18 Ιουλ 2016

Τρελά λεφτά για τα Golden Boys των Βρυξελών

Οι Έλληνες βουλευτές που μόνιμα καταγγέλονται  για υψηλές αποδοχές και προνόμια είναι...φουκαράδες μπροστά στους εκλεκτούς της ΕΕ στις Βρυξέλες στο Βερολίνο και αλολλού. Τα Goden Boys των Βρυξελλών, οι γραφειοκράτες της ΕΕ που δεν είναι καν εκλεγμένοι από τους λαούς των κρατών που διαφεντεύουν. Και όμως οι απολαβές τους αποδεικνύονται τελικά πολλαπλάσιες των εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών και των βουλευτών τους οποίους παραινούν και συνετίζουν. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όλοι οι επίτροποι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού
Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και, φυσικά, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εισπράττουν μισθούς πολλαπλάσιους των κοινών θνητών. Μάλιστα, τον Ιανουάριο πήραν όλοι αυξήσεις.
Από 700 ευρώ τον μήνα οι Γιούνκερ και Τουσκ, ξεπερνώντας, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς (συνυπολογίζοντας όλα τα έξτρα), τα 31.000 ευρώ. Οι επτά αντιπρόεδροι της Επιτροπής, όπως και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι έλαβαν αύξηση 633 ευρώ, φτάνοντας στον μηνιαίο μισθό των 27.953 ευρώ, οι... απλοί επίτροποι περίπου στα 25.000 ευρώ, ενώ αύξηση 193 ευρώ τον μήνα πήραν και οι ευρωβουλευτές. Αν και, συγκριτικά με τους ισχυρούς των Βρυξελλών, ο δικός τους μισθός των 8.213 ευρώ μοιάζει... πενιχρός.

Στην κορυφή της λίστας των πιο ακριβοπληρωμένων βρίσκεται αναμφίβολα ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πριν αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ είχε ήδη συγκεντρώσει μια περιουσία από την Goldman Sachs. Μάλιστα, θεωρείται ότι ο μισθός του (που κατά το Βloomberg ανήλθε το 2014 στα 31.520 ευρώ τον μήνα μεικτά) είναι υποπολλαπλάσιος των αμοιβών που ελάμβανε παλαιότερα. Από τους πλέον προνομιούχους είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτιμάται πως λαμβάνει βασικό μισθό 26.458 ευρώ. Σε αυτόν έρχεται να προστεθεί ετήσιο επίδομα κατοικίας 44.190 ευρώ, μηνιαίο επίδομα εξόδων 1.361 ευρώ, ενώ δικαιούται ισόβια σύνταξη 62.972 ευρώ.

Ιδιαίτερα ευνοημένος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Τουσκ, ο οποίος δεν πρέπει να μετάνιωσε ούτε στιγμή που άκουσε τη συμβουλή της συζύγου του Μαλγκορζάτα, να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας του, απ' όπου έπαιρνε μισθό μόλις 4.747 ευρώ, και να αναλάβει το ευρωπαϊκό αξίωμα, για το οποίο αμείβεται με 24.874 ευρώ, ενώ στις παροχές συμπεριλαμβάνονται επιδόματα, ισόβια σύνταξη και ένας στόλος πέντε λιμουζινών. Ο Μάρτιν Σουλτς πάλι, αν και δεν κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου έχει στη διάθεσή του δύο λιμουζίνες και υπηρετικό προσωπικό 33 ατόμων!

Από τους ηγέτες των κρατών-μελών, πιο προνομιούχοι είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας, με μισθό 24.616 ευρώ τον μήνα, και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, με 24.000 μηνιαίως, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ με 18.820 καθαρά (20.833 μεικτά) έρχεται τρίτη. Μεταξύ των αρχηγών κρατών-μελών της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας καταλαμβάνει την 11η θέση, με μηνιαίες απολαβές 7.123 ευρώ.
Με βασικά στοιχεία της Μυρτώ Μπούτση από την εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: