28 Σεπ 2016

«Παγώνει» η έκδοση επικουρικών συντάξεων του ΙΚΑ

Για αιτήσεις που έχουν επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και εφεξής, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου που θα καθορίζει τον νέο τρόπο υπολογισμού τους. Στον... πάγο μέχρι νεωτέρας παραμένει η έκδοση επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις που έχουν επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και εφεξής, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου που θα καθορίζει τον νέο τρόπο υπολογισμού τους.
Την απόφαση αυτή κοινοποιεί προς το ΙΚΑ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ενώ παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» γνωστοποιεί πως τα ενημερωτικά σημειώματα προς τους συνταξιούχους, με τα οποία θα γνωστοποιείται πως έγινε ο επανυπολογισμός και πως καθορίζεται, πλέον, το νέο ποσόν της επικουρικής σύνταξης, θα αποσταλούν, τελικά, τον Νοέμβριο. Αν και η πλειονότητα των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ αφορούν παρελθόντα του 2015 έτη, η μη έκδοση της αναγκαίας εγκυκλίου οδηγεί στο πάγωμα της όποιας διαδικασίας για την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση για ασφαλισμένους έως 31/12/2013, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά, το ποσόν της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:
• Του τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014. Υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης, αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45%, ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές του κάθε ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται για την έκδοση της κύριας σύνταξης.
• Του τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά. Υπολογίζεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, που προκύπτουν από συγκεκριμένους πίνακες θνησιμότητας και από ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής. Το ποσοστό αυτό θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι περίπου 240.000 συνταξιούχοι που υπέστησαν μείωση, έως και 50% σε κάποιες περιπτώσεις, στην επικουρική τους σύνταξη, θα πληροφορηθούν αναλυτικά για αυτές, με ενημερωτικά σημειώματα, τελικά, στις πληρωμές του Νοεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: