4 Ιουλ 2016

Θολό τοπίο οι τράπεζες στην Ευρώπη – Ο Ρέντσι, η Deutsche Bank και η… Ελλάδα

Θολό είναι το τραπεζικό τοπίο στην Ευρώπη, με την αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου να είναι διάχυτη και το συστημικό ρίσκο να αυξάνεται. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπαναχωρεί από τα σχέδιά του για μονομερή διάσωσης των ιταλικών τραπεζών, μετά τις ενστάσεις Βερολίνου και Βρυξελλών. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το Brexit αποκάλυψε τον επόμενο μεγάλο ασθενή της Ευρωζώνης, που δεν είναι άλλος από την Ιταλία και τις τράπεζές της. 
Το Reuters  σημειώνει ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν «φορτωθεί» κόκκινα δάνεια αξίας 360 δισ. ευρώ, ενώ οι τιμές των μετοχών τους έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα, ο μεγάλος κίνδυνος που ακούει στο όνομα Deutsche Bank, προκαλεί ρίγη ανησυχίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μόνο τυχαίο δεν είναι η προειδοποίηση του ΔΝΤ, ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα αποτελεί τον μεγασλύτερο κίνδυνο για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγανγκ Σόιμπλε,  ξενυχτάει διαβάζοντας τους ισολογισμούς της τράπεζας. Υπό αυτό το πρίσμα της διεθνούς αβεβαιότητας, η αποστολή των ελληνικών τραπεζών γίνεται ακόμη δυσκολότερη.  Την ώρα που εντείνεται ο φόβος για αφελληνισμό των τραπεζών, το διεθνές περιβάλλον δεν βοηθάει στην προσπάθεια σταθεροποίησης του κλάδου.
Τελευταία “οχυρά” για να μείνουν υπό ελληνική διοίκηση ή έστω εποπτεία οι συστημικές τράπεζες (με εξαίρεση τη Eurobank), είναι ο Μιχάλης Σάλλας στην Πειραιώς και η διοίκηση της Alpha Bank. Αν, παρά το μπαράζ πιέσεων που δέχονται αντέξουν, το εν εξελίξει σχέδιο των δανειστών για πλήρη αφελληνοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα αποτύχει. Οι δανειστές, μέσω του SSM, που “αποβάλλει” μέσω…αξιολόγησης τέσσερα μέλη του ΤΧΣ (Άρης Ξενόφος, Γ. Κουτσός, Αν. Γάγαλης και πιθανότατα Γ.Μιχελής),  είναι έτοιμοι να ορίσουν στις τράπεζες τις διοικήσεις που αυτοί επιθυμούν, προκειμένου, πέραν του απόλυτου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, να ελέγξουν και την επόμενη ημέρα στον υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, με πωλήσεις, συγχωνεύσεις και λουκέτα σε κορυφαίες επιχειρήσεις με οφειλές στις τράπεζες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: