20 Σεπ 2016

«Μνημονιακή» αύξηση 4%-5% στο ηλεκτρικό!

Νέο χαράτσι για τους καταναλωτές της ΔΕΗ φέρνει η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων
Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 4%-5% φέρνει η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων στα ενεργειακά για το κλείσιμο της νέας αξιολόγησης.

Οι αυξήσεις προκύπτουν από την αναγκαία αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)
για τον μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και παράλληλα τη νέα μεθοδολογία κατανομής του στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, που προβλέπει το Μνημόνιο, και αποτελεί ένα από τα συνολικά πέντε προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας.
Το θέμα του μηδενισμού του ελλείμματος καλύφθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος με τον πρόσφατο νόμο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που επίσης προχώρησε στο πλαίσιο εφαρμογής των δεσμεύσεων με τους πιστωτές. Σύμφωνα με αυτόν, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για τη διετία 2016-2017, που με βάση τις σημερινές προβλέψεις ανέρχεται σε 350.000.000 ευρώ, μεταφέρεται στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κατ' αναλογία των μεριδίων τους στη λιανική αγορά και ουσιαστικά στη ΔΕΗ, η οποία κατέχει το 89% της αγοράς. Ο νέος νόμος εισάγει ειδικό τέλος προμηθευτή, το οποίο θα καταλήγει στον ΛΑΓΗΕ για την αποπληρωμή των ΑΠΕ και βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο κόστος και να μεταβιβαστεί στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Για τον πλήρη μηδενισμό του ελλείμματος ο νόμος προβλέπει αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ με βάση απόφαση που θα εκδώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μέσα στον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ ανακοίνωσε στις 12 Αυγούστου ότι το ΕΤΜΕΑΡ παγώνει για τον Αύγουστο στα επίπεδα του 2015 (μεσοσταθμικό 20%) και ότι η απόφαση για την αναπροσαρμογή του θα εκδοθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Πηγή: goo.gl/DdrA72

Δεν υπάρχουν σχόλια: