29 Σεπ 2016

Η Βουλή ψήφισε την εκχώρηση όλης της κρατικής περιουσίας

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο (152 «ναι») με τον Αλέξη και τον Κυριάκο κρυπτόμενους από τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια

Με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. περνούν πλέον ως «προίκα» στο Κατοχικό Ταμείο προς ιδιωτικοποίηση έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ), καθώς το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε μνημονιακό νομοσχέδιο (που αφορά μάλιστα τη δημόσια περιουσία και το ξεπούλημά της) δεν μίλησαν ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Η στάση αυτή προκάλεσε απορίες, ερωτήματα και δηκτικά σχόλια για «συμφωνία σιωπής»! Κανείς από τους δύο (αλλά ούτε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος) δεν βρέθηκε έστω και για λίγα λεπτά στην αίθουσα της Ολομέλειας, πλην της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Το νομοσχέδιο, σε σύνολο 293 παρόντων, υπερψηφίστηκε από 152 βουλευτές (έλειπε ο Κ. Σέλτσας λόγω προβλήματος υγείας), ενώ «όχι» είπαν 141 βουλευτές. Ελειπαν συνολικά επτά βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Ν. Νικολόπουλος και η Φ. Γεννηματά. Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούν την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αρχηγοί, πάντως, των υπόλοιπων κομμάτων έδωσαν κανονικά το «παρών», εξαπολύοντας τα πυρά τους προς την κυβέρνηση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμους, υπάκουους αλλά και υποταγμένους στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Εκτίμησε ότι ήδη έξι χρόνια θυσιών έχουν χαθεί και ουσιαστικά ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Οι σκελετοί που επιχειρήθηκε άρον άρον να κρυφτούν σε απόμερα βοσκοτόπια και σε τραπεζικές θυρίδες είναι πια σε κοινή θέα. Το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης, Καλογρίτσα και Τράπεζα Αττικής έχει αποκαλυφθεί. Πολιτικά, ηθικά και νομικά ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει. Τώρα είναι η ώρα του εισαγγελέα» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε -απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ότι το «ηθικό πλεονέκτημα έχει γίνει βαρίδι στα πόδια σας». Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης προέβλεψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σύντομα θα...καταρρεύσει. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει έτσι μέχρι να καταρρεύσει, γιατί είναι σίγουρη η κατάρρευσή του, ή να γίνει η οικουμενική ή να πάμε σε εκλογές. Αυτός πρέπει να αποφασίσει» είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίστηκε ότι «ο Τσίπρας δεν είναι ο κακός άνθρωπος που θέλει να τα πουλήσει όλα», ενώ μίλησε με πολύ θετικά λόγια και για τον Αντώνη Σαμαρά.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι «εδώ και τρία τρίμηνα έχουμε θετική ανάπτυξη». Υποστήριξε επίσης ότι το νέο Υπερταμείο είναι «καλύτερο» από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού σε αυτό δεν «υπάρχει επιτροπεία, δεν υποθηκεύεται η περιουσία του Δημοσίου, μοναδικός μέτοχος είναι το Δημόσιο, ενώ και οι μετοχές δεν μεταβιβάζονται». Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, με τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (νυν στελέχη της ΛΑΕ) Στάθη Λεουτσάκο και Θανάση Πετράκο να πετούν από τα θεωρεία φυλλάδια κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Λίγο αργότερα τσακώθηκαν με χυδαίες εκφράσεις στο καφενείο ο Γρηγόρης Ψαριανός (που το παράκανε με τις ύβρεις πεζοδρομίου) με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκο. Τέλος, σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν εντός της Ολομέλειας, με τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Δημήτρη Καβαδέλλα (γνωστός για την Porsche που κατέχει) να ανεβαίνει στο βήμα με το κινητό του στο χέρι! Ολα αυτά επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το κατάντημα του Κοινοβουλίου!

Οι Οικολόγοι, το παζάρι και η ξαφνική τροπολογία για το νερό χωρίς...ουσία
Η... επανάσταση των Οικολόγων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν κράτησε πολύ. Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χθες το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς πείστηκαν να μεταβάλουν τη στάση τους και να κάνουν το «όχι» τους «ναι σε όλα» στο πολυνομοσχέδιο.Υπήρξε, πάντως, μεγάλη ένταση, με τον Αλέξη Τσίπρα κάποια στιγμή να χτυπάει με δύναμη το χέρι του στο τραπέζι. Στη συνάντηση συμμετείχαν και αντιπροσωπία της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πρασίνων, αποτελούμενη από τους Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μαρία Πετεινάκη, Γιάννη Χαραλαμπάκη και Κώστα Διάκο, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πληροφορίες ανέφεραν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα έχει διαμορφωθεί η ισχυρή άποψη ότι ο κ. Τσιρώνης πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, επειδή του αποδίδεται «χαμηλή απόδοση». Ετσι, φήμες ανέφεραν ότι στη χθεσινή συνάντηση η συζήτηση επεκτάθηκε και στον φημολογούμενο ανασχηματισμό και στα πολιτικά ανταλλάγματα που ενδέχεται να δοθούν στους Οικολόγους, προκειμένου να... πειστούν και να ανακοινώσουν ότι τελικώς θα ψηφίσουν τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπό σύσταση Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Τελικώς, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές διεργασίες, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Τρίτης, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων ανακοίνωσαν ότι το πρόβλημα... λύθηκε, με τη δέσμευση ότι το 51% της ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει στο Δημόσιο με τροπολογία. Μόνο που αμφότεροι πάνω στον πανικό τους να παραμείνουν στην εξουσία λησμόνησαν να πουν ότι ο νόμος λέει πεντακάθαρα ότι το Υπερταμείο αποκτά «πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του συνόλου του κεφαλαίου».
Μιχαλολιάκος: Δεν θα δώσουμε «γην και ύδωρ» στους ξένους
«Δεν θα δώσουμε "γην και ύδωρ" στους τοκογλύφους του Μνημονίου» διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή «θα συνεχίσει απροσκύνητη τον αγώνα για να παραμείνει η πατρίδα μας ελληνική». Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στη «μαύρη προπαγάνδα από τις ανθελληνικές ΜΚΟ του Τζορτζ Σόρος κατά του κόμματός του, που διεξάγεται -όπως είπε- «ακόμη και με αντεθνικά σεμινάρια στην Ελληνική Αστυνομία». Κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει αυτό το κυνήγι μαγισσών, αφού ούτε οι σφαίρες ούτε οι φυλακές κατάφεραν να λυγίσουν τους Ελληνες εθνικιστές». Για τον Χρήστο Καλογρίτσα, που «πήρε θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση... βοσκοτόπια», αναρωτήθηκε ποια είναι η πολιτική του ταυτότητα. Τόνισε επίσης ότι η Ν.Δ. δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να ομιλεί, καθώς «επί των ημερών Σαμαρά ο Καλογρίτσας πήρε θαλασσοδάνεια 50.000.000 ευρώ, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 77.000.000 ευρώ». googΑυτή η γη, είπε, «είναι ελληνική, για να μη δώσουμε "γην και ύδωρ" στους ξένους που κυριολεκτικά δίνετε με το νομοσχέδιο αυτό».


Δεν υπάρχουν σχόλια: