16 Σεπ 2016

Ακόμα δύο μαύρα χρόνια (τουλάχιστον)

Ν. Οικονόμου

«Μετέωρα» τα πέντε βήματα προς την ανάπτυξη, που ανακοίνωσε ο Τσίπρας. Εκανε το άσπρο μαύρο για τις συντάξεις. Με
μισόλογα, ανακρίβειες και εσκεμμένες παραλήψεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη ΔΕΘ ένα ανέφικτο σχέδιο προς την ανάπτυξη με πέντε βήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γίνουν όσο η οικονομία βρίσκεται κάτω από τα δεσμά των δανειστών.

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού θα ανατραπεί εν μία νυκτί, καθώς σήμερα αρχίζει η νέα αξιολόγηση από τους δανειστές, με το εργασιακό να βρίσκεται στο επίκεντρο και με σκληρά θέματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις. 

Την ώρα που οι συνταξιούχοι βλέπουν με οργή στα ΑΤΜ τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται μέχρι 70%, τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ταλαιπωρούνται με τον ΕΝΦΙΑ που θα παραμείνει το 2017, ο κ. Τσίπρας ζητά από τους Ελληνες πολίτες να κάνουν άλλα δύο χρόνια υπομονή, λόγω Μνημονίου, προαναγγέλλοντας... μαύρες μέρες!

Ψευδείς ισχυρισμοί

Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις αφορούν μόνο το 5% των επικουρικών και απέκρυψε ότι οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμου όλων των συντάξεων. Υποσχέθηκε ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να τις «περάσει» από την τρόικα, και μίλησε αόριστα για το πρόβλημα της διευθέτησης του χρέους.

Ας δούμε τι κρύβεται πίσω από τα πέντε βήματα προς την ανάπτυξη, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ:

Πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αποφεύγοντας να τονίσει ότι περιλαμβάνει ακανθώδη θέματα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, τα μισθολογικά κλιμάκια, ο κατώτατος μισθός κ.ά.

Δεύτερο βήμα είναι το θέμα του χρέους, για το οποίο ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πει ότι πρώτα πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και μετά θα αρχίσει η συζήτηση.

Τρίτο βήμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, θέμα που επίσης θα εξαρτηθεί από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τέταρτο βήμα είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για το 2017, στόχος ανέφικτος, λόγω των επαχθών μέτρων του Μνημονίου.

Πέμπτο βήμα είναι το πάγωμα των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) που καθίστανται ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2016, για όσους καταβάλουν εγκαίρως τις τρέχουσες εισφορές τους. Ο κ. Τσίπρας απλά μεταφέρει το βάρος του χρέους των ασφαλιστικών ταμείων για το μέλλον για πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες. Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, μετέφερε για το 2018 την αντικατάστασή του με έναν δικαιότερο φόρο!


Τέλος, στο θέμα των συντάξεων ο κ. Τσίπρας μπέρδεψε τους πάντες! Είπε ότι στην πραγματικότητα «μόνο το 5% είδε μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση». Η αλήθεια ότι δύο στις τρεις επικουρικές περικόπτονται αναδρομικά και, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού όλων των συντάξεων, περίπου 60.000 δικαιούχοι θα χάσουν τελείως την επικουρική σύνταξή τους, ενώ χιλιάδες άλλοι θα δουν πολύ μεγάλες περικοπές.

Υποτονική ομιλία με τον Λεβέντη «χειροκροτητή»

Δεν περιείχε παροχές, αλλά ένα ρουσφέτι η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ στο Βελλίδειο. Η εκδήλωση, με διάρκεια σχεδόν δύο ώρες, ήταν μάλλον υποτονική, χωρίς πολλά χειροκροτήματα και χωρίς ούτε ένα σύνθημα, και δεν θύμιζε σε τίποτα την αντίστοιχη εκδήλωση του 2014. Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανέβει στον Βορρά για να παρουσιάσει το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας ουσιαστικά με τις πολλές εξαγγελίες (που δεν υλοποιήθηκαν) τις εκλογές στις αρχές του 2015.

Προχθές η μοναδική εξαγγελία ήταν η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Οπως ανακοίνωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31/12/2016 «παγώνουν» (χωρίς πάντως να διαγραφούν), ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η φορολόγηση είναι υψηλή και ότι οι αντοχές του κόσμου είναι πια πεπερασμένες. «Κατανοώ απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί. Αλλά σήμερα, για πρώτη φορά από το 2009, μπορούμε επιτέλους να έχουμε έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών» σημείωσε.

Για τη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ότι ο πρώτος προβλήτας θα αποδοθεί στην πόλη, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο χώρο πολιτισμού, ενώ έκανε λόγο για αναβάθμιση της ΔΕΘ, όπου το επόμενο χρόνο τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα.

Λίγα χειροκροτήματα

Τα χειροκροτήματα ήταν λίγα. Τα πιο έντονα ακούστηκαν όταν αναφέρθηκε στη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, στη δωρεάν πρόσβαση 2.500.000 ανασφαλίστων στη δημόσια υγεία αλλά και στην εξαγγελία για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στα ιδιαίτερα της εκδήλωσης, η παρουσία στην πρώτη σειρά των επισήμων του Βασίλη Λεβέντη («Με τιμάτε που ήρθατε» είπε ο κ. Τσίπρας. «Εισάγουμε νέα ήθη» απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων) και του Ιβάν Σαββίδη («Τι κάνετε;» του είπε ο πρωθυπουργός μετά τη χειραψία), αλλά και το unfair του αριστερού ακροατηρίου προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, καθώς από τη μέση της ομιλίας του (που ήταν πολύ σύντομη) ακουγόταν ένα ελαφρύ παράλληλο βουητό από τους συγκεντρωθέντες.

Πηγή: goo.gl/fFqvdj

Δεν υπάρχουν σχόλια: