21 Σεπ 2016

Οι υποσχέσεις του Κυριάκου δεν πείθουν

Γιώργος Χαρβαλιάς

Οι υποσχέσεις από τον Κυριάκο για μείωση φόρων και η πραγματικότητα
Λέω να μην μπω στον πειρασμό να σχολιάσω αν η ομιλία του Κυριάκου στη ΔΕΘ περιείχε ή όχι παλαιοκομματικού τύπου παροχολογία. Ας το κρίνετε
εσείς αυτό. Μένω όμως στην αξιοπιστία των όποιων υποσχέσεων έδωσε. Κυρίως περί δραστικής μείωσης φόρων.

Και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι λίγοι Ελληνες θεωρούν ότι είναι σε θέση να τις υλοποιήσει. Κυρίως επειδή το ίδιο το αφήγημα της σημερινής Ν.Δ. είναι ελάχιστα πειστικό. Εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως έναν ιδεοληπτικό σαδιστή, που ηδονίζεται να φορτώνει με φόρους τις παραγωγικές τάξεις αυτού του τόπου. Ακόμη κι έτσι να ήταν, στον βαθμό που η παραμονή του στην εξουσία κρίνεται από εκλογές, όχι... πέτσινες τύπου Βενεζουέλας, θα είχε καταλάβει ότι με τέτοιους φόρους δεν θα ξαναδεί εξουσία στον αιώνα τον άπαντα.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ο Τσίπρας δεν είναι ένας... πυροβολημένος φορομπήχτης που εκτονώνει τα απωθημένα του. Απλούστατα δεν έχει καμία άλλη επιλογή, αφού το μοντέλο υπαγορεύεται απευθείας από τους δανειστές, οι οποίοι και δεν ανέχονται καμία παρέκκλιση. «Αν θες να μειώσεις φόρους, φέρε μας κοστολογημένα ισοδύναμα από μειώσεις κρατικών δαπανών. Οχι μπουρδολογίες για μείωση της σπατάλης του κράτους, εξοικονόμηση πόρων από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, νοικοκύρεμα των ΔΕΚΟ και τέτοια. Συγκεκριμένα πράγματα: Αριθμό απολύσεων και ψαλίδι στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας»! Κάπως έτσι τα λέει ο χοντρο-Λεττονός Ντομπρόφσκις στον μικρό Αλέξη, κάπως έτσι θα τα πει και ο διάδοχός του στον μικρό Κυριάκο, που υπόσχεται (όπως κάποτε ο Σαμαράς) ότι θα κόψει εννιά μονάδες τη φορολογία των επιχειρήσεων και 10 μονάδες τη φορολογία στα εταιρικά μερίσματα από τα κέρδη!

Δυστυχώς, από τη φορολογική «ελάφρυνση» 1,9 δισ. της διετίας που έταξε ο Κυριάκος το μόνο σοβαρά κοστολογημένο ισοδύναμο είναι το πάγωμα των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους! Αφορά όμως μόλις 150.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα σκεφτεί λίγο καλύτερα... Γιατί είναι βέβαιον ότι, αν πάει με αυτή την ατζέντα στους δανειστές, θα του πουν να γυρίσει πίσω για να δει αν έρχονται...Κι αυτό το γνωρίζει καλά από την εμπειρία των τελευταίων έξι ετών και ο τελευταίος Ελληνας. Μείωση φόρων χωρίς αποτίναξη της δανειακής ομηρίας δεν μπορεί να έρθει. Εκτός κι αν ο Κυριάκος είναι διατεθειμένος να στείλει σπίτι τους καμιά τριακοσαριά χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Και τότε θα γίνουμε κανονική... Βενεζουέλα.

Πηγή: goo.gl/1YJHBS

Δεν υπάρχουν σχόλια: