30 Σεπ 2016

Σε κρίσιμο σημείο τα εθνικά θέματα: Τρώει «χαστούκια» από παντού ο κ. Τσίπρας

Αλβανία και Τουρκία παίζουν ανοιχτά το παοχνίδι της πρόκλησης και του αλυτρωτισμού- «Ήξεις αφήξεις» από τις Βρυξέλλες
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο γινόμαστε μάρτυρες ενός ξαφνικού και συνάμα περίεργου «κρεσέντο» που βρίθει από εθνικιστικές «κορώνες» και μηνύματα αλυτρωτισμού και στυγνού ανθελληνισμού, στο τρίγωνο Τιράνων - Άγκυρας - Βρυξελλών. Από τη μια πλευρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητεί πλέον ανοικτά τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923)
και από την άλλη, η Αλβανία, με «ενδιάμεσο» τον Αυστριακό Επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ανοίγει εκ νέου θέμα «Τσαμουριάς», προκαλώντας ανοικτά την Αθήνα. Για τα ζητήματα αυτά, συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή (30/09/2016) στις 15:30 το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Η χρονική στιγμή που εμφανίζεται αυτή η διπλή πρόκληση σε επίπεδο εθνικών θεμάτων δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία: τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις νέες, «αιματηρές» αξιώσεις των δανειστών, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας διατείνεται πως οι γείτονές μας είναι φίλοι μας και αποδέχεται τη λογική των πολιτικών διπλωματικού κατευνασμού, διά του υπουργού του, Νίκου Κοτζιά, το ένα «χαστούκι» έρχεται πίσω από το άλλο. 

Και το δυστύχημα είναι πως η Αθήνα μοιάζει ανήμπορη να αντιδράσει με πιο δυναμικό τρόπο, γεγονός που αναιρεί σε σημαντικό βαθμό το επιχείρημα του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα συνιστά παράγοντα σταθερότητας, στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης των 27, σε μια γειτονιά, που εδώ και πολλά χρόνια θυμίζει καζάνι έτοιμο να εκραγεί ξανά. Δυστυχώς, οι εξελίξεις αυτές, έρχονται να δικαιώσουν πλήρως το Newsbomb.gr. Με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι η δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, εξαιτίας των Μνημονίων, σε συνδυασμό με την άνευρη και πολλές φορές «χλιαρή» αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, δίνει «πεδίον δόξης λαμπρό» στους πάντοτε προκλητικούς γείτονες – και δεν αναφερόμαστε στους λαούς, αλλά στις πολιτικές ηγεσίες τους – να λένε τα δικά τους, σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα και δίχως να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Ερντογάν: Ηττηθήκαμε (!) με τη Συνθήκη της Λωζάννης
Ακούσαμε, λοιπόν, χθες, Πέμπτη (29/09/2016) τον κ. Ερντογάν να λέει ενώπιον των περιφερειακών διοικητών της χώρας του, ότι η Τουρκία ζημιώθηκε από τη συμφωνία του 1923 στη Λωζάννη, που καθόρισε τα σύγχρονα σύνορα της χώρας. Σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του ο Ερντογάν δήλωσε: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών, προκειμένου το 1923 να μας πείσουν για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν όλο αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά μας, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη; Όσοι κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη. Και επειδή δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς». Φαίνεται πως ο κ. Ερντογάν λησμονεί πως ένα χρόνο νωρίτερα προτού πέσουν οι υπογραφές στην ελβετική πόλη, στις 25 Σεπτεμβρίου 1922, η Ελλάδα, αμέσως μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, υπέγραφε μια από τις πιο ταπεινωτικές συνθήκες στην Ιστορία της, την Ανακωχή των Μουδανιών: ήταν τότε ακριβώς που χάθηκε μια για πάντα η Ανατολική Θράκη, καθώς ο εδαφικός έλεγχός της πέρασε οριστικά στην Τουρκία, ενώ παράλληλα, οδηγήθηκαν στην προσφυγιά πάνω από 250.000 Χριστιανοί κάτοικοι, ελληνικής καταγωγής.

Για την εφαρμογή της ανακωχής, 8.000 Τούρκοι αστυνομικοί έφτασαν στην περιοχή και εγκαταστάθηκαν ως αρχές κατοχής, επιβλέποντας την ελληνική αποχώρηση. Ακόμη, η συμφωνία υπήρξε προανάκρουσμα της Συνθήκης της Λωζάννης που ακολούθησε και ρύθμισε οριστικά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα ορίσθηκαν στο μέσο της κοίτης του ποταμού Έβρου, όπως ισχύουν έως σήμερα. Αυτά τα ξέχασε ο κ. Ερντογάν; Μάλλον όχι, απλώς ήθελε να κάνει για πολλοστή φορά επίδειξη πυγμής για «εσωτερική κατανάλωση». Κατά τα λοιπά, στις 24 Ιουλίου 1923, στη Λωζάννη υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Η νέα συμφωνία Κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο, που διακόπηκε ύστερα από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923, για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου ύστερα από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: