22 Σεπ 2016

Στα 200,5 δις το χρέος της Γερμανίας

Η υπηρεσία διαχείρισης χρέους της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι  το συνολικό χρέος της ίδιας χώρας το 2016, ανέρχεται σε 200,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένο κατά 7 δις  έναντι των προηγούμενων προβλέψεων της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ακόμα ποιο αξιοσημείωτο όμως είναι η διαπίστωση ότι, η Γερμανία εμφανίζει ένα χρέος της τάξης των 200 δις ευρώ, όταν η χώρα αυτή έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, ενώ ακολουθεί και επιμένει σε συνταγές λιτότητας για τις δημόσιες δαπάνες. Αυτό δεν μπορεί παρά να αναδεικνύει τη συνολική αποτυχία των πολιτικών λιτότητας και του υπερτιμημένου ευρώ που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην ευρωζώνη έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από την πολύ χαμηλή στα όρια του 1% ετησίως ανάπτυξη της ευρωζώνης, έναντι της πολλαπλάσιας ανάπτυξης που εμφανίζουν οι εκτός Ευρωζώνης άλλες χώρες διεθνώς. Αυτό φαίνεται καθαρά απο το παρακάτω ιστόγραμμα με συγκρίσεις των μέσων όρων ανάπτυξης της ευρωζώνης σε σχέση με τον μέσο όρο ανάπτυξης όλων των χωρών διεθνώς, καθώς και το μέσο όρο επι μέρους ομάδων χωρών.


Σύγκριση εξέλιξης των μέσων όρων ανάπτυξης (ΑΕΠ)  κατά την περίοδο 2010-2014, μεταξύ :

1)Ελλάδας ( Greece)
2)Ομάδας χωρών Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας,  Ιρλανδίας     (GIPSI)
3)Χωρών της ΕΕ ( EU), 
4) Χωρών της ΕΕ χωρίς τις χώρες της Ευρωζώνης ( E.U./non-Eurozone
5)Χωρών της Ευρωζώνης,( Eurozone),
6)Όλων των χωρών Διεθνώς χωρίς την Ευρωζώνη (Internationally except Eurozone)
7)Όλων των χωρών Διεθνώς  (Internationally), 



Δεν υπάρχουν σχόλια: