30 Μαΐ 2016

Η Πρώτη Φορά Αριστερά τα βρήκε με την Ακρόπολη της διαπλοκής-Οι Τράπεζες έσωσαν το καταχρεωμένο Mega

Δεν είχαμε αμφιβολία ότι τελικά η Ακρόπολη της διαπλοκής και του Γενιτσαρισμού, το Mega κανάλι των ψεμάτων και της παρφουμαρισμένης παραπληροφόρησης, θα σώζονταν, αφού τελικά θα κατέθετε ένσημα αφοσίωσης στην κυβερνώσα ανήθικη Πρώτη Φορά Αριστερά, όπως απαιτούσε η τελευταία. Οι συστημικές τράπεζες, προφανώς ύστερα από άνωθεν εντολές, λησμόνησαν τα τεράστια χρέη του Megaλου καναλιού των διανοούμενων Πραιτοριανών και προχώρησε σε νέα χρηματοδότησή του, η οποία είναι διάτρητη ή και παράνομη, σύμφωνα και με τα πιο χαλαρά τραπεζικά κριτήρια. Αλλά η ΠΦΑ έχει τόσο σχέση με την ηθική όσο έχει σχέση με τη νομιμότητα. Έτσι, το Megaλο ψέμα που πολλοί ανόητοι το παρακολουθούν ακόμα, εισέπραξε φιλί ζωής. Το κεντρικό μαγειρείο της πολιτικής χειραγώγησης των πολιτών και οι ζάμπλουτοι και μη φορολογούμενοι μεγαλοδημοσιογράφοι-τελάληδες του κατοχικού καθεστώτος, θα συνεχίσουν να εισπράττουν τα αργύρια της προδοσίας. Μπορούμε με σιγουριά να αναμένουμε από τώρα μια "αριστερή"κολοτούμπα  στοργής προς την ΠΦΑ των Megaλων ψευτών. Για τα υπόλοιπα παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου χωρίς περισσότερα σχόλια από μέρους μας αφού το γεγονός της διάσωσης μιλά από μόνο του.

Μια σταγόνα, περιεκτικότητας μόλις 3 εκατ. ευρώ, στον ταραγμένο ωκεανό των χρεών του Mega, ύψους 100 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να σταματήσει το ωστικό κύμα που θα κατάφερνε τη χαριστική βολή στην Τηλέτυπος και θα προκαλούσε τον «ξαφνικό θάνατο» στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας που εξέπεμψε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1989.
Με αυτά τα ψίχουλα ως προκαταβολή προς τις τράπεζες και με συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 22,7 εκατ. ευρώ, οι νυν μέτοχοι (Φ. Μπόμπολας για Πήγασος, Στ. Ψυχάρης για ΔΟΛ και Β. Βαρδινογιάννης για μια σειρά εταιριών με μικρή διασπορά ποσοστών) σήκωσαν τη σημαία της ανακωχής, κατάφεραν να βρουν έναν κοινό παρονομαστή συνεννόησης, έβαλαν το χέρι στην τσέπη ενώ μισοάνοιξαν την πόρτα σε νέους επενδυτές, κυρίως δε στον ισχυρό άνδρα των Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, εισηγητή του Plan B της βιωσιμότητας του καναλιού. Το θρίλερ σταμάτησε όταν οι μέτοχοι έπεισαν την περασμένη Τετάρτη τις 4 συστημικές πιστώτριες τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank) να μην προβούν σε δυσμενείς ενέργειες, όπως η διατήρηση των μπλοκαρισμένων λογαριασμών ή η ρευστοποίηση των οικονομικών, ενώ έδωσαν μια αχτίδα φωτός στους απεργούς εργαζομένους που δεν αναμένεται να εξοφληθούν πριν παρέλθει ένα τρίμηνο.

Η επόμενη ημέρα του καναλιού είναι τόσο θολή όσο και ασφυκτική και το timeline έως τις 15 Αυγούστου, οπότε η αγωνία θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, δίνει άπειρες σκηνές από το μέλλον ενός θρίλερ που δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει έτσι εύκολα.

● Οι τράπεζες

Εως αύριο Δευτέρα οι μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλουν τα 3 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της «μηχανής». Προς το παρόν οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει για το τι θα πράξουν και εμφανίζονται να έχουν αντίρροπες προσεγγίσεις, με την Πειραιώς να συγκατανεύει θετικά και την Alpha να αντιμετωπίζει το θέμα με επιφυλακτικότητα, επιμένοντας στη δέσμευση των μετόχων για συνολική κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

● Οι νέοι μέτοχοι

Τις επόμενες εβδομάδες οι μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλουν τα υπόλοιπα 14 εκατ. ευρώ που συμφώνησαν ότι θα μπουν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας στην οποία θα προσχωρήσουν οι κ. Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (Αττικές) και Δημήτρης Μάρης (24media). Το ποσό καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις (πλην δανείων) αλλά και υποχρεώσεις επόμενων μηνών.

● Νομή εξουσίας

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση επενδυτών και μετόχων, προκειμένου να καταλήξουν στα ποσά που θα κληθεί να καταβάλει ο καθένας και στα μερίδια που αντιστοιχούν αλλά και στη νομή της εξουσίας στο νέο Δ.Σ. με άγνωστο «Χ» αν θα επανέλθει ο κ. Πεφάνης στην καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου. Ηδη ο Στ. Ψυχάρης προτίθεται να εκταμιεύσει 5 εκατ. ευρώ, όχι όμως πριν από τον Δεκέμβριο του 2016, με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να θέτει όρο ότι για να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει οι παλαιοί μέτοχοι να εκταμιεύσουν ποσά με βάση τα ποσοστά που έχουν σήμερα στο κανάλι.

● Ο βραχνάς των αδειών

Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα θέσουν νέο χρονοδιάγραμμα που δεν μπορεί να υπερβεί τις 3-4 εβδομάδες. Σχεδόν παράλληλα οι μέτοχοι θα πρέπει να εξοφλήσουν προμηθευτές και συνεργάτες. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα μπουν στη μάχη για την απόκτηση άδειας, κάτι που οι τράπεζες ζητούν ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν σε νέα συμφωνία με τους μετόχους.

Ως εκ τούτου, χρειάζεται να εκταμιεύσουν άλλα 3+8 εκατ. ευρώ (εγγυητικές συν κεφάλαιο) που αντιστοιχούν στα ποσά συμμετοχής στο διαγωνισμό. Στην ουσία ζητείται να έχουν διαθέσιμα τα κεφάλαια για να μπουν στη δημοπρασία και να «χτυπήσουν» μια άδεια, η τιμή της οποίας ουδείς γνωρίζει πού μπορεί να φτάσει, καθώς και η τιμή εκκίνησης είναι 3 εκατ. ευρώ και ήδη ο Φ. Βρυώνης έχει δηλώσει ότι διαθέτει έως και 35 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι με βάση τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, το Mega πρέπει να έχει «καθαρή θέση» τα 8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταθέσει αίτημα για άδεια (έως 4 Ιουλίου) και φυσικά να δημοσιεύσει τις καταστάσεις της οικονομικής χρήσης 2015, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει.

● Η προσφυγή στο ΣτΕ

Νωρίτερα και στις 17 Ιουνίου θα συζητηθεί η προσφυγή του Mega στο ΣτΕ, από το οποίο η Τηλέτυπος έχει ζητήσει να παγώσουν οι διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι το κανάλι πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η προσφυγή στο ΣτΕ να μη γίνει δεκτή.
Ο τηλεοπτικός σταθμός υποστηρίζει πως η διαδικασία είναι αντίθετη με το εφαρμοστέο ενωσιακό δίκαιο και αντισυνταγματική, καθώς οι άδειες δεν εκχωρούνται από το ΕΣΡ αλλά από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

● Κατακαλόκαιρο οι νικητές

Στις 4 Ιουλίου, μέχρι τις 3 το απόγευμα, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ηλεκτρονικά αλλά και εγγράφως, μαζί με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Στις 14 Ιουλίου θα γίνει η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων και οι ενστάσεις μπορούν να κατατεθούν έως τις 25 Ιουλίου. Μέχρι τις 2 Αυγούστου θα ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων και η δημοπρασία θα ανακοινωθεί στα μέσα Αυγούστου. Δηλαδή καλό καλοκαίρι, με τα μπάνια να απασχολούν το λαό περισσότερο από ό,τι η τύχη του Mega.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: