29 Σεπ 2016

Υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Βελτίωση στην Ευρωζώνη

Υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ESI μειώθηκε στις 91,4 μονάδες από τις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου.

Ωστόσο, ο δείκτης κινείται σε υψηλότερο επίπεδο από τους άλλους μήνες του έτους, εκτός από τον Αύγουστο και τον Ιανουάριο (91,6 μονάδες).

Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ο ESI αυξήθηκε μετά από τρεις μήνες μείωσης ή σταθερής τιμής του.

Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη ο δείκτης αυξήθηκε στις 104,9 μονάδες από 103,5 μονάδες τον Αύγουστο και στην ΕΕ στις 105,6 από 103,8 μονάδες.

Η υποχώρηση του ESI τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (στις -6,2 μονάδες από -5,1 τον Αύγουστο), τις υπηρεσίες (-6,9 μονάδες από -4,0) και τις κατασκευές (-59,5 από -52,5). Αντίθετα, αυξήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-65,9 από -70,1 μονάδες) και στο λιανικό εμπόριο (15 από 9,3 μονάδες).

Η βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη μεγάλη αύξηση της εμπιστοσύνης στον βιομηχανικό τομέα, καθώς και από την ενισχυμένη εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε οριακά κέρδη, ενώ η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών έμεινε ουσιαστικά σταθερή. Ο ESI αυξήθηκε και στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Ολλανδία (1,7 μονάδες) και τη Γερμανία (1,6 μονάδες), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (0,9), η Ισπανία (0,5) και η Ιταλία (0,4).

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: