Δημήτρης Κατσαγάνης
Με το "οξυγόνο" του κουμπαρά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και του κρατικού προϋπολογισμού επιβιώνει ο ΟΑΕΕ ήδη από τις αρχές του τρέχοντος μηνός.Και αυτό γιατί το ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών κατέβαλε τον Σεπτέμβριο συντάξεις χάρη στην έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ που έλαβε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, οι συντάξεις
του Οκτωβρίου οι οποίες θα καταβληθούν στις 4 του μηνός θα διασφαλιστούν χάρη στην ενίσχυση την οποία έλαβε από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το ΥΠΟΙΚ για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ο ΟΑΕΕ είχε απορροφήσει τον Αύγουστο το 85,7% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης.
Δεδομένης της εξάντλησης της αρχικά προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης,  έχει ξεκινήσει σαφάρι από το Υπ. Εργασίας και τη διοίκηση του Ταμείου για τη διασφάλιση των 560 εκατ. ευρώ τα οποία απαιτούνται για την καταβολή των 380.000 κύριων συντάξεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου (280 εκατ. ευρώ ανά μήνα), εκ των οποίων μόνο τα 390 εκατ. ευρώ θεωρούνται οιονεί διασφαλισμένα μιας και θα εισπραχθούν από εισφορές , αν και έχει σημειωθεί πτώση 15% στα έσοδα αυτά από τις αρχές του 2016.
Λείπουν τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ για το τελευταίο δίμηνο του 2016
Με βάση τους μέχρι τώρα ρυθμούς είσπραξης κατά τους επόμενους τρεις μήνες, δεν αναμένεται να εισπραχθούν πάνω από 390 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα αναμένεται να εισπραχθούν από εισφορές γύρω στα 195 εκατ. ευρώ έως τις 30/9 και άλλα τόσα έως τις 30/11.
Συνεπώς λείπουν άλλα 170 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων στις 2/11 (συντάξεις Νοεμβρίου) και στις 2/12. Πιο αναλυτικά, λείπουν περί τα 85 εκατ. ευρώ ανά μήνα το Νοέμβριο –Δεκέμβριο, τα οποία δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί από πού θα βρεθούν.
"Καυτός" Δεκέμβριος με δύο καταβολές συντάξεων
Ειδικά  το Δεκέμβριο ενδέχεται να υπάρχει εκρηκτικό  πρόβλημα, σε περίπτωση που και φέτος καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα οι συντάξεις του Ιανουαρίου (αντί στις 3-4 Ιανουαρίου όπως θα ίσχυε σε διαφορετική περίπτωση).
Αυτό σημαίνει πως ο ΟΑΕΕ χωρίς να έχει εισπράξει το σύνολο των εισφορών του διμήνου Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου (δεδομένου ότι η διορία λήγει στις 31/1) θα πρέπει να καταβάλλει και για δεύτερη φορά συντάξεις τον ίδιο μήνα, δηλαδή μία φορά στις 2/12 και άλλη μία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Για τις συντάξεις που θα καταβληθούν στις 2/12 θα υπάρχουν στο ταμείο οι εισπράξεις που θα έχουν από ασφαλιστικές εισφορές  γίνει μέχρι τις 30/11.
Δεν θα συμβεί, όμως, το ίδιο για τις συντάξεις του Ιανουαρίου οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν όχι μόνο  ένα μήνα πριν τις τελικές  εισπράξεις του τελευταίου διμήνου του 2016 (31/1) αλλά για αυτές θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί ένα ακόμα έξτρα ποσό από τον ΟΑΕΕ.
Εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης
Τρεις είναι οι βασικές λύσεις οι οποίες έχουν πέσει στο τραπέζι, χωρίς η μια να αποκλείει την άλλη:
1. Η "λύση" της παρακράτησης των εισφορών που εισπράττει ο ΟΑΕΕ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο  είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει. Και αυτό γιατί στο α΄ εξάμηνο του 2016 δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μόλις 73 εκατ. ευρώ αντί  336 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα δοθούν μόνο 206 εκατ. ευρώ αντί 673 εκατ. ευρώ που αρχικά προϋπολογιζόταν (σ.σ. έτσι περιορίζεται τεχνητά το έλλειμμα του ταμείου στα 459 εκατ. ευρώ φέτος , ενώ έπρεπε να ανέλθει στα 926 εκατ. ευρώ).
2. Η δεύτερη "λύση" είναι μία νέα έκτακτη κρατική "ένεση ρευστότητας". Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τη συνολική πορεία των φορολογικών εσόδων από μήνα σε μήνα και έτσι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της μεταφοράς πόρων από άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αφού πρώτα το Δημόσιο δανειστεί από αυτούς μέσω της σύναψης ρέπος με πλεονάζοντα κεφάλαια τους που θα έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας (όπως πχ έγινε χθες με τα 116 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΔ).
3. Η τρίτη "λύση" δεν είναι άλλη από την άντληση επιπλέον πόρων από τον ΑΚΑΓΕ, δεδομένου ότι φαίνεται να περισσεύουν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από τα προβλεπόμενα κεφάλαια , μετά την άρνηση του ΔΣ του ΙΚΑ να απευθύνει σχετικό αίτημα λήψης αυτού του ποσού. Ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται ιδιαίτερα μακρινό. Και αυτό γιατί ήδη για το 2017, διαμορφώνονται σκέψεις στο Υπ. Εργασίας για ενίσχυση του ΟΑΕΕ με 320 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ.

capital.gr