Oι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην αξιολόγησή τους για τη σταθερότητα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρουν ότι «η Deutsche Bank φαντάζει ως η τράπεζα που συνεισφέρει περισσότερο στο συστημικό ρίσκο, ακολουθούμενη από την HSBC και την Credit Suisse».ΕΤΕΣ:
Διπλό χτύπημα δέχτηκε προχθες η Deutsche Bank όταν αρχικά δεν πέρασε στα αμερικανικά τραπεζικά τεστ αντοχής και όταν στη συνέχεια το ΔΝΤ χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ως τη σημαντικότερη δυνητική απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε
χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών, ενώ από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 45,22%.«Μεταξύ των τραπεζών που έχουν συστημική σημασία για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα η Deutsche Bank φαντάζει ως η τράπεζα που συνεισφέρει περισσότερο στο συστημικό ρίσκο, ακολουθούμενη από την HSBC και την Credit Suisse», αναφέρουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην αξιολόγησή τους για τη σταθερότητα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κανονιστικές αρχές έχουν προσπαθήσει να ενισχύσουν την ευρωστία των λεγόμενων συστημικών τραπεζών προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην περίπτωση που θα κατάρρεε μία εξ αυτών. Αναγκάζουν λοιπόν τις τραπεζικές διοικήσεις να αυξήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τις πιέζουν να περιορίσουν τους ισολογισμούς τους και την περιπλοκότητα των δομών τους. «Η σχετική σημασία που έχει η Deutsche Bank υπογραμμίζει πόσο σημαντικές είναι η διαχείριση κινδύνων, η αυστηρή εποπτεία των συστημικών τραπεζών και η στενή παρακολούθηση της έκθεσης που έχουν σε διασυνοριακό επίπεδο και να προσαρμοστούν γρήγορα στο νέο καθεστώς εκκαθάρισης τραπεζών», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Το Ταμείο εκτιμά πως τα τραπεζικά συστήματα Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα σοβαρότερα προβλήματα σε άλλα τραπεζικά συστήματα σε περίπτωση κρίσης.
Νωρίτερα χθες η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank είχε αποτύχει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να περάσει τα λεγόμενα τραπεζικά τεστ αντοχής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Η γερμανική τράπεζα και η ισπανική Santander ήταν οι μοναδικές δύο από τις συνολικά 33 τράπεζες που «κόπηκαν» στα τεστ αντοχής της Fed, όπου εξετάζεται πώς θα συμπεριφέρονταν στην περίπτωση υποθετικής κρίσης. Η γερμανική τράπεζα κόπηκε εξαιτίας της ανεπαρκούς ικανότητάς της να αξιολογήσει κάποιο ρίσκο. Σύμφωνα με τη Fed, η αμερικανική θυγατρική της D.B. έχει επιδείξει «κάποια βελτίωση σε ορισμένες πτυχές του κεφαλαιακού σχεδιασμού», αλλά «η εταιρεία συνολικά εξακολουθεί να έχει σημαντικά άλυτα ζητήματα εποπτείας τα οποία υπονομεύουν σε κρίσιμο βαθμό τη διαδικασία κεφαλαιακού σχεδιασμού».
Εγγυήσεις Ε.Ε. στην Ιταλία
Μία ημέρα αφότου Βερολίνο και Βρυξέλλες είχαν απορρίψει το αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης να της επιτραπεί να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα χωρίς να αναγκαστεί προηγουμένως να «κουρέψει» τους πιστωτές των τραπεζών, έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν είχε εγκρίνει από την περασμένη Κυριακή πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις ιταλικές τράπεζες. Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δήλωσε χθες ότι η προληπτική υποστήριξη ρευστότητας περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις μέχρι το ύψος των 150 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκάλυψε το ποσό που έχει εγκρίνει η Κομισιόν. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις ιταλικές τράπεζες επικαλούμενη τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικής βοήθειας σε περιόδους εξαιρετικής κρίσης. Η Ρώμη έχει ζητήσει να της επιτραπεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της επικαλούμενη ακριβώς την ύπαρξη «εξαιρετικής κατάστασης» μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι δεν γίνεται να αλλάζουμε τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης κάθε δύο χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου