2 Μαΐ 2016

To Brexit μπροστά στη Μ. Βρετανία



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 2.082 ατόμων για λογαριασμό της εφημερίδας Independent, το ποσοστό του “Ναι” στην έξοδο από την ΕΕ και του “Όχι” εν όψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου είναι στο 50/50. Όμως το  “Όχι” αποκτά οριαμό προβάδισμα (51% έναντι 49% του “Ναι”) αν συνυπολογιστεί το πόσο πιθανό δηλώνουν οι ερωτηθέντες ότι είναι να ψηφίσουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

Οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είχαν ελπίσει πως, η πρόσφατη παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υπέρ του “Ναι” θα επηρέαζε τους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει, καθώς σε σχετική ερώτηση το 66% δηλώνει πως τα σχόλια του Ομπάμα δεν επηρέασαν την ψήφο τους, έναντι ενός 23% που δήλωσε ότι επηρεάστηκε. 

Οι επιπτώσεις από την πολύ πιθανή πλεόν αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ εννοείται ότι θα είναι καταλυτικές για την Ευρώπη και ειδικότερα για την ευρωζώνη. Το Brexit είναι φυσικό να οδηγήσει σε καταστάσεις ντόμινο με πρώτη την Ιταλία όπου αναμένεται να γίνει σχετικό δημοψήφισμα το φθινόπως, αλλά και τη Φιλανδία, την Ισπανία ακόμα και τη Γαλλία και όχι μόνο όπου υπάρχει σχετικός αναβρασμός. Όσον αφορά την Ελλάδα, πολύ δύσκολα θα μπορενα παραμένει μέλος μιας τέτοιας υπο διάλυση της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: