27 Ιουν 2016

Αλέν Λεφέβρ: Οι Γερμανοί δεν πλήρωσαν όσα χρωστούσαν στους Έλληνες

Ο παγκοσμίου φήμης Γαλλοκαναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ, γνωστός φιλέλληνας, έρχεται για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα, μια χώρα που επισκέπτεται από το 1997. Μεταξύ άλλων, ο Λεφέβρ δήλωσε: "Έχω ταξιδέψει σε εκατοντάδες πόλεις για να παίξω μουσική, όταν όμως έρχομαι στην Ελλάδα κλαίω. Είναι περίεργο, αλλά αισθάνομαι πως κάτι δυνατό με συνδέει με αυτή τη χώρα. Θαυμάζω τους Έλληνες γιατί δεν φοβούνται, είναι από τους λίγους ανθρώπους πάνω στη Γη που νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεν μπορείς να αναγκάσεις εύκολα τον Έλληνα να κάνει κάτι που δεν θέλει, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία. Είστε ανεξάρτητοι. Παρόλο που έχουν περάσει πάνω από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας, έχετε ακόμη το κουράγιο να χαμογελάτε, να αντιστέκεστε και να πολεμάτε. Δεν πιστεύω στη λιτότητα, είναι το πιο τραγικό λάθος στην πολιτική. Επηρεάστηκα πολύ από τις δυσκολίες που πέρασε και περνά η Ελλάδα, οπότε αποφάσισα να δημιουργήσω σχετικό άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 30 Σεπτεμβρίου με τον ελληνικό τίτλο «Σας αγαπώ». Θέλω με αυτή την κίνησή μου να εκφράσω την αγάπη και την συμπαράστασή μου προς τους Έλληνες". 


Στις 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Αλέν Λεφέβρ θα συναντήσει τον Ορέστη Παπαΐωάννου σε μία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας στο Ηρώδειο.
Στη συναυλία θα παρουσιάσει το νέο άλμπουμ του με ελληνικό τίτλο και μουσική, αφιερωμένο στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει αδικηθεί. Δεν έχουν ειπωθεί και λίγα από την έναρξη της κρίσης για τη χώρα σας», δηλώνει στο in.gr ο κ. Λεφέβρ που στο παρελθόν είχε αποκαλύψει πως έκλαιγε από συγκίνηση όταν το αεροπλάνο προσγειωνόταν στην Ελλάδα. 

Δεν παραλείπει να εκφράσει σε κάθε επίσκεψή του στη χώρα τον θαυμασμό του για τους Έλληνες, για έναν λαό που, όπως αναφέρει, βρίσκει τη δύναμη να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται σε αντίθεση με πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Διαμηνύει, ακόμη, σε κάθε τόνο την αντίθεσή του σε πολιτικές λιτότητας, και επισημαίνει πως οι Γερμανοί είναι εκείνοι που δεν πλήρωσαν «όσα χρωστούσαν στους Έλληνες». Ο κ.Λεφέβρ εκφράζει και τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις περί τεμπέληδων Ελλήνων λέγοντας πως δουλεύουν «πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους». 

«Όσοι κατηγορούν την Ελλάδα, αγνοούν σημαντικά κομμάτια της ιστορίας και δεν διαθέτουν ιδιαίτερη εξυπνάδα», αναφέρει, και μιλά για τη διαφθορά στις ΗΠΑ αλλά και για την εμπειρία που αποκόμισε από την επαφή του με ανήλικους στη φυλακή. 

«Όποτε έρχομαι στην Ελλάδα συγκινούμαι», έχετε δηλώσει στο παρελθόν. Tι σας συνδέει με τη χώρα; 
Έχω ταξιδέψει σε εκατοντάδες πόλεις για να παίξω μουσική, όταν όμως έρχομαι στην Ελλάδα κλαίω. Είναι περίεργο, αλλά αισθάνομαι πως κάτι δυνατό με συνδέει με αυτή τη χώρα. Θαυμάζω τους Έλληνες γιατί δεν φοβούνται, είναι από τους λίγους ανθρώπους πάνω στη Γη που νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεν μπορείς να αναγκάσεις εύκολα τον Έλληνα να κάνει κάτι που δεν θέλει, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία. Είστε ανεξάρτητοι. Παρόλο που έχουν περάσει πάνω από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας, έχετε ακόμη το κουράγιο να χαμογελάτε, να αντιστέκεστε και να πολεμάτε. Δεν πιστεύω στη λιτότητα, είναι το πιο τραγικό λάθος στην πολιτική. Επηρεάστηκα πολύ από τις δυσκολίες που πέρασε και περνά η Ελλάδα, οπότε αποφάσισα να δημιουργήσω σχετικό άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 30 Σεπτεμβρίου με τον ελληνικό τίτλο «Σας αγαπώ». Θέλω με αυτή την κίνησή μου να εκφράσω την αγάπη και την συμπαράστασή μου προς τους Έλληνες. 

Το άλμπουμ που θα είναι αφιερωμένο στους Έλληνες, τι ακριβώς θα πραγματεύεται; 

Θα μιλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο για την σχέση που έχω αναπτύξει με την Ελλάδα, οτιδήποτε έχω λάβει όλα αυτά τα χρόνια από τη χώρα. Έχει αδικηθεί πολύ η Ελλάδα, δεν έχουν ειπωθεί λίγα από την έναρξη της κρίσης, που είναι ουσιαστικά ανακριβή. 

Ελληνική η ξένη μουσική θα κυριαρχεί στο άλμπουμ; 
Το άλμπουμ θα περιλαμβάνει ελληνικές μελωδίες, θα είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από την ελληνική κουλτούρα

Έχετε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή σας πως οι Έλληνες έχουν το θάρρος να διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που συχνά σιωπούν

Λένε ότι είναι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και πως δεν δουλεύουν, στην πραγματικότητα όμως δουλεύουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους. Μπορεί να λένε ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν το χρέος τους, τα μεγαλύτερα όμως λάθη αυτού του αιώνα τα διέπραξε η Γερμανία. Δεν πλήρωσε το χρέος από Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ούτε όσα χρωστούσε σε σας. Όσοι κατηγορούν την Ελλάδα, αγνοούν σημαντικά κομμάτια της ιστορίας και δεν διαθέτουν ιδιαίτερη εξυπνάδα. Μισώ την αδικία. Είναι εύκολο να λες ότι σου αρέσουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, εγώ όμως έχω εντυπωσιαστεί από τους Έλληνες και από τους νέους μουσικούς.

Πόσο συχνά επισκέπτεστε την Ελλάδα;
Έρχομαι στην χώρα σας τα τελευταία 20 χρόνια, από το 1997. Έχω παίξει μουσική, μεταξύ άλλων, σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πάτρα και Ύδρα. Χωρίς να διστάζω να εκφράσω ελεύθερα αυτό που σκέφτομαι, λέω πως η Ελλάδα έχει αδικηθεί, δεν της έχουν φερθεί δίκαια.

Έχοντας λάβει αρκετά ερεθίσματα από την Ελλάδα, τι συναισθήματα ανέκυψαν όταν πληροφορηθήκατε για το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι; 

Αισθάνθηκα ένα μούδιασμα. Συναυλία μου στο Ηρώδειο ακυρώθηκε πέρσι λόγω του δημοψηφίσματος. Δεν κατάλαβα όμως το λόγο που έγινε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η αξιοπρέπεια παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Την αξιοπρέπειά τους πρέπει να ξαναβρούν οι Έλληνες. Θυμάμαι σε τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχα στις ΗΠΑ, μου είπαν πως στην Ελλάδα η διαφθορά είναι μεγάλη. Τότε άρχισα να γελάω, και είπα ότι διαφθορά υπάρχει παντού. Ο πόλεμος στο Ιράκ κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια για το τίποτα και βασίστηκε στο ψέμα. Αυτό δεν είναι διαφθορά; Το δικά σας είναι πταίσματα κοντά σε ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. 

Δουλεύετε πολύ και με παιδιά ανά τον κόσμο. Τι ακριβώς τους διδάσκετε; 

Διδάσκω μουσική σε εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο. Η τέχνη μπορεί να χτίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι σημαντικό, ακόμη, να μιλάμε στα παιδιά για την αξία της κλασικής μουσικής ώστε να μην πέφτουν θύματα υλισμού. Έχω εργαστεί με παιδιά που βρίσκονταν στη φυλακή και που τώρα γράφουν τη δική τους μουσική. Τα τελευταία 35 χρόνια μιλώ σε μαθητές για την αξία της κλασικής μουσικής, γιατί όλο και περισσότεροι ακούν ηλίθια και φθηνή μουσική. Μουσική που παράγει η Lady Gaga ή η Μάιλι Σάιρους. Υπάρχει όμως και ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ, ο Μότσαρτ. 

Πώς νιώσατε όταν παίξατε μουσική σε παιδιά που βρίσκονταν σε φυλακή; 
Βρέθηκα σε ένα ψυχρό μέρος, αισθάνθηκα έναν κόμπο στο λαιμό. Θυμάμαι έπαιζα Σούμπερτ και ξαφνικά επικράτησε η απόλυτη σιγή. Νόμιζα πως δεν τους άρεσε αυτό που άκουγαν και πως θα με σκότωναν. Σίγησαν όμως από συγκίνηση και στο τέλος έκλαιγαν. 

Σε ποια άλλη συναυλία σάς διαπέρασαν ρίγη συγκίνησης; 

Παραχώρησα μια από τις πρώτες συναυλίες που διοργανώθηκαν στο Σεράγεβο μετά τον πόλεμο. Μου ζήτησαν να παίξω μουσική για κορίτσια που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ήταν πολύ περίεργο γιατί διέκρινα το αδιέξοδο στο βλέμμα τους, αισθάνονταν νεκρές. Στο τέλος έκλαιγα γιατί αισθάνθηκα έστω και για λίγο τον πόνο τους. Ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα μου. 

Εκτός από κλασική, τι άλλου είδους μουσική ακούτε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Ακούω τζαζ, μπλουζ, ελληνική και κουβανέζικη μουσική. Δεν μου αρέσει όμως η ποπ, και αυτό που θαυμάζω στην Ελλάδα είναι ότι διατηρεί τα χαρακτηριστικά της μουσικής της. 

Αναφερόμενος πριν στη Lady Gaga, θα μπορούσατε να μιλήσετε για φαινόμενο πυροτεχνήματος; 

Για μένα η Lady Gaga δεν διαθέτει τίποτα, σε αντίθεση με τον Αντώνη Ρέμο που έχει ωραία φωνή. Η ποπ της Lady Gaga είναι για τα σκουπίδια. 

Μιλήσατε προηγουμένως και για τις ΗΠΑ. Εν όψει των αμερικανικών εκλογών, πώς κρίνετε την υποψηφιότητα Τραμπ; 

Όλος ο κόσμος τρέμει για το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: