και τη χώρα προορισμού.

Σημειώνεται ότι τα συλληφθέντα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων διασυνδέονται με άτομα, που έχουν ήδη συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα και για υποθέσεις, σε Αθήνα και Χίο, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις στη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν χθες (26-5-2016) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

press.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: