Μανώλης Κοττάκης
Σύντομες απαντήσεις στις δεκάδες απορίες που έχετε και διατυπώνετε: «Και τώρα, τι μετά το Βrexit; Καλό ή κακό για εμάς;» Πρώτον, ας παρατηρήσουμε προσεκτικά τις αντιδράσεις Αμερικανών, Γερμανών, Γάλλων. Οι ΗΠΑ τάσσονται κατ' ουσίαν υπέρ της διαχείρισης της ζημιάς, ώστε η απόφαση του βρετανικού λαού να «αλλοιωθεί» από Brexit hard σε Brexit light με μια ειδική σχέση Αγγλίας - Ε.Ε. κατά το νορβηγικό πρότυπο. Γιατί το κάνουν; Διότι τυχόν αποχώρηση των Βρετανών (άρα και των ενόπλων δυνάμεών τους) από την Ε.Ε. θα αναγκάσει τους Γερμανούς να δημιουργήσουν στρατό. Είναι το τελευταίο που επιθυμούν οι Αμερικανοί, αντιλαμβάνεστε τι μνήμες ξυπνά η προοπτική...
Οι Γερμανοί, πάλι -η Μέρκελ συγκεκριμένα- συμφωνούν κατ' ουσίαν με την άποψη των Αμερικανών για αργό Brexit, καθώς πλήττεται καίρια το εμπορικό ισοζύγιό τους με τους Αγγλους. Διακυβεύονται εξαγωγές αξίας πολλών δισ. ευρώ προς το Λονδίνο και, μαζί με αυτές, χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι Γάλλοι -ειδικά ο Ολάντ- βιάζονται για την έξωση των Αγγλων και για να ενισχύσουν τη δική τους θέση στον νέο συσχετισμό εξουσίας της Ε.Ε. με τους Ιταλούς και γιατί η καθυστέρηση της έξωσης ενισχύει δραματικά τη Λεπέν. Τι πρόκειται να συμβεί τώρα; Οι Αγγλοι δεν είναι χαζοί, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε η ημετέρα ελίτ της συμφοράς να κατηγορήσει τον λαό τους ως αμόρφωτο και υπανάπτυκτο. Ψήφισαν για λιγότερη Ευρώπη στο έδαφός τους (όχι στην απελευθέρωση της κοινοτικής μετανάστευσης) και για περισσότερη παγκοσμιοποίηση στο εμπόριο (απευθείας συμφωνίες με Κίνα τα επόμενα 30 χρόνια). Αισθάνονται, όμως, ποια είναι η μεσοπρόθεσμη ζημιά.
Το σενάριο που μου φθάνει από έγκυρους κύκλους του Λονδίνου είναι εκλογή πρωθυπουργού που θα διαχειριστεί την έξοδο σε συνεννόηση με ΗΠΑ - Γερμανία, εκλογές, νέο δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή που θα λάβει το Brexit light (ειδική σχέση). Με διακύβευμα της κάλπης αυτή τη φορά την ενότητα της Μεγάλης Βρετανίας και την αποτροπή της απόσχισης Σκοτίας - Βορείου Ιρλανδίας, ένας πρωθυπουργός εξόδου θα μπορούσε -με δυσκολία έστω- να πείσει τους οπαδούς της εξόδου να τροποποιήσουν την εντολή: «ναι» στην έξοδο, αλλά για συγκεκριμένους τομείς. Το ερώτημα, έπειτα από όσα θα έχουν συμβεί, είναι: προλαβαίνουν οι Αγγλοι; Εχουν την πολυτέλεια του χρόνου σε έναν τόσο ρευστό κόσμο; Η Ιστορία έχει δείξει -και στη δική μας περίπτωση, την ελληνική- ότι οι αγορές τρέχουν πιο γρήγορα από τη δημοκρατία. Οσο για εμάς; Οσο το παιχνίδι ήταν κλειστό ήμασταν στη γωνία. Τώρα, που το παιχνίδι ανοίγει, δουλεύουν άλλοι για λογαριασμό μας. Υπομονή.
Εφημερίδα Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου