14 Ιουν 2016

Ο βαθμός υποτέλειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Η περίπτωση ΟΤΕ
Νίκος Γεωργακάκης
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας δυστυχώς, το υπόδειγμα των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου, σκύβει τοκεφάλι, και υπακούει σε ότι ζητά η Τρόϊκα.
Η πρώτη φορά κυβέρνησης Αριστεράς, έφτασε σε αυτή την κατάντια, να αποδέχεται και να συνεχίζει να υλοποιεί ότι ζητάει η Τρόικα, σε ότι η ίδια αντιστεκόταν στο παρελθόν με βάση τις διακηρύξεις της. Ποιος να το περίμενε κάτι τέτοιο! Σε όλα τα θέματα, παρακολουθούμε υποχωρήσεις της κυβέρνησης. Μόλις την τελευταία περίοδο είδαμε τις απανωτές κωλοτούμπες της κυβέρνησης σε σχέση με ότιδιακήρυττε στο παρελθόν, είδαμε την παράδοση των αεροδρομίων στους Γερμανούς, του Ελληνικούστον Λάτση, τη μείωση των συντάξεων σε αντίθεση με παλιότερες δεσμεύσεις της που δήλωνε πως θα τις συγκρατούσε.
Ο κατάλογος με τις υποχωρήσεις, είναι μακρύς και έχει υπάρξει εκτενής αρθρογραφία για τα περισσότερα από αυτά, ειδικά στην ISKRA. Εδώ θα αναφερθούμε στην περίπτωση ΟΤΕ που έχει τη δική της σημασία.

Τι μας δείχνει η περίπτωση ΟΤΕ. Σ ένα φορέα εθνικής σημασίας όπως ο ΟΤΕ με την προώθηση του Ν.Φ. δόγματος, το Δημόσιο, από 100% του μετοχικού κεφαλαίου που είχε ως το 1996, οπότε ξεκίνησε ηιδιωτικοποίηση με την πρώτη μετοχοποίηση, μετά από διαδοχικές ιδιωτικοποιήσεις έφτασε το 2016 να κατέχει μόνο το 6%. Αν λάβουμε υπόψη και το ποσοστό που κατέχει το ΙΚΑ(4%) , τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως στο δημόσιο ανήκει το 10% του ΟΤΕ και στους ιδιώτες το 90%. Το ποια εξέλιξη θα υπάρξει σήμερα, παρά το ότι ήδη η ιδιωτικοποίηση έχει προχωρήσει σε τεράστιο βαθμό , έχει τη σημασία της. Αν και θάπρεπε να νοιώθει ντροπή για τις υποχωρήσεις της η κυβέρνηση, προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, θα κριθεί για μια ακόμη φορά σήμερα με το αν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του5% μετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ, η αυτό που αναφέρει ο Θανάσης Κουκάκης στο CNN Greece της 25 Μαίου 2016), δηλαδή του 10%, διότι τότε θα χάσει ολοκληρωτικά τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ.

Με βάση την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να μπει τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικά η παράδοση των μετοχών του ΙΚΑ δεν θα έπρεπε να είναι καν στη σκέψη της κυβέρνησης, όμως, δυστυχώς αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τον κατήφορο και δεν έχει αναστολές. Η κυβέρνηση κατεβάζει τελείως τα βρακιά της. Κρίμα. Η Τρόϊκα, προωθώντας τα συμφέροντα Γερμανίας απαιτεί να δοθεί ο πλήρης έλεγχος ΟΤΕ στουςΓερμανούς και την εγκατάλειψη από Ελλάδα και του ελάχιστου δικαιώματος παρέμβασης. Όμως το θέμα δεν είναι τι θέλουν οι Γερμανοί αλλά πως απαντά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Φοβόμαστε πως για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει και σε τελική ανάλυση η Ελλάδα θα χάσει ένα ακόμη ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης και ανεξαρτησίας Είναι γνωστό ότι η Deutsche Telekom AG, η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ιδρύθηκε το1996, όπως ήταν φυσικό, ιδιωτικοποιήθηκε και αυτή, αφού το δόγμα του ΝΦ έγινε κυρίαρχο. Όμως το Γερμανικό δημόσιο έχει ακόμη ισχυρή παρουσία στην εταιρία αυτή.

Με βάση τα δεδομένα 2015 που ισχύουν και σήμερα, στο μετοχολόγιο της εταιρείας η συμμετοχή του δημοσίου είναι περίπου 32%, άμεση 14,3% και έμμεση 17,4, μέσω της ελεγχόμενης από το δημόσιο Τράπεζας KFW, οι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν το 53,7% και μέτοχοι (retail) φυσικά πρόσωπα 14,6%. Βλέπουμε δηλαδή ότι, στη Γερμανία, το δημόσιο ασκεί ισχυρό ρόλο τον οποίο όμως Γερμανία και Τρόϊκα δεν δέχεται για την Ελλάδα και πιέζουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Η απαίτηση όμως αυτή, για παράδοση και του τελευταίου ποσοστού του ΟΤΕ, τέθηκε και αυτή στα προαπαιτούμενα για να κλείσει η συμφωνία Ελλάδας- Τρόϊκας και υποψιάζομαι ότι και σε αυτό θα υποχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση της Αριστεράς!!!.

Ας αντιδράσει επιτέλους ο κόσμος που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Άραγε εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του για να ακολουθεί αυτή την υποτελή πολιτική; Ο ΟΤΕ δεν έχει απλά επιχειρηματική και οικονομική σπουδαιότητα. Έχει και εθνική σημασία και αφορά και την εθνική ασφάλεια. Μόνο πίκρα δημιουργεί σε ένα προοδευτικό άνθρωπο να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να προωθεί παραπέρα τοΝΦ και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η τελική ρύθμιση που θα προωθηθεί και για την οποία επικρατεί τελευταία σκοτάδι, έχει τη σημασία της. Έχει σημασία για παράδειγμα αν το δημόσιο δώσει το 5% από το 6% που κατέχει, γιατί τότε το 1% που απομένει με το 4% του ΙΚΑ του δίνει το δικαίωμα να έχει εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΟΤΕ. Ενώ αν μεταβιβάσει το 10% δεν θα έχει πλέον κανένα δικαίωμα. Φοβόμαστε πως θα δοθεί το σύνολο –το 10% των μετοχών - και μακάρι να διαψευστούμε.

Τμήμα Ενέργειας ΛΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: