29 Ιουν 2016

Σταυροφόρος του Brexit ο Αλέξης


     
Άρης Θαλασσινός
Μέσα στο πένθος τους για το Brexit και τησύγχυσή τους για το μέλλον της Ε.Ε., οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που μαζεύτηκαν χθες στις Βρυξέλλες είχαν και κάποιον να τους φτιάξει το κέφι, θυμίζοντας γελωτοποιό μεσαιωνικήςαυλής: τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός του ελληνικού ευρωπροτεκτοράτου δεν αρκέστηκε να συμμεριστεί τη θλίψη των επικυρίαρχων για το “πανευρωπαϊκό σοκ” που, όπως είπε, προκάλεσε το Brexit.
Βρήκε το θάρρος, όπως διαβάζουμε από τις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις, να τα ψάλλει στον Κάμερον γιατί δεν είχε, λέει, επεξεργαστεί εκ των προτέρων εναλλακτικό σχέδιο για το τι θα κάνει μετά το δημοψήφισμα που ο ίδιος προκήρυξε! Ποιος, ο Αλέξης Τσίπρας! Και πότε, παραμονές της πρώτης επετείου από το ελληνικό δημοψήφισμα, στο οποίο ο κ. Τσίπρας βάδισε με σαφέστατο σχέδιο για το την επόμενη μέρα, όπως όλη η υφήλιος διαπίστωσε!
Αλλά τα ευτράπελα δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, όπως διαβάζουμε, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι όπου του έριξε την ιδέα για έναν “Μεσογειακό, προοδευτικό άξονα”, που θα σώσει την Ε.Ε. Έναν “Άξονα” στον οποίο ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να συμπαρασύρει και τονΦρανσουά Ολάντ, χωρίς να αποθαρρύνεται από τον στρατιωτικό νόμο στη Γαλλία, τον νόμο- καρμανιόλα στα εργασιακά ή τις δηλώσεις του ίδιου του Ολάντ ότι συμφωνεί απολύτως με την κ. Μέρκελ για το δέον γενέσθαι στην Ε.Ε.
Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες πήραν πολύ στα σοβαρά αυτές τις καλοικαιρινέςονειροφαντασιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι όλοι οι Ευρωπαίοι κατατρέχονται από το αγωνιώδες δίλημμα αν θα δρομολογήσουν “μια Ε.Ε. του Σόιμπλε ή μια Ε.Ε. του Τσίπρα”. Ευτυχώς, η μνημονιακή Ελλάδα του κόφτη, του υπερταμείου και της “ανεξάρτητης” αρχής δημοσίων εσόδων, δεν έχει τέτοιες αγωνίες. Ξέρει πολύ καλά πως είναι... του Σόιμπλε, ελέω Τσίπρα!
Τουλάχιστον, οι μεσαιωνικοί foux du roi επιτελούσαν και κάποιο χρήσιμο έργο, μεταφέροντας, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, σοβαρού και αστείου, διαθέσεις και μηνύματα του απλού λαού στον ηγεμόνα. Οι σύγχρονοι διάδοχοί τους κάνουν το ανάποδο, αναπαράγοντας στο λαό τους τη φωνή των κυρίων τους. Κι αυτό δεν έχει ούτε καν πλάκα...
Πηγή : ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: