18 Ιουλ 2016

Τείχος στα σύνορα με την Συρία είχε αρχίσει να χτίζει η Τουρκία πριν το πραξικόπημα με απαίτηση της Ουάσιγκτον


Τείχος στα σύνορα με την Συρία υψώνει η Τουρκία

Στην προσπάθειά της να εξευμενίσει την Ουάσιγκτον και ύστερα πό απαίτηση της τελευταίας, η κυβέρνηση Ερντογκάν λίγο πριν από το πρόσφατο πραξικόπημα, είχε αρχίσει να χτίζει τείχος στα σύνορα με τη  Συρία για να περιοριστεί η είσοδος μαχητών του Ισλαμικού Κράτους προς την Δύση. Πλάκες ύψους τεσσάρων μέτρων έχουν τοποθετηθεί στις επαρχίες Κιλίς και Γκαζιαντέπ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Dogan". To  πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι έχει στην διάθεσή του πλάνα από βίντεο που δείχνουν την επένδυση τσιμεντόλιθων κατά μήκος των συνόρων.


Η Τουρκία άρχισε να υψώνει φράχτη στα σύνορα με την χώρα του Μπασάρ Αλ Άσαντ μήκους 82 χιλιομέτρων. Το τουρκικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Άγκυρας και μέχρι τώρα δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας υψώνει τείχος στα σύνορα με τη Συρία προφανώς για να φρενάρει την είσοδο μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από το συριακό έδαφος στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο τη κατασκευή τείχους στα σύνορα κοντά στην πόλη Ρειχανλί, μία περιοχή "hotspot" για λαθρεμπόριο, νοτιοδυτικά της πόλης Κιλίς. Τότε, η Άγκυρα είχε κατασκεύασε ένα φράχτη από μπετόν ύψους τριών μέτρων και μήκους επτά χιλιομέτρων στο Ρεϊχανλί, στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας. Όπως είχαν ανακοινώσει οι τουρκικές αρχές, στα άμεσα σχέδιά τους ήταν να το επεκτείνουν.

Η κατασκευή του τείχους στα σύνορα με τη Συρία έχει στόχο να εμποδίσει οποιαδήποτε εισβολή μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο τουρκικό έδαφος από τη συριακή πόλη του Χαλεπιού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.

Για το ρωσικό πρακτορείο "Sputnik",  η κατασκευή του φράχτη αποτελεί μία ριζοσπαστική απάντηση της Τουρκίας στις πιέσεις των ΗΠΑ να κάνει η Άγκυρα περισσότερα για να σταματήσει το πέρασμα των τζιχαντιστών από την Συρία στο  τουρκικό έδαφος.
Πρώτο Θέμα
Δημοσίευση σχολίου