7 Ιουλ 2016

Η Χίλαρυ Λλίντον σκόπιμα παραβίασε τη νομοθεσία για τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών

Οι συστάσεις του FBI για την υπόθεση της Χίλαρι Κλίντον αναφέρονται στη μη άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ επικρίνουν την υποψήφια του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για “ακραία αμέλεια”.σχετικά με την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, όταν ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.Οι συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) αλλά και οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται αναφέρονται ιδιαίτερα στη διαχείριση διαβαθμισμένου υλικού και πληροφοριών, το οποίο διέπεται από ειδικούς κανονισμούς ασφάλειας, του αμερικανικού υπουργείο των Εξωτερικών.Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν την επικράτηση αρνητικών εντυπώσεων μεταξύ των ψηφοφόρων για την υπόθεση αυτή. Θέμα αξιοπιστίας Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ήταν θετική έναντι της αστάθειας και των αμφιβολιών που χαρακτήρισαν την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον γύρω από την υπόθεση αυτή, η σκληρή κριτική που της άσκησε ο Κόμεϊ για την ελλιπή κρίση της και για τις ενέργειες της αναφορικά με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της προκάλεσαν νέα επίθεση από τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.


Τα σχόλια του Κόμεϊ αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σχετικά με την ανησυχία των ψηφοφόρων για την ηθική και την αξιοπιστία της Κλίντον. Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αξιοποιήσουν τις εξελίξεις ως απόδειξη της κριτικής που έχουν ασκήσει στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι η ίδια θεωρεί τον εαυτό της υπεράνω του νόμου. Αμφισβήτηση της Κλίντον Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο πιο υψηλόβαθμος εκλεγμένος Ρεπουμπλικάνος, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι η ανακοίνωση του Κόμεϊ “ δε χρειάζεται εξηγήσεις.”


Ο Ράιαν κάλεσε το FBI να δημοσιοποιήσει όλα τα ευρήματα της υπόθεσης και γνωστοποίησε ότι ο Κόμεϊ θα κληθεί να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Πρέπει να ξέρουμε περισσότερα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράιαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Σε μία μακροσκελή ανακοίνωσή που έκανε το FBI και διάβασε ο Κόμεϊ αμφισβητήθηκαν ευθέως τα όσα υποστήριξε η Κλίντον για τη χρήση του ιδιωτικού διακομιστή στη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της.


Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, ότι το FBI βρήκε τουλάχιστον 110 ηλεκτρονικά μηνύματα που περιείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες όταν έγινε η αποστολή τους, ενώ η Κλίντον είχε δηλώσει πολλές φορές ότι από το διακομιστή αυτό, δεν είχε γίνει αποστολή ή παραλαβή απόρρητων πληροφοριών. Ξεκάθαρη αμέλεια “Παρά το γεγονός ότι δε βρήκαμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και οι συνεργάτες της σκόπιμα παραβίασαν τη νομοθεσία για τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών, υπάρχουν αποδείξεις για ξεκάθαρη αμέλεια στο χειρισμό εξαιρετικά ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών,” δήλωσε ο Κόμεϊ. Ωστόσο, το FBI συμπέρανε ότι “κανένας λογικός εισαγγελέας” δε θ’ ασκήσει ποινική δίωξη.


“Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σε υποθέσεις όπως αυτή. Εμείς εκφράζουμε την άποψή μας στη Δικαιοσύνη ότι δεν πρέπει ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση αυτή, “ δήλωσε ο Κόμεϊ στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η σύσταση του FBI φαίνεται ότι θα γίνει σεβαστή, καθώς η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς δήλωσε ότι θα σεβαστεί την κρίση των εισαγγελέων, αλλά και του διευθυντή του FBI σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη στη Χίλαρι Κλίντον.


Ήταν λάθος… Αμηχανία επικρατούσε μεταξύ των ανθρώπων στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, μετά την ανακοίνωση του FBI, οι οποίοι τελικά σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, για το συμπέρασμα της ομοσπονδιακή υπηρεσίας ερευνών. “Όπως η Κλίντον έχει εδώ και καιρό δηλώσει, η χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου ήταν λάθος και δε θα το επαναλάβει ξανά. Είμαστε ευχαριστημένοι που η υπόθεση αυτή επιλύθηκε,” δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπράιαν Φάλλον.


Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την αμφισβήτηση από το FBI των βασικών ισχυρισμών της Κλίντον για τη χρήση του προσωπικού της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τραμπ: “Είπε ψέματα!”


Στο μεταξύ, στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στη Βόρεια Καρολίνα χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το θέμα που έχει προκληθεί, πρέπει να οδηγήσει στον αποκλεισμό της Κλίντον από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, καθώς τα ηλεκτρονικά της μηνύματα θα μπορούσαν να είχαν υποκλαπεί από τους εχθρούς της Αμερικής.


“Οι εχθροί μας μπορεί να έχουν ένα φάκελο εκβιασμού για τη διεφθαρμένη Χίλαρι. Αυτό και μόνο φτάνει για ν’ αποδείξει ότι δεν πρέπει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Ξέρουμε επίσης τώρα, ότι η ίδια είπε ψέματα σε όλη τη χώρα όταν δήλωσε ότι δεν έστειλε διαβαθμισμένες πληροφορίες από τον προσωπικό της διακομιστή. Είπε ψέματα!” τόνισε ο Τραμπ. Αρνητικές εντυπώσεις Μετά τις δηλώσεις του Κόμεϊ, η Κλίντον έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στο Twitter, με 671.000 αναρτήσεις, ενώ η κυρίαρχη εντύπωση ήταν περισσότερο αρνητική, παρά θετική, με περίπου δύο αρνητικές αναρτήσεις για κάθε μία θετική ανάρτηση, σύμφωνα με την τ’ αναλυτικά στοιχεία της εταιρίας Zoomph. Η ανακοίνωση του διευθυντή του FBI, έγινε μόλις ώρες πριν από την πρώτη κοινή εμφάνιση μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Κανένας από τους δύο δεν έκανε αναφορά στο θέμα της έρευνας για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον.


Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων από τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών, στο οποίο η Κλίντον αναμένεται να πάρει επίσημα το προεδρικό χρίσμα. Ευρεία χρήση…


Η έρευνα του FBI επικεντρώθηκε στη διερεύνηση τυχόν παραβιάσεων της νομοθεσίας από τη χρήση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου στην οικία της, στη Νέα Υόρκη για την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το 2009 έως το 2013. Παράλληλα, μία βασική διάσταση της έρευνας αφορούσε στη διαχείριση των διαβαθμισμένων πληροφοριών από τον προσωπικό διαμετακομιστή της. Καθώς η έρευνα πλησίαζε προς την ολοκλήρωσή της, η Κλίντον έδωσε μία κατάθεση διάρκειας 3,5 ωρών στα γραφεία της διοίκησης του FBI στην Ουάσιγκτον.


Ο Κόμεϊ είπε ότι το FBI δεν εντόπισε στοιχεία τόσο για την Κλίντον, όσο και για τους συνεργάτες της, που να οδηγούν στο συμπέρασμα παραβίασης της νομοθεσίας από πρόθεση, ενώ δε διαπιστώθηκε επίσης, “ανάρμοστη συμπεριφορά” από τους δικηγόρους της, που ταξινόμησαν τα ηλεκτρονικά μηνύματά της. Παράλληλα, τόνισε ότι οι συνεργάτες της Κλίντον θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο ιδιωτικός διαμετακομιστής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για τη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών. Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν υπήρξαν αποδείξεις για παραβίαση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου.


Ο Κόμεϊ τόνισε, ωστόσο, ότι “εχθρικοί παράγοντες” είχαν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ανθρώπων με τους οποίους η Κλίντον επικοινωνούσε συχνά. Παράλληλα, τόνισε ότι πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε ευρέως το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο όταν ταξίδευε “σε περιοχές διενέξεων” γεωπολιτικής επιρροής. Κυβερνητικές οδηγίες Οι ειδικοί συμβουλεύουν συχνά τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να μη μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή όταν βρίσκονται σε χώρες στις οποίες έχει διαπιστωθεί επιθετική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο.


Στη διάρκεια της θητείας της στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, η Κλίντον επισκέφτηκε περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ των οποίων, την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία που θεωρούνται από τις πιο εξελιγμένες χώρες στη διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ. Το FBI εντόπισε 110 ηλεκτρονικά μηνύματα σε 52 σειρές διαδοχικής επικοινωνίας, τα οποία περιείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες κατά τη χρονική περίοδο της αποστολής τους, σύμφωνα με τον Κόμεϊ. Στις 8 από αυτές τις σειρές διαδοχικής επικοινωνίας, υπήρχαν απόρρητες πληροφορίες στο υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης ασφάλειας για την αμερικανική κυβέρνηση.


Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στο επίπεδο της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας. Άλλες 36 σειρές επικοινωνίας με ηλεκτρονικά μηνύματα περιείχαν μυστικές πληροφορίες, ενώ 8 σειρές ηλεκτρονικών μηνυμάτων είχαν “εμπιστευτικές πληροφορίες.”


Παράλληλα, οι πράκτορες του FBI εντόπισαν τρία διαβαθμισμένα ηλεκτρονικά μηνύματα, μεταξύ των χιλιάδων που υπήρχαν, τα οποία η Κλίντον δεν επέστρεψε ποτέ στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.


Ο Κόμεϊ υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχουν προηγούμενες υποθέσεις που να υποστηρίζουν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Χίλαρι Κλίντον, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει δόλια πρόθεση στο χειρισμό διαβαθμισμένης πληροφόρησης.


Η υπόθεση Πετρέους Το FBI, συνέστησε την καταδίκη για κακούργημα το 2015 του πρώην διοικητή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, για την κακοδιαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών με τη βιογράφο του, με την οποία είχε εμπλακεί σε ερωτική ιστορία. Στην περίπτωση αυτή, το FBI είχε αποδείξεις ότι ο Πετρέους γνώριζε ότι οι πληροφορίες αυτές είχαν υψηλή διαβάθμιση ασφάλειας. Τελικά ο Πετρέους καταδικάστηκε για πλημμέλημα . Ρεπουμπλικάνοι: Ανεξάρτητη έρευνα Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την Κλίντον δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύονται το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διεξαγωγή της έρευνας αντικειμενικά.


Η κριτική τους εντάθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον με την υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς στο Φοίνιξ της Αριζόνα την προηγούμενη εβδομάδα. Η Λιντς που έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε αργότερα ότι η συνάντηση αυτή ήταν κοινωνικού χαρακτήρα χωρίς να συζητηθεί το θέμα της έρευνας από το FBI η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη. Είναι φανερό ότι, παρά την ανακούφιση που εκφράζει το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, το ζήτημα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της θ’ αξιοποιηθεί πολιτικά από τον Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται ότι θα κλιμακώσει τις προσωπικές επιθέσεις κατά της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.


Από την άλλη μεριά, οι επικρίσεις που της ασκήθηκαν για πλημμελή χρήση των καθηκόντων της από το FBI, πλήττουν ένα από τα ισχυρά πολιτικά ατού της Κλίντον, που σχετίζεται με την άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Ουάσινγκτον, 

Δεν υπάρχουν σχόλια: