8 Ιουλ 2016

Φάρατζ: Θα μου λείψει το θέατρο της Ευρωβουλής - Η ΕΕ θα έχει διαλυθεί σε 5 χρόνια

Σε μία κατάμεστη αίθουσα τύπου ο απερχόμενος ηγέτης των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών Νάιτζελ Φάρατζ δίνει τη δική του εκδοχή για το Brexit και τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.«Ο πελάτης είναι βασιλιάς. Και εμείς είμαστε ο πελάτης» ήταν μία από τις καλύτερες σημερινές ατάκες του Νάιτζελ Φάρατζ. Μόνο που ο πελάτης είναι ...ιδιαίτερα απαιτητικός: ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) λέει ότι η Βρετανία δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη και ότι θα συνεχίσει

να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Και αυτό γιατί, όπως πιστεύει, Γερμανία και Γαλλία δεν θα τολμήσουν να θυσιάσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Άλλωστε, προειδοποιεί ο πρωτεργάτης του Brexit, δίνοντας ίσως και μία εξήγηση για τη διαφαινόμενη απροθυμία του Λονδίνου να αποχωρήσει άμεσα από την ΕΕ, το 2017 Γαλλία και Γερμανία στήνουν κάλπες και οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι αλλά και οι Γάλλοι παραγωγοί σαμπάνιας θα πιέσουν για «διακριτική μεταχείριση» της Βρετανίας.

Η διαλεκτική του Φάρατζ προφανώς δεν φτάνει μέχρι τη σκέψη ότι η διάλυση της Ευρώπης θα στοίχιζε σε Γάλλους και Γερμανούς πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από μία μείωση των εξαγωγών τους προς τη Βρετανία. Όσο για το ζήτημα της Σκωτίας, ο πρωτεργάτης του Brexit προσφέρει μία πρωτότυπη απάντηση: Δεν έχει κανέναν λόγο να θέλει την ανεξαρτησία της, λέει, γιατί με το δημοψήφισμα ολόκληρη η Βρετανία ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Αν λοιπόν η Σκωτία αποχωρήσει, θα χάσει την ανεξαρτησία που μόλις κέρδισε, και μάλιστα σε μία εποχή που υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου.


Πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος τύπου των ευρωσκεπτικιστών ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να αναφέρουν το όνομά τους και να δηλώσουν αν το μέσο στο οποίο εργάζονται έχει πάρει χρήματα από την ΕΕ. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν διευκρίνισε τελικά ποια ακριβώς σχέση επιθυμεί ο ίδιος με την Ευρώπη. Πάντως δεν φαίνεται να προτιμά το προνομιακό «νορβηγικό μοντέλο», καθώς θεωρεί ότι «οι Νορβηγοί δεν ερωτήθηκαν, όταν τους επέβαλαν την ελεύθερη διακίνηση». Απαντώντας στην ερώτηση τι θα του λείψει περισσότερο στα επόμενα χρόνια, ο Βρετανός ευρωβουλευτής δήλωσε ότι θα του λείψει το «θέατρο και το δράμα» της Ευρωβουλής, αλλά δεν θα του λείψουν καθόλου τα κοπιαστικά ταξίδια στο Στρασβούργο. Υποσχέθηκε ωστόσο να επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Αλσατίας «περίπου σε πέντε χρόνια, όταν θα έχει διαλυθεί η ΕΕ».



ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: