30 Σεπ 2016

Κήρυξαν τον πόλεμο στον ευρω- Νότο οι Γερμανοί!

Γιώργος Τραπεζιώτης

Συντονισμένες πιέσεις από τον Σόιμπλε και τα... εξαπτέρυγά του προς τον Μάριο Ντράγκι για άμεση αύξηση των επιτοκίων
Οι οικονομικές «μεραρχίες» του Σόιμπλε συνεχίζουν να προελαύνουν στην ισοπεδωμένη από τη λιτότητα Ευρώπη. Και βάζουν ξανά στο στόχαστρο τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, κηρύσσοντάς τους νέο οικονομικό πόλεμο, με απώτερο σκοπό τη -διά της τεθλασμένης- διάσωση της Deutsche Bank!
Απαιτούν, μάλιστα, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να βάλει τέλος «εδώ και τώρα» στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, ενώ διατάσσουν τα γνωστά υποζύγια της ευρωζώνης να προβούν «τάχιστα» σε μεταρρυθμίσεις. Ο Μίχαελ Κρέμερ, επικεφαλής της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών (BdB), θύμιζε χθες οικονομολόγο... βρικόλακα, καθώς δεν δίσταζε να «προϋπαντήσει» τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μίλησε στην Bundestag, με δηλώσεις που αποκάλυπταν πλήρως τις επιδιώξεις του Βερολίνου για την «επόμενη μέρα». Μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DFL), κατηγόρησε ανοιχτά την ΕΚΤ ότι με τη χαλαρή νομισματική πολιτική της «καλύπτει την αδράνεια ορισμένων κυβερνήσεων της Ευρώπης», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «αυτό ασφαλώς δεν είναι καλή πολιτική για τη Γερμανία».

Κοινή γραμμή

Για τον Κρέμερ δε, όσο τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι μηδενικά τόσο η πίεση προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης για μεταρρυθμίσεις παραμένει μικρή. Παράλληλα, ο επικεφαλής της BdB, απόλυτα συντεταγμένος στη γραμμή Σόιμπλε, υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ δημιουργεί «σοβαρές δυσκολίες στις γερμανικές τράπεζες, που πλέον (...) είναι πολύ δύσκολο να είναι κερδοφόρες». Ο Κρέμερ βέβαια, όπως και το Βερολίνο, είναι προφανές ότι ενδιαφέρεται μόνο για τη διάσωση της Deutsche Bank και τη διασφάλιση της γερμανικής οικονομίας, ενώ αδιαφορεί πλήρως για το γεγονός ότι μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αυτόματα θα προκαλούσε οικονομικό ολοκαύτωμα για τους δανειολήπτες του Νότου, οι οποίοι ακόμη και με αυτά τα δεδομένα δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, στη διάρκεια της ομιλίας του στη γερμανική Βουλή, επιχείρησε να υπεραμυνθεί της πολιτικής της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ με αντισυμβατικά μέτρα συνέβαλε στην προσπάθεια που γίνεται για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη νομισματική πολιτική πρέπει να ενισχυθεί και από πολιτικές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο - στέλνοντας σαφές μήνυμα στο Βερολίνο να... χαλαρώσει. Τέλος, δεν παρέλειψε να πει ότι «η ΕΚΤ, πέραν των χαμηλών επιτοκίων, αγοράζει από τον Μάρτιο του 2015 πολλά κρατικά ομόλογα χωρών-μελών της ευρωζώνης», ώστε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να εφοδιαστούν με φτηνό φρέσκο χρήμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: