9 Ιουλ 2016

Καταγγελία για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών

Ερώτηση για το θέμα του αφελληνισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.Την ερώτηση συνυπέγραψαν 42 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.Υπογράφουν
επίσης στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης και ο Βασίλης Κικίλιας, γίνεται δηλαδή σαφές ότι δεν αποτελεί η ερώτηση μία "καραμανλική υπόθεση".Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βέβαια απουσίαζε στο εξωτερικό, δεν είχε κάνει κάποια δήλωση για το θέμα του αφελληνισμού των τραπεζών, είναι επομένως η πρώτη κίνηση βουλευτών της ΝΔ για το ζήτημα.Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι δεν υπογράφει ο αρμόδιος συντονιστής Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράφουν όμως οι δύο "υφιστάμενοι" του τομεάρχες Χρήστος Δήμας και Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Η ερώτηση αφήνει σαφείς αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο πολλοί και στη ΝΔ θεωρούν ότι επιδιώκει τον αφελληνισμό των τραπεζών ώστε μέσω των ξένων διοικήσεων να περάσουν σε ξένο έλεγχο τα κόκκινα δάνεια. "Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ποια είναι η άποψη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τις παραπάνω εξελίξεις", αναφέρεται διπλωματικά.
Μετά την κατάθεση της ερώτησης ο κ.Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός "πόλεμος", από τον οποίον κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά. Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα -η Τράπεζα Πειραιώς- να τεθεί υπό τον έλεγχο ενός hedge fund.
Η ΝΔ είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θέτουν όλο το τραπεζικό μας σύστημα υπό την απειλή των distress funds, δηλαδή όχι κάποιων θεσμικών μακροχρόνιων επενδυτών από το εξωτερικό, αλλά εξ ορισμού ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων. Ταυτόχρονα, στη θέση των δοκιμασμένων στην αγορά Ελλήνων που αναγκαστικά αποχωρούν από τις διοικήσεις των Τραπεζών, θα έχουμε αλλοδαπούς τραπεζίτες χωρίς πλήρη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Και την ίδια ώρα, τόσο η δημόσια (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και η ιδιωτική περιουσία (επιχειρηματικά δάνεια μέσω τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ) περνάνε στο νέο Υπερταμείο, που ελέγχεται –πρακτικά– από μέλη εκτός Ελλάδος.
Με όλα αυτά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με αφελληνισμό. Όμως μέσω του ελέγχου των Τραπεζών, ελέγχει κανείς τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας. Και οι κίνδυνοι που κρύβει αυτό για τον τόπο μας είναι μεγάλοι: Όχι μόνο για όσους έχουν ήδη "κόκκινα δάνεια" αλλά για όλους τους δανειολήπτες που –λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος– μπορεί να χρειαστεί να αναδιαπραγματευθούν τους όρους του δανεισμού τους. Στην πρώτη γραμμή του κινδύνου βρίσκονται τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα αγροτικά δάνεια.
Το είπαμε και το ξαναλέμε: Ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Η Ελλάδα κινδυνεύει να περάσει στο έλεγχο των λεγόμενων «κορακιών της αγοράς» -και μάλιστα με τις ευλογίες μιας αριστερής κυβέρνησης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ακουστούμε, πριν να είναι πολύ αργά».
πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: