5 Ιουλ 2016

Ο Βαρουφάκης, ο Galbraith και το δήθεν σχέδιο Χ για τη μετάβαση στη δραχμή

O Αμερικάνος καθηγητής James K. Galbraith στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελληνική, «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη), περιγράφει ένα σχέδιο Β που εκπόνησε ο ίδιος με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκης, κατά την εξοντωτική για τη χώρα μας περίοδο των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, όπου ο ίδιος πηγαινοερχόταν στις Βρυξέλες ως σκληρός όσο και ιδιόμορφος τύπος που παζάρευε
σκληρά με τους δανειστές. Ούτε ο Γιάνης  ούτε ο Αλέξης είχαν καταλάβει ότι η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων έκανε πελώριο κακό στην Ελληνική οικονομία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, που είχε σύμβουλό του τότε τον Galbraith, υποστηρικτής  της θεωρίας των παιγνίων και του Chiken Game, όπως και ο Αλέξης, δεν ήταν τίποτα άλλο από «κότες», αφού για να παζαρεύεις με πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να είσαι έτοιμος να φτάσεις στα άκρα. Κάτι τέτοιο δεν ήταν στις πραγματικές προθέσεις τους και  αυτό το ήξερε πολύ καλά η άλλη πλευρά. Για τον ίδιο λόγο, η χώρα μας ήταν  καταδικασμένη.
¨Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Βόλφαγκ Σόϊμπλε, επανειλημμένα είχε ο ίδιος προτείνει  στον Γιάνη Βαρουφάκη, όπως και στον Ευάγγελο Βενιζέλο παλαιότερα, την προοπτική του Grexit με χορήγηση 50 δις και υποστήριξη υποτίμησης της νέας δραχμής σε επίπεδα του 25%. Την άνοιξη του 2015, ήρθε στην Ελλάδα ως απεσταλμένος του διαπρεπής οικονομολόγος Τόμας Μάγερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον  Έλληνα Πρωθυπουργό. Οι συζητήσεις που έγιναν δεν κοινολογήθηκαν, αλλά ο Μάγερ σε συνεντεύξεις του, μίλησε για το ίδιο θέμα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν τοποθετήθηκε υπερ της δραχμής, εμμένοντας σε νεφελώδεις προτάσεις διανθισμένες με βαρύγδουπες γιρλάντες που προξενούσαν εντύπωση έως και θαυμασμό για τους πολλούς, οι οποίοι ένιωθαν αδύναμοι να κατανοήσουν το βάθος αυτών των μπουρδολογιών. Για την τηγανίτα, για το δια ταύτα δηλαδή, τίποτα. Εμμονή στη αοριστολογία και αποφυγή συγκεκριμένων προτάσεων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο Γιάννης δήλωσε  δημόσια πως «αν γυρίσουμε στη δραχμή θα πέσουμε σε τοίχο». Εξ΄ού και ο ορισμός της κότας στο Chiken Game που διαφήμιζε ο ίδιος. Ο οποίος, για να τελειώνουμε με το θέμα, απέδειξε για άλλη μια φορά την προσήλωσή του στη δουλεία της ΕΕ, με τη μανιώδη στήριξη που προσέφερε στους υποστηρικτές του Bremain στη M. Βρετανία.
Για όσους έχουν διάθεση και κουράγιο να διαβάσουν περισσότερους Μπαρουφακισμούς, παραθέτουμε αυτούσιο πιο κάτω, το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής για το περίφημο Σχέδιο Β ή Σχέδιο Χ του Galbraith που του ανέθεσε να εκπονήσει ως παιδικό παιχνίδι ο Γιάνης, ο οποίος κατά τον συγγραφέα αποτελεί μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του» !!!!!..Ουάουυυυυυ.
« Όπως  αποκαλύπτει ( ! ) σήμερα η Καθημερινή, οι παραπάνω ενέργειες αποτελούσαν το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδίου Χ» που προετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων!– το «πολεμικό συμβούλιο» του τότε υπουργού Οικονομικών με βασικό συντονιστή τον James K. Galbraith.
Τις περιγράφει λεπτομερώς ο Αμερικανός καθηγητής στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη).
Ο Galbraith υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές».
Αυτές, πάντως, σίγουρα δεν περιελάμβαναν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την οποία είχαν προβλέψει οι εμπνευστές του σχεδίου.
Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης.
Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ.
Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος.  Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.
Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Aμυνας και Εσωτερικών.
Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.
Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.
Κατά τα λοιπά, στο αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και στη Δανάη Στράτου βιβλίο, ο Galbraith δεν αποφεύγει την αγιογράφηση του πρώην υπουργού Οικονομικών – τον περιγράφει ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».
Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζει ο Galbraith για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζεται ως βασικός δίαυλος της κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο», έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015.
Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: