14 Ιουλ 2016

Αυτό θα πει ευρωπαράδεισος της ΠΦΑ : Στα 192 ευρώ η προσωρινή σύνταξη



Τέσσερις κατηγορίες νέων συνταξιούχων, οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη. Είναι όσοι δεν έχουν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά, όσοι δεν έχουν διακόψει την εργασία τους, αν δεν έχουν αΟ Ευρωπαράδεισος της ΠΦΑ δεν έχει πάτο.Με προσωρινή σύνταξη 192 ευρώ - 268 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να ζουν,  όσοι νέοι συνταξιούχοι συνταξιοδοτηθούν με αναπηρία 50% ή με μειωμένη (έως και πέντε έτη νωρίτερα από τα γενικά ηλικιακά όρια) ή λόγω χηρείας, ενώ τα ποσά των προσωρινών συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη θα είναι από 384 ευρώ η κατώτατη μέχρι 768 ευρώ η ανώτατη, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους τους τελευταίους 12 μήνες πριν από τη συνταξιοδότηση.Τα ποσά προκύπτουν από το νέο ασφαλιστικό νόμο και εγκύκλιο που εξέδοσε  το ΙΚΑ καταγράφοντας τέσσεριςκατηγορίες νέων συνταξιούχων, οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη.Είναι όσοι δεν έχουν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά, όσοι δεν έχουν διακόψει την εργασία τους, αν δεν έχουν αναγνωρίσει  χρόνο ασφάλισης που χρειάζεται για να συνταξιοδοτηθούν και όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες
υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 43 του Ν.3996/2011 ποσά (20.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο για τον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο για το ΕΤΑΑ).
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 
Η χορήγηση προσωρινής σύνταξης με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016 αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κρίνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που θεσπίζεται με τον νόμο αυτό. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016 κυμαίνεται από 384 ευρώ έως
768 ευρώ. Το ανώτατο και το κατώτατο ποσό προσωρινής σύνταξης ισχύει μόνο όταν χορηγείται πλήρης σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας (με ποσοστό 80% και άνω). Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνονται ανάλογα, σύμφωνα με το ισχύον κατά περίπτωση και αιτία συνταξιοδότησης ποσοστό μείωσης.
ΕΝΤΟΣ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ 
Η απόφαση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στους δικαιούχους εκδίδεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.Η προθεσμία αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις όπου υφίσταται χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς.
Όμως, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις, όταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν δικαιούνται προσωρινή σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή, η ανωτέρω προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Ειδικά για τους ασφαλισμένους για τους οποίους η χορήγηση της σύνταξης εξαρτάται από τη διαπίστωση της αναπηρίας τους από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ, η δίμηνη προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία οριστικοποίησης της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής [εάν έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της δευτεροβάθμιας επιτροπής (ΒΥΕ) από την ημερομηνία οριστικοποίησης της γνωμάτευσης αυτής].  Επίσης, κατά τον υπολογισμό του ποσού της προσωρινής σύνταξης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, εάν ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016 δεν επαρκεί (12 μήνες), λόγω αλλαγής επαγγελματικής κατεύθυνσης του ασφαλισμένου, θα λαμβάνεται υπόψη και ο διαδοχικά διανυθείς χρόνος ασφάλισης που εμπίπτει στην περίοδο αυτή (12μηνο).
Στην περίπτωση αυτή η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης θα γίνεται μετά τη γνωστοποίηση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών (εάν πρόκειται για μισθωτό) ή του μέσου μηνιαίου εισοδήματος (εάν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, ελεύθερο επαγγελματία ή ασφαλισμένο του ΟΓΑ) από τον συμμετέχοντα φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: