6 Μαΐ 2016

UBS : Η πιθανότητα του Grexit παραμένει

Η πιθανότητα του Grexit παραμένει, επισημαίνει η UBS σε ανάλυσή της για την Ελλάδα στην οποία τονίζει ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης έχει καθυστερήσει από το περασμένο φθινόπωρο. Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία, λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται και
πάλι σε κίνδυνο να καταρρεύσουν προκαλώντας μια ακόμη κρίση, καθώς η Βρετανία οδεύει προς το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ και ενώ εκκρεμούν πληρωμές δόσεων στις 20 Ιουλίου.
Η UBS συνεχίζει να πιστεύει στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και παράλληλα εξακολουθεί να "δίνει" μια πιθανότητα 20-30% σε μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη στους επόμενους 12 μήνες. Σε περίπτωση εξόδου, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αναβαθμίσει τη νομισματική πολιτική της για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Βέβαια ηUBS διατήρησε τη σύσταση "sell" για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Όπως ανακοίνωσε η UBS, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις, τις αποφάσεις της ΕΚΤ, τις ελληνικές δημοσκοπήσεις, την κατάσταση των ταμείων της ελληνικής κυβέρνησης, και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η UBS δίνει πιθανότητα 50-60% στην επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της πριν τις 20 Ιουλίου, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο προς την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ "βλέπει" ότι θα υπάρξει συμβιβασμός για τα προληπτικά μέτρα που ζήτησε το ΔΝΤ από την Αθήνα, ενώ Ελλάδα και Κομισιόν τα θεωρούν αντισυνταγματικά.
Εάν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν μέχρι το Μάιο, θα συμπίπτουν με το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οποιαδήποτε αρνητική "είδηση" για την Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιεί η UBS. Αλλά οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ζητήσουν από το ΔΝΤ να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα πριν τον Ιούνιο ή να "παγώσουν" τις διαπραγματεύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ δεν θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία οδεύει προς εκλογές το 2017, και οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Ελλάδα θα μπορούσε να επιφέρει επιπτώσεις. 
Ως εκ τούτου, σημειώνει η UBS, η θέση των πιστωτών για την Ελλάδα παραμένει σκληρή. Επιπλέον, η  εφαρμογή των σκληρών μέτρων θα μπορούσαν με τη σειρά τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών το 2019.
Η Eurostat θα ανακοινώσει επίσημα το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 τον Απρίλη του 2019, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάγκη για νέα μέτρα λίγο πριν από τις ελληνικές  εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019. 
Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει, σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής αστάθειας να λάβει το "πικρό χάπι" της εξόδου από την Ευρωζώνη αντί να λάβει ένα νέο χτύπημα από μέτρα λίγο πριν από τις εκλογές του 2019.
Στην πραγματικότητα, ολοένα περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν, σύμφωνα με τη UBS, ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση σε περίπτωση Grexit (30% σήμερα, από 22% στα τέλη του 2015). 
Κατά συνέπεια, ο στόχος θα είναι να ξεφύγει η Ελλάδα από οποιαδήποτε οικονομική δυσπραγία από τις εκλογές του 2019 μέχρι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να διαγραφεί μέρος του χρέους. 
Ως εκ τούτου, η UBS υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες μιας εξόδου είναι 20-30% μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, "δεν είναι ώρα για εξόδους από την Ευρώπη, ήρθε η ώρα για περισσότερη συνεργασία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: