13 Σεπ 2016

Γάλλος κολητός της Λαγκάρντ του ΔΝΤ το νέο αφεντικό των λησταρχών του Υπερταμείου


gr for saleΌπως ήταν αναμενόμενο, για τη θέση του προέδρου του Υπερ-Ταμείου με το οποίο καταληστεύεται όλη η κρατική περιουσία, προρίζεται όχι Έλληνας αλλά ο Γάλλος κολητός της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ Ζακ Λε Παπ. Ο αξιότιμος αυτός κύριος διατέλεσε επί τετραετία στενός συνεργάτης της καλής κυρίας με τη μεγάλη μύτη και τις δικαστικές εμπλοκές Κριστίν Λαγκάρντ όταν η τελευταία κατείχε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών τον Μάιο του 2015, το Εποπτικό Συμβούλιο εποπτεύει τη λειτουργία της “Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας”, της νέας εταιρείας με διάρκεια ζωής 99 χρόνια που θα δημιουργηθεί για τη σύσταση του υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Την διοίκηση την ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο (Supervisory Board) που θα αποτελείται από πέντε μέλη. Η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα τρία και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα δύο, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Αντίστοιχα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και συμμετέχει στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου του υπερ-ταμείου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών.
Υπενθυμίζεται πως στο υπερ-ταμείο θα λειτουργήσει με τη μορφή μιας εταιρείας συμμετοχών, υπό την οποία θα περάσουν το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία και θα περιέλθουν οι συμμετοχές κρατικών επιχειρήσεων.

Απάντηση στα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας δίνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδοντας πως έχει “κλειδώσει” η θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ανακοινωθούν επισήμως οι αποφάσεις και η στελέχωση. Για την ώρα όπως επισημαίνουν εν εξελίξει βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης σε συνεργασία με τους Θεσμούς. Υπενθυμίζουν μεταξύ άλλων τους κανόνες που θα διέπουν το νέο Ταμείο και ποιες οι αρμοδιότητες και ο ρολος του Εποτικού Συμβουλίου
Οι κανόνες λειτουργίας του νέου Ταμείου
Διοίκηση της Εταιρείας – Εποπτικό Συμβούλιο – Διοικητικό Συμβούλιο
– Ανώτατο όργανο της εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών (άρθρο 190, παρ.2).
– Η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο (3/5) ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
– Ο επικεφαλής (πρόεδρος) του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν έχει διπλή ψήφο, και δεν έχει διαφορετικό σκοπό πέρα από την τήρηση του στόχου και της αποστολής της εταιρείας.
– Και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο (άρθρο 191 παρ. 2.β).
Τι είναι / τι κάνει το Εποπτικό Συμβούλιο
– Το Εποπτικό Συμβούλιο εποπτεύει τη λειτουργία της Εταιρείας. Δεν ασκεί την διοίκησή της. Την διοίκηση την ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία.
– Ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου σύμφωνα (άρθρο 192 παρ. 1) για να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται έχει τα χαρακτηριστικά της μακροπρόθεσμης οπτικής για την Εταιρεία και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή.
– Το Διοικητικό Συμβούλιο, το όργανο που διοικεί το Εταιρεία, υποχρεούται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει (άρθρο 192, παρ. 2ιβ). Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ελέγχεται από την Γενική Συνέλευση, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190).
– Το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190, παρ. 2α).
– Ρητή αναφορά στο νόμο ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων (π.χ. καταναλωτές, εργαζόμενους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: