18 Σεπ 2016

Greg Palast Όταν ο ασθενής πεθαίνει,δεν τον αφήνεις να αιμορραγεί. Φύγετε απο το ευρώ






ΜΝ: Πως σχολιάζετε τα νέα μέτρα λιτότητας που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Ελλάδα, και σημαίνει για την Ελλάδα η συνέχιση της λιτότητας και η παραμονή της στην Ευρωζώνη;
GP: Πολύ απλά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέμματα στον Ελληνικό λαό. Προεκλογικά έλεγε ότι ή θα αποσπάσει μια καλύτερη συμφωνία από τους Ευρωπαίους, ή θα αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωζώνη. Εκείνη την εποχή, μόλις είχαν νικήσει τις εκλογές, είχαν πολύ δύναμη και ήταν σε ισχυρή θέση μόχλευσης. Υπήρχε πολύς πανικός στις διεθνείς αγορές για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτός ο φόβος για να αποσπάσετε περισσότερες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους. 

Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι παραχωρήσεις δεν θα είχαν νόημα, καθώς όσο παραμένει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θα παραμείνει αλυσοδεμένη στην Γερμανική οικονομία, αλυσοδεμένη στην ανάγκη της Γερμανίας για όλο και υψηλότερα τοκοχρεολύσια, και αλυσοδεμένη στην ανάγκη της Γερμανίας να διατηρήσει υψηλό ποσοστό απασχόλησης στην δική της εγχώρια οικονομία, εις βάρος της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο παραμένει η Ελλάδα σε αυτό το εξαιρετικά υπερτιμημένο νόμισμα, δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί με γειτονικές χώρες όπως την Τουρκία. Μπορεί τώρα λόγω άλλων προβλημάτων στην Τουρκία να έχετε επανακτήσει ένα ποσοστό του τουρισμού σας που σας είχε πάρει η Τουρκία, αλλά μόνο μετά από ισχυρό πλήγμα στους μισθούς σας.
Δυστυχώς, το θέμα της αποχώρησης σας από την Ευρωζώνη έχει αργήσει πάρα πολύ. Είναι αυτό που λέμε, ότι έπρεπε να γίνει πέρυσι, έπρεπε να γίνει πέρυσι, κάθε πέρυσι και καλύτερα δηλαδή. Τώρα πλέον είναι πολύ αργά, έχετε υποστεί ένα τεράστιο κόστος, αλλά όμως το κόστος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο στη συνέχεια εάν δεν φύγετε, έστω και τώρα, από την Ευρωζώνη! Και σε αντίθεση με την περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο, που είναι αλυσοδεμένο μεν στο Αμερικανικό δολάριο αλλά είναι κατανοητό πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κάποιες ευθύνες προς το Πουέρτο Ρίκο, δεν υπάρχει τέτοιο καθήκον εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση, δεν έχει καμία σχέση με τον όρο «ένωση» με οποιονδήποτε τρόπο! Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατοχική δύναμη. Επίσης, η Ελληνική «ελίτ» ήταν πολύ πρόθυμη να συνεργαστεί με αυτό τον μεγάλο εξωτερικό παράγοντα, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λεηλασία της Ελλάδας δεν γίνεται μόνο από Γερμανούς και άλλους ξένους, αλλά και από πλούσιους Έλληνες ολιγάρχες που βλέπουν ότι υπάρχει η ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους δημόσια περιουσιακά στοιχεία της χώρας μεγάλης αξίας. Εν τέλει, αυτό το κύμα ιδιωτικοποιήσεων σας βοήθησε; Συνέχεια σας λένε ότι η λιτότητα θα σας σώσει, και όμως έχει γίνει το αντίθετο! Όπως ξέρετε, ο ορισμός της τρέλας είναι να κάνεις συνέχεια το ίδιο πράγματα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα.
Η λιτότητα είναι μια ιδέα που είναι επικίνδυνη και που έχει αποτύχει. Είναι Μεσαιωνική σε χαρακτήρα, όπως έχει πει ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Είναι τρέλα να νομίζεις ότι μπορείς να αναρρώσεις την οικονομία σου μειώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις και ξεπουλώντας όλη την δημόσια περιουσία σας. Συνεχίζετε να εφαρμόζετε την λιτότητα αλλά δεν αποδίδει, για ένα πολύ απλό λόγο: όταν κόβεις συντάξεις και μισθούς και προχωράς σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα και ισοπεδώνεις τον ναυτιλιακό σου κλάδο, μένεις στο τέλος με έναν λαό που δεν έχει χρήματα να ξοδέψει, και αν δεν ξοδεύει ο κόσμος λεφτά, η οικονομία σας πεθαίνει. Οπότε τίποτα από όλα όσα έχουν γίνει δεν αποτελεί έκπληξη.

Όταν ο ασθενείς πεθαίνει, η λύση δεν είναι να τον αφήσεις να αιμορραγεί. Και όμως, πρόσφατα η κυβέρνηση σας αποφάσισε να ψηφίσει ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας, αλλά ακόμα και αυτό δεν αρκεί για τους Γερμανούς! Και οι Γερμανοί δεν απαιτούν περικοπές και λιτότητα επειδή θα σας βοηθήσει ή επειδή θα βοηθήσει την Ευρωζώνη συνολικά. 

Οι Γερμανοί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι αυτό θα σας βουλιάξει ακόμα περισσότερο! Είμαι απολύτως σίγουρος πως το γνωρίζουν. Ακόμα και το ΔΝΤ, που είναι ένας οργανισμός ο οποίος φημίζεται για την υπέρμετρη σκληρότητα του, ακόμα και αυτό το ίδιο το ΔΝΤ έχει πει ότι πλέον τα μέτρα που επιβάλλονται είναι υπερβολικά σκληρά! Είναι σαν να έλεγε ο δικτάτορας ο Πινοσέτ «σταματήστε, δεν αντέχω πια να παρακολουθώ αυτά τα βασανιστήρια»! Ακόμα και η ίδια η Λαγκάρντ λέει ότι αυτά τα νέα μέτρα είναι σκέτη τρέλα και ότι μετά από αυτά θα είναι αδύνατον η Ελλάδα να ανακάμψει.
Αν κοιτάξετε τα σχέδια που έχουν ετοιμάσει για την Ελλάδα, δεν μπαίνουν καν στον κόπο πια να υπόσχονται ότι έρχεται η ανάκαμψη. Λένε ότι θα εφαρμόζετε μέτρα λιτότητας για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό φυσικά είναι ψέμα. Θα παραμείνετε στον φαύλο κύκλο λιτότητας οριστικά και για πάντα. Μιλάμε πλέον για μια μόνιμη προσαρμογή των μισθών σας, μια μόνιμη αλλαγή εξουσίας, μια μόνιμη αλλαγή ιδιοκτησίας της χώρας σας, εκτός αν φύγετε το γρηγορότερο δυνατόν από την Ευρωζώνη! 

Είναι αργά αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Έπρεπε ήδη να το είχατε κάνει, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να το πράξετε τώρα! Και για να ξέρετε, αργά ή γρήγορα θα γίνει. Ή θα καταρρεύσει η ίδια η Ευρωζώνη στο τέλος, ή—σε μια ειρωνική σύμπτωση—οι Ευρωπαίοι θα διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη όταν αποφασίσουν ότι δεν αξίζει πια τον κόπο να την κρατήσουν εντός της νομισματικής ένωσης.
ΜΝ: Έχετε πάρει συνέντευξη από τον πνευματικό ιδρυτή της Ευρωζώνης, τον οικονομολόγο Ρόμπερτ Μαντέλ. Τι είχε πει για το ευρώ και για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα;
GP: Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο ιδρυτής του ευρώ είναι ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Μανδέλ, με τον οποίον έχω κάνει πολλές συζητήσεις σε βάθος. Ο Μαντέλ—ο οποίος δεν είναι Ευρωπαίος αλλά Καναδός—μου είπε με απόλυτη σοβαρότητα ότι η δημιουργία του ευρώ ήταν ο τρόπος με τον οποίον θα μπορούσαν να εισέλθουν οι πολιτικές του Ρόναλντ Ρίγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ, δηλαδή η θεωρία της οικονομίας της προσφοράς, στην ηπειρώτικη Ευρώπη. 

Δημιουργώντας το ευρώ, αφαιρείς την δημοσιονομική και την νομισματική εξουσία από της Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφαιρώντας στη συνέχεια την δυνατότητα αυτών των κυβερνήσεων να αυξήσουν τις δαπάνες τους ή να υποτιμήσουν το νόμισμα τους όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι οικονομίες τους. Οπότε η μόνη επιλογή που μένει είναι η λιτότητα, δηλαδή οι περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, και κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. Για να το καταλάβετε, αυτά που έχουν συμβεί στην Ελλάδα δεν αποτελούν κάποιο λάθος. Ήταν εξ αρχής ο στόχος του ευρώ και η αιτία δημιουργίας του ευρώ! 

Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό που είχε φανταστεί ο Μαντέλ, δηλαδή κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας σας, και όλα τα σχετικά. Και ο Μαντέλ δεν είναι κάποιος γραφικός. Έχει κερδίσει το βραβείο Νόμπελ, είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε την οικονομική θεωρεία της προσφοράς—που πλέον είναι γνωστά ως «οικονομικά βουντού»—και πραγματικά πίστευε πως αυτό θα ήταν καλύτερο, μακροπρόθεσμα, για την Ευρώπη και για χώρες όπως την Ελλάδα, δηλαδή η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, η κατάργηση του δημόσιου τομέα, και η πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. 

Αυτό είναι το παλιό, δεξιό σκεπτικό του Ρίγκαν και της Θάτσερ για την παγκόσμια οικονομία, μια οικονομική θεωρία που πλέον έχει απαξιωθεί. Αλλά παρόλο που η θεωρία της προσφοράς έχει απαξιωθεί και έχει αποτύχει διεθνώς, η Ελλάδα παραμένει αλυσοδεμένη σε ένα δημιούργημα της θεωρίας της οικονομίας της προσφοράς: στην φυλακή που ονομάζεται Ευρωζώνη. Αυτό είναι το πρόβλημα. 

Στην ουσία, το ευρώ είναι απλά το μέσο για την εφαρμογή παλιών, δεξιών θεωριών της οικονομίας της προσφοράς, και όλοι υποφέρουν από αυτό εκτός από τους Γερμανούς. Και ο λόγος είναι επειδή η Γερμανία αναδιοργάνωσε την οικονομία της για να είναι εξαγωγική δύναμη, κάτι που μπορούσαν να το κάνουν καθώς το ευρώ, για αυτούς, είναι ένα φτηνό νόμισμα! Οπότε η Γερμανία έχει ένα τεράστιο εξαγωγικό πλεονέκτημα και το χρησιμοποιεί εις βάρος των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας.
ΜΝ: Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το καινούριο σας βιβλίο, με τίτλο «Πικνίκ για Γύπες», με Ελληνική μετάφραση, και στο βιβλίο αναφέρεστε εκτενώς και στην Ελληνική οικονομική κρίση. Πείτε μας για το βιβλίο.
GP: Το βιβλίο είναι σαν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Παρουσιάζει τις προσπάθειες μου, σαν ερευνητικός δημοσιογράφος, να ξεσκεπάσω την αλήθεια πίσω από την Ελληνική οικονομική κρίση, μια αλήθεια που ξεσκεπάζει το μεγάλο σκάνδαλο χειραγώγησης του Ελληνικού δημόσιου χρέους και την απόκρυψη των οικονομικών σας στοιχείων από την Goldman Sachs και άλλες μεγάλες τράπεζες. Επίσης, θα μάθετε την αλήθεια για το λεγόμενο έγγραφο «end game», το αρχικό έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που συντάχθηκε από πρώην υπουργούς οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και που αποτελεί το σχεδιάγραμμα για την νεοφιλελεύθερη επικράτηση σε παγκόσμια βάση, με χώρες όπως την Ελλάδα να αποτελούν τα φυσικά θύματα αυτού του σχεδίου. 

Θα μάθετε όλη την πραγματική ιστορία για το έγγραφο αυτό, που οδήγησε στη συνέχεια στην λεγόμενη «Ελληνική κρίση» αλλά που θα μπορούσε να ονομαστεί καλύτερα το «Ελληνικό σχέδιο». Μάλιστα, στο βιβλίο, εγώ, στο ρόλο του ντετέκτιβ, μίλησα με τον Νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο οποίος ήταν μέσα στα πράγματα, καθώς ήταν ο επικεφαλής του συμβουλίου οικονομολόγων του προέδρου Μπιλ Κλίντον και ήταν επίσης ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Όπως μου το εξήγησε, αυτές οι πιέσεις και αυτές οι επιθέσεις που έχουν δεχθεί οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας ήταν προσχεδιασμένες. Του έδειξα ένα μυστικό έγγραφο που βρήκα κατά τη διάρκεια της έρευνας μου και που το παρουσιάζω στο βιβλίο μαζί με πολλά άλλα παρόμοια έγγραφα, το οποίο έλεγε ότι στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ γνώριζαν πως οι πολιτικές που ήθελαν να επιβάλλουν θα δημιουργούσαν αναταραχές και βίαιες διαδηλώσεις, και ότι αυτή η εξέλιξη ήταν επιθυμητή, καθώς αυτό θα δημιουργούσε στη συνέχεια την αφορμή να εφαρμοστεί το κράτος καταστολής, που θα επέβαλε στη συνέχεια την εφαρμογή αυτών των μέτρων λιτότητας. 

Με άλλα λόγια προσπαθούν εσκεμμένα να προκαλέσουν αναταραχές και διαδηλώσεις, και όταν ρώτησα τον Στίγλιτζ για αυτό, μου το επιβεβαίωσε. Μιλάμε για τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, όχι κάποιον τυχαίο, και ο ίδιος μου είπε ότι αυτές οι αναταραχές είχαν αποκτήσει και ονομασία. Ήταν οι λεγόμενες «διαδηλώσεις του ΔΝΤ», και εκεί στο ΔΝΤ τους άρεσαν αυτές ο βίαιες διαδηλώσεις, όπως για παράδειγμα τους άρεσε ο εμπρησμός εκείνης της τράπεζας στην Αθήνα όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα. 

Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά πραγματικά τους αρέσουν τέτοιου είδους διαδηλώσεις, καθώς όταν υπάρχουν αναταραχές και αναστάτωση, μπαίνουν και επιβάλλουν λιτότητα και ο λαός, φοβούμενος μιας κοινωνικής εξέγερσης και το ενδεχόμενο εμφύλιου πολέμου, όπως αυτόν που είχατε κάποτε στην Ελλάδα, δέχεται την λιτότητα, για να αποφύγει αυτά που νομίζει ότι θα είναι τα χειρότερα, και δέχεται την λιτότητα παρόλο που πρέπει να κοροϊδευόμαστε αν νομίζουμε ότι αυτά τα μέτρα κατά κάποιο τρόπο θα σώσουν την χώρα σας και την οικονομία σας.
ΜΝ: Μιλάμε με το ερευνητικό δημοσιογράφο και συγγραφέα Γκρεγκ Πάλαστ εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Γκρεγκ, που μπορούν οι ακροατές μας να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία σας και το επερχόμενο ντοκιμαντέρ σας;
GP: Πρώτον, θα πρότεινα να διαβάσετε το βιβλίο μου, «Πικνίκ για Γύπες», που χαίρομαι πως πλέον κυκλοφορεί και με Ελληνική μετάφραση. Τα άλλα μου βιβλία, «Δημοκρατία σε Τιμή Ευκαιρίας» και «Δισεκατομμυριούχοι και Ληστές της Κάλπης» επίσης υπάρχουν σε Ελληνική μετάφραση, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτά τα βιβλία. 

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα άρθρα και όλες τις ανταποκρίσεις μου δωρεάν στην ιστοσελίδαgregpalast.com. Εκεί θα βρείτε όλα τα νεότερα στοιχεία που ανακαλύπτω για την νοθεία των εκλογών από τους δισεκατομμυριούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και για τα αρπακτικά funds. Επίσης, στην ιστοσελίδα μου θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το νέο μου ντοκιμαντέρ, η παραγωγή του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και σημειώνω πως το ντοκιμαντέρ αυτό έχει χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το κοινό, από απλούς πολίτες, για να μην έχουμε εξάρτηση από οικονομικά συμφέροντα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ και πως θα μπορούσατε και εσείς να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια στην ιστοσελίδα gregpalast.com.
MN: Λοιπόν Γκρεγκ, ευχαριστούμε που πήρατε το χρόνο να μας μιλήσετε σήμερα εδώ στο Διάλογος Radio.
GP: Εγώ σας ευχαριστώ.
Ζητούμε συγνώμη για τυχόν λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης.

Πηγή : Διάλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: