8 Ιουν 2016

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Σόιμπλε ένας από τους υποψήφιους για Πρόεδρος της χώρας

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, από το Spiegel έως τη Handelsblatt και τη Welt έχουν βασικό θέμα την ανακοίνωση του 76χρονου Προέδρου της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, ότι δεν θα είναι υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία, καθώς και τη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξει η πρόταση του κόμματός της για τον διάδοχό του. Έτσι, άνοιξε ταυτόχρονα στα γερμανικά ΜΜΕ και η ονοματολογία για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γκάουκ τον Φεβρουάριο του 2017 στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί τη Γερμανία στο εξωτερικό ως αρχηγός του κράτους, αλλά δεν έχει μεγάλες πολιτικές αρμοδιότητες, ιδιαίτερα σε μία χώρα που αποτελεί σχεδόν κανόνα η ολοκλήρωση των τετραετών κοινοβουλευτικών θητειών.

Τα γερμανικά δημοσιεύματα φέρουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως έναν πιθανό υποψήφιο διάδοχο του Γκάουκ. Αν και είναι νωρίς για να φανεί, αν αυτή η αναφορά έχει πραγματικό αντίκρισμα, το βέβαιο είναι ότι η σύμπτωση των δημοσιευμάτων στο πρόσωπο του Σόιμπλε δεν μπορεί να είναι συμπτωματική. Ενδιαφέρον έχει ιδιαίτερα το δημοσίευμα της Welt, το οποίο αναφέρει ότι ως Πρόεδρος, ο Σόιμπλε θα είχε συνεργάτες στους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας. Με τίτλο, «όποιος υπηρέτησε τον Σόιμπλε, έχει επικρατήσει», το δημοσίευμα σημειώνει ότι ένας μεγάλος αριθμός συνεργατών του υπουργού Οικονομικών, τους οποίους αποκαλεί «Σόιμπλις» έχουν στελεχώσει κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, την περίπτωση του Καλ, που ήταν διευθυντής του γραφείου του Σόιμπλε και στη συνέχεια διευθυντής στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας. Την ίδια ημέρα, προσθέτει το δημοσίευμα, ένας άλλος συνεργάτης του Σόιμπλε, ο Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος ήταν υφυπουργός Οικονομικών έως το 2015, αρχίζει τη θητεία του ως γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών (Arbeitgeberverband).

«Το γεγονός ότι δύο έμπιστοι του Σόιμπλε αναλαμβάνουν ταυτόχρονα δύο από τις σημαντικές θέσεις στη χώρα δεν είναι τυχαίο. Ο κατάλογος των πρώην συνεργατών του Σόιμπλε σε ανώτατα αξιώματα είναι μακρύς και γίνεται συνεχώς μεγαλύτερος. Σχεδόν απαρατήρητα, ο υπουργός Οικονομικών συγκρότησε ένα μοναδικό δίκτυο από φορείς λήψης αποφάσεων υψηλού επιπέδου», σημειώνει η Welt.

Η σκληρή του Σόιμπλε σχολή
Οι συνεργάτες του Σόιμπλε είναι περιζήτητοι, αναφέρει το δημοσίευα, κάτι που οφείλεται αφενός στην εικόνα του στην κοινή γνώμη και αφετέρου στη λεγόμενη σκληρή «σχολή του Σόιμπλε». «Στενοί συνεργάτες του τονίζουν πάντα ότι ο Σόιμπλε είναι ένας σπουδαίος αρχηγός. Εκτός του υπουργείου Οικονομικών, ο Σόιμπλε έχει μία άλλη φήμη: Αυτή του προϊσταμένου, που δεν δέχεται ούτε συγχωρεί λάθη. Αξέχαστο έχει μείνει πως ο Σόιμπλε στράφηκε πριν από μία συνέντευξη τύπου κατά του πρώην εκπροσώπου του, Μιχαελ Όφερ, επειδή αυτός δεν του είχε δώσει ένα σημείωμα. Ο Όφερ στη συνέχεια παραιτήθηκε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: