21 Ιουν 2016

Αγώνας δρόμου για έσοδα 30 δισ. έως το τέλος του χρόνου, αλλιώς... κόφτης

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εισπράξει 30,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50,5 δισ. στο δωδεκάμηνο και έτσι να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη» θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.
Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη φορολογία εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τα τέλη κυκλοφορίας που καλούνται να πληρώσουν τους μήνες που ακολουθούν εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, μέχρι στιγμής η εικόνα του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα έσοδα κινούνται εντός τροχιάς. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαν εισπραχθεί 18,401 δισ. ευρώ ή 871 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο, με ένα κύμα σαρωτικών κατασχέσεων να συμβάλλει καθοριστικά.
Δεν είναι, όμως, σίγουρο ότι η ίδια θετική πορεία θα συνεχιστεί και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου καθώς οι απανωτές επιβαρύνσεις, βάσει και των τελευταίων πολυνομοσχεδίων που ψηφίστηκαν
προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο νέας «έκρηξης» απλήρωτων φόρων και εισφορών.
Την πρώτη κρυάδα έχουν πάρει, ήδη, όσοι υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς καλούνται να πληρώσουν αυξημένες προκαταβολές φόρου στη βάση των περυσινών εισοδημάτων τους, αλλά και αυξημένη κατά 30% εισφορά αλληλεγγύης.
Ακολουθεί τον Αύγουστο η έναρξη της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ ενώ από το τέλος Ιουνίου όσοι έχουν συνδρομητική τηλεόραση θα δουν αυξημένους τους λογαριασμούς τους κατά 10% μετά την επιβολή του νέου ειδικού τέλους.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: