Μιχάλης Σάλλας: Τίτλοι τέλους και τέλος εποχής για τον έναν από τους δύο μεγάλους δημιουργούς με όραμα και στρατηγική, που σημάδεψαν το τραπεζικό σύστημα, την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και τον πολιτισμό (http://www.piop.gr/), μέσω των στοχευμένων τους δράσεων. (Ο άλλος μεγάλος δημιουργός που έχει αποχωρήσει, είναι ο καπετάνιος της ALPHA BANK Γιάννης Κωστόπουλος).Ο Μ.Σάλλας, για όσους γνωρίζουν, δεν ήταν απλά ένας τραπεζίτης, που κατάφερε με περίτεχνους σχεδιασμούς να απογειώσει μια ανύπαρκτη τράπεζα
και να δώσει, εκτός των άλλων και μεγάλα χρηματιστηριακά κέρδη σε εκείνους που τον ακολούθησαν στις επιλογές του.
Ήταν ένας τραπεζίτης, χωρίς παρωπίδες, προσηνής στους πάντες, με ανθρώπινο πάνω από όλα πρόσωπο, μακριά από το λούστρο του life style.
Αποτέλεσε όμως και μία “σταθερά” του πολιτικο-οικονομικού συστήματος (θέλετε να το πούμε κατεστημένο; ας το πούμε), που σε κρίσιμες ώρες για την οικονομία και τη χώρα, κυρίως μετά το 2010, έβγαλε με τις συμβουλές και τις αθόρυβες κινήσεις του “τα κάστανα από τη φωτιά”.
Η παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα από το «τιμόνι» του ομίλου Πειραιώς, σηματοδοτεί βεβαίως το τέλος εποχής της γενιάς που συγκρότησε και ηγήθηκε της ανάπτυξης και επιθετικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών μετά την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Σηματοδοτεί επίσης μια νέα αρχή για το τραπεζικό σύστημα, που η αλήθεια είναι ότι έπεσε θύμα των μνημονιακών πολιτικών που του επιβλήθηκαν, μετά την χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα δεν χρεώνεται με πολύ σημαντικά λάθη, όχι τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά κυρίως στην μη πρόβλεψή της…
Ο Μιχάλης Σάλλας ηγήθηκε το 1991 ομάδας επιχειρηματιών και με δεξί χέρι τον Ιάκωβο Γεωργάνα, κέρδισαν τον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης από την Εμπορική, της θυγατρικής της, Τράπεζας Πειραιώς, που είχε στην αγορά μερίδιο μόλις 0,15%. Αντίπαλος του Μ.Σάλλα στη διεκδίκηση της Πειραιώς ήταν ένα ισχυρό γκρουπ εφοπλιστών που εκπροσωπούσε ο πρώην πρόεδρος του Oλυμπιακού, Σταύρος Nταϊφάς.
Οι επιχειρηματίες που ακολούθησαν τον Μ.Σάλλα, πέραν των κεφαλαίων για την εξαγορά, έφεραν τις επιχειρήσεις τους πελάτες στην νέα τράπεζα. Και φυσικά, κανένας δεν το μετάνοιωσε, όπως η ιστορία των ομίλων τους απέδειξε! (Δασκαλόπουλος, Θ.Βασιλάκης (Aegean), Β.Φουρλής (ΙΚΕΑ), Στ.Γκολέμης, αργότερα Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και φυσικά Βαρδής Βαρδινογιάννης, που το 1999, επέλεξε ως μεγαλομέτοχος της Tράπεζας Xίου, τη συμμαχία με την Πειραιώς, που έφερε την οικογένεια με υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην πολυμετοχική Πειραιώς.
Μετρ των συγχωνεύσεων, ο Μ.Σάλλας, έφερε στο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς τράπεζες όπως η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, η ΕΤΒΑ και, τελευταία τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και τη Γενική Τράπεζα. Σε κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις, ανέλαβε το “βαρύ φορτίο”, δίνοντας διέξοδο σε αδιέξοδα, επιχειρηματικά και πολιτικά, που κανένας άλλος ίσως δεν θα μπορούσε να δώσει…
Με την εξαγορά του κτιρίου του Mετοχικού Tαμείου Στρατού, που εξελίχθηκε στο City Link (Attica κ.λπ.), ο Μ.Σάλλας άλλαξε ριζικά την εικόνα του κέντρου της Aθήνας.
Who is who
Ο Μιχάλης Σάλλας είναι Έλληνας επιχειρηματίας, μάνατζερ, τραπεζίτης και ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950 και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ενώ από το 1983 έως το 1997 ήταν καθηγητής της Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το 1974, 24 ετών, ο Σάλλας ήταν ένα από τα 149 άτομα που πήραν πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστούν στην εκδήλωση για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Ήδη από τότε εθεωρείτο ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου.
Άρχισε την καριέρα του στη Γερμανία ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ήταν καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναγκάστηκε να τελειώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1997 λόγω φόρτου εργασίας.
Τα χρόνια 1981-1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως), πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.
Bank Wars
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου